Ομόλογο υψηλών αποδόσεων από την Twitter

Ομόλογο υψηλών αποδόσεων από την Twitter

Της Μαίρης Βενέτη

Με απώλειες της τάξης του 30,6% το τελευταίο τρίμηνο και κεφαλοποίηση πέριξ των 23,3 δισ. δολαρίων μετά τα απογοητευτικά αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου- είχε κέρδη 17 σεντς ανά μετοχή έναντι προσδοκίας για 20 σεντς και έσοδα 823,7 εκατ. δολάρια έναντι πρόβλεψης για 874 εκατ.- η Twitter αποφάσισε να προχωρήσει σε έκδοση εταιρικού χρέους.

Έτσι αυτή την εβδομάδα εκδίδει το παρθενικό της ομόλογο υψηλών αποδόσεων και οκταετούς διάρκειας, με στόχο να συγκεντρώσει 600 εκατομμύρια δολάρια.

Δεδομένου ότι η εταιρεία διαθέτει σχεδόν 6 δισεκατομμύρια δολάρια μετρητά στον ισολογισμό της, 2,1 δισ. δολάρια υφιστάμενου χρέους, με το πλέον μακράς λήξης χρέος της -ένα μετατρέψιμο ομολογιακό δάνειο ύψους 1,15 δισ. δολ. με κουπόνι 0,25%- να έχει πιστωτικό περιθώριο 300 μονάδων βάσης, η Twitter φαίνεται να προχωράει σε μια ομολογιακή έκδοση που προφανώς δεν χρειάζεται!

Πολλές φορές όμως το μήνυμα πίσω από μια κίνηση είναι πολύ πιο σημαντικό από την κίνηση αυτή καθ'αυτή.

Τι εννοούμε;

Καθώς η αγορά νέων εκδόσεων ομολόγων επιπέδου junk φαίνεται να έχει πάρει φέτος «φωτιά», εξαιτίας της δίψας για ικανοποιητικές αποδόσεις εν μέσω αρνητικών επιτοκίων, μειωμένων αποδόσεων κρατικών ομολόγων και ροκανισμένου spread -η διαφορά μεταξύ των αποδόσεων των εταιρικών ομολόγων και των αποδόσεων των ομολόγων αναφοράς- η συγκυρία είναι εξαιρετικά ευνοϊκή για την έκδοση χρέους, ακόμα και αν κάποιος δεν το χρειάζεται!

Επομένως η νέα έκδοση της Twitter πιθανότατα θα έχει βελτιωμένη απόδοση στην μεγαλύτερης ρευστότητας αγορά συμβατικών ομολόγων, ακόμα και σε σχέση με το εξαιρετικά ευνοϊκών όρων μετατρέψιμο ομολογιακό της δάνειο.

Όμως μήπως ο αληθινός στόχος είναι άλλος;

Η μετοχή της εταιρείας μετά και την ανακοίνωση των απογοητευτικών αποτελεσμάτων γ'' τριμήνου τον Οκτώβριο πέρασε δύσκολες χρηματιστηριακές μέρες.

Ίσως η διοίκηση της Twitter να θέλει να στείλει ένα μήνυμα σταθερότητας στους επενδυτές, χρησιμοποιώντας την ευνοική συγκυρία στην αγορά χρέους.

Όσον αφορά τώρα το ερώτημα που δέχτηκε η στήλη, κατά πόσον θα «αγκαλιάσει» η αγορά με ευνοϊκούς όρους το junk ομόλογο της Twitter, μετά από την κακή πορεία της μετοχής, η απάντηση είναι θετική.

Βλέπετε, η αγορά χρέους πολλές φορές είναι αδιάφορη για τα κακά αποτελέσματα ενός τριμήνου ή η κακή συμπεριφορά μιας μετοχής.

Οι επενδυτές σταθερού εισοδήματος ενδιαφέρονται για την φερεγγυότητα μιας εταιρείας, έτσι ώστε να είναι σίγουροι ότι οι πληρωμές των τοκομεριδίων θα υλοποιηθούν βάση προγράμματος, ενώ ταυτόχρονα το κεφάλαιο θα εξοφληθεί κανονικά στη λήξη.

Με 6 δισεκατομμύρια δολάρια μετρητά στον ισολογισμό της, η Twitter βρίσκεται στο λιγότερο επικίνδυνο σκέλος του φάσματος των ομολόγων επιπέδου junk, καθώς σύμφωνα με τον οίκο Standard&Poor''s αξιολογείται μόλις μια βαθμίδα κάτω από την επενδυτική.

Ως εκ τούτου πιθανότατα θα βρεθεί μέσα στους περισσότερους μεγάλους δείκτες ομολόγων υψηλών αποδόσεων, με αποτέλεσμα να ενταχθεί μέσα στις ομολογιακές επιλογές των διαχειριστών και όσων επιθυμούν να διαφοροποιήσουν τα χαρτοφυλάκιά τους.

Σε καλή μεριά λοιπόν τα 600 εκατομμύρια και ας ελπίσουμε να μην καταλήξουν στη γνωστή διαδρομή της επαναγοράς ιδίων μετοχών.


Αποποίηση Ευθύνης: Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή, ή προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερομένων προϊόντων.
Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται, βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δεν δίνεται ότι είναι ακριβείς ή πλήρεις και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.