Πρόταση εξαγοράς της Telecom Italia από το αμερικανικό fund KKR

Πρόταση εξαγοράς της Telecom Italia από το αμερικανικό fund KKR

Πρόταση εξαγοράς της Telecom Italia (TIM) κατέθεσε το αμερικανικό επενδυτικό fund KKR, σύμφωνα με το Reuters καθώς στοχεύει να προχωρήσει στην ανασυγκρότηση της ιταλικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών που φέτος η αξία της συρρικνώθηκε κατά 8% στα 7,4 δισ. ευρώ. 

Το σταθερό δίκτυο της TIM που αποτελεί το πολυτιμότερο περιουσιακό στοιχείο της, θεωρείται στρατηγικής σημασίας από την ιταλική κυβέρνηση που έχει τη δυνατότητα να μπλοκάρει τυχόν ανεπιθύμητες εμπορικές κινήσεις. 

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, η κυβέρνηση Ντράγκι αναγνωρίζει την ανάγκη να σταματήσει η αιμορραγία των εσόδων της TIM και να ενισχυθεί ο όμιλος που είναι υπερχρεωμένος, σε μια εποχή που πρέπει να αυξήσει τις επενδύσεις και να προστατευτούν οι 42.500 χιλιάδες εργαζομένους. 

Το σχέδιο του ΚΚR προβλέπει ένα ενιαίο δίκτυο που θα λειτουργεί ως περιουσιακό στοιχείο το οποίο θα ελέγχεται από την κυβέρνηση, ακολουθώντας το μοντέλο της Terna στην ενέργεια ή της Snam στα δίκτυα φυσικού αερίου. 

Πέρυσι το αμερικανικό fund είχε αποκτήσει το 37,5% της μονάδας οπτικών ινών της Telecom Italia, της FiberCop, έναντι 1,8 δισ. ευρώ ενώ έχει ήδη διεξάγει συζητήσεις με την ιταλική κυβέρνηση για την προσφορά της για την Telecom Italia. Η κυβέρνηση της Ιταλίας δεν σχολίασε την είδηση.

Σημειώνεται, ότι η γαλλική Vivendi SE η οποία αποτελεί τον μεγαλύτερο μέτοχο της Telecom Italia, έχει εκδηλώσει τη δυσαρέσκιά της για τις επιδόσεις της εταιρείας τηλεπικοινωνιών, ασκώντας πιέσεις στο ΔΣ για αύξηση της κερδοφορίας.