Όμιλος Ιντρακόμ: Η επιστροφή

Όμιλος Ιντρακόμ: Η επιστροφή

Πέντε μονάδες κάτω από τα τέλη Ιουλίου και συγκεκριμένα στις 883,11 μονάδες έκλεισε την προτελευταία εβδομάδα του Αυγούστου ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου, στον απόηχο των ανησυχητικών δηλώσεων της FED της Πέμπτης, που επιδείνωσε το διεθνές επενδυτικό κλίμα. Ο Αύγουστος μας βρήκε χωρίς ιδιαίτερες χρηματιστηριακές ειδήσεις με την αγορά να κινείται πέριξ του ψυχολογικού ορίου των 900 μονάδων, με τον τραπεζικό κλάδο σε απραξία και με τη συναλλακτική δραστηριότητα αντάξια της συνήθους θερινής ραστώνης.

Στο τέλος του μήνα αναμένονται τα αποτελέσματα των Alpha και Εurobank εν αναμονή του Σεπτεμβρίου, που θα έχει ειδήσεις, με σημαντικότερες την ανακοίνωση του ΑΕΠ της χώρας για το Β τρίμηνο του έτους και την παρουσία των πολιτικών αρχηγών στη ΔΕΘ.

Παρ όλα αυτά ο Αύγουστος επιφύλαξε ιδιαίτερη κινητικότητα στις μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης με πρωταγωνιστές τον Όμιλο ΙΝΤΡΑΚΟΜ αλλά και πολλές εμβληματικές εταιρείες της κατηγορίας (Πλαστικά Θράκης, Άβαξ, Infoquest, Ελτον, ΚΡΙ-ΚΡΙ, Βriq, Παπουτσάνης κ.α.) με συνέπεια μέχρι σήμερα μόλις μια από τον FTSE Mid Cap, η ΕΥΑΠΣ, να έχει αρνητικό πρόσημο από τις αρχές του μήνα.

Το ράλι του ομίλου Ιντρακόμ 


Η Αυγουστιάτικη χρηματιστηριακή είδηση, ήταν η εξαιρετική ανοδική κίνηση των ΙΝΤΡΑΚΟΜ-ΙΝΤΡΑΚΑΤ αλλά και της ΙΝΤΡΑΛΟΤ με την πρώτη να καταγράφει κέρδη 45% από τις αρχές του μήνα και 194,15% από τις αρχές της χρονιάς και τη δεύτερη με 35,63% από τα τέλη Ιουλίου και 74,17% ετήσια μεταβολή. 

Η Ιντραλότ, αν και ο Όμιλος δεν έχει μετοχική σχέση, αποτελεί προσωπικό στοίχημα του προέδρου Σωκράτη Κόκκαλη, που πέτυχε στις αρχές Αυγούστου να  αναχρηματοδοτήσει τις ομολογίες λήξης Σεπτεμβρίου 2021 και να μειώσει κατά 163 εκατ. ευρώ τις συνολικές δανειακές της υποχρεώσεις.

Η νέα κεφαλαιακή δομή βελτιώνει σημαντικά τη θέση της εταιρείας και τις δυνατότητες να εκμεταλλευτεί νέες ευκαιρίες στις ανεπτυγμένες αγορές με βάση το στρατηγικό της σχεδιασμό. Αντίστοιχα η συμφωνία με τους  ομολογιούχους του 2024 που αντάλλαξαν ομόλογα ύψους 118 εκατ. ευρώ, θα ενεργοποιηθεί με την είσοδο της Intralot Inc στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης όπως έχει επισήμως ανακοινωθεί.

Βάσει αυτής της εξέλιξης, ο οίκος Μοοdy’s  έθεσε υπό αναθεώρηση για πιθανή αναβάθμιση την πιστοληπτική αξιολόγηση της εταιρείας, με  τη σημείωση ;oτι θα εξετάσει τη βιωσιμότητα της νέας κεφαλαιακής δομής μετά την αναδιάρθρωση αλλά και τη βελτίωση της ρευστότητας από την επιμήκυνση των τίτλων και τη μείωση των επιτοκίων. Η μετοχή κατέγραψε ήδη τον Αύγουστο κέρδη 50,31%, έχοντας απόδοση 198,75% από τις αρχές του έτους.

Όσον αφορά την ΙΝΤΡΑΚΑΤ δεν είναι τυχαίο, ότι η είδηση στην Γενική Συνέλευση του Ιουλίου της εταιρείας, ήταν η ανάληψη της προεδρίας της εισηγμένης από τον ίδιο τον Σωκράτη Κόκκαλη, κίνηση που εξέπεμψε το μήνυμα για τις μεγάλες προσδοκίες που δημιουργεί η πράσινη μετάβαση μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ταυτόχρονα η συγχώνευση με τη θυγατρική ΓΑΙΑ Άνεμος, που προσδίδει πλέον στην εταιρεία δυνατότητα αδειών για ενέργεια από ΑΠΕ πάνω από 1,1 GW τα επόμενα χρόνια, επιδιώκει την επιτυχή διείσδυση στις ΑΠΕ.  Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο κ. Πέτρο Σουρέτη, η χρηματοδότηση αυτού του σχεδίου θα γίνει με μόχλευση ίδιων κεφαλαίων, δανειακών, αλλά και μέσω στρατηγικών συνεργασιών με διεθνείς κεφαλαιουχικούς επενδυτές. Το  ανεκτέλεστο  της εταιρείας ανέρχεται στα 749 εκατομμύρια ευρώ και  σταδιακά μετασχηματίζεται σε ένα νέο μοντέλο παραγωγής σταθερών ταμειακών ροών.

Η θυγατρική του Ομίλου INTRASOFT INTERNATIONAL, αιχμή του δόρατος στην πληροφορική και το λογισμικό, είδε στο 2020, ένα έτος ιδιαίτερα σημαντικών επιδόσεων,  με αύξηση σε πωλήσεις και κερδοφορία και υπογραφή σημαντικών νέων συμβάσεων. Οι πωλήσεις του Ομίλου ανήλθαν σε 197,3 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 10,8% σε σχέση με το 2019. Η λειτουργική κερδοφορία EBITDA διαμορφώθηκε στα 18 εκατ. ευρώ με  αύξηση 24,3%, ενώ τα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν σε  5,2 εκατ. ευρώ έναντι 3,2 εκατ. ευρώ, το 2019 (αύξηση 62,5%). Μια σύγκριση με τις κερδοφορίες αρκετών εισηγμένων του κλάδου, καταδεικνύει τις ισχυρές επιδόσεις της.

Η INTRAKOM DEFENSE το 2020, επέδειξε επίσης αυξημένα αντανακλαστικά στην πανδημική κρίση, με τον εξαγωγικό της χαρακτήρα να επιφέρει πωλήσεις αυξημένες κατά 28% σε σχέση με το 2019 στα 58,9 εκατ. ευρώ και με λειτουργική κερδοφορία στα 4,4 εκατ. ευρώ. Το ανεκτέλεστο των συμβάσεών της ανέρχεται στα 114,6 εκατ. ευρώ. 

Μηνιαίο Γράφημα Ιντρακόμ 


Η μετοχή έλυσε ανοδικά ένα πολύχρονο πυθμένα σχεδόν 12 ετών, με την ανοδική διάσπαση της γραμμής λαιμού στα 1,72 ευρώ, επίπεδο απ΄ όπου διέρχεται και ο απλός κινητός μέσος των 200 μηνών. Η κίνηση ήταν αναπόφευκτα μεγάλης έντασης και εφόσον συνεχίσει άμεσα θα δρομολογήσει την προσέγγιση του επόμενου μεγάλου επιπέδου αντίστασης στη ζώνη 3,08-6,64 ευρώ. Μια διόρθωση προς αποθέρμανση των ταλαντωτών είναι πιθανή, αλλά θα ενισχύσει έτι περαιτέρω την μεσομακροπρόθεσμη ανοδική τάση. Τα 1,72 ευρώ, αποτελούν πλέον ισχυρή στήριξη στο αρνητικό σενάριο.

Μηνιαίο Γράφημα  Ιντρακάτ


Παρόμοια διαγραμματική εξέλιξη και στην κατασκευαστική του Ομίλου, με την λύση του μεγάλου πυθμένα διασπώντας τα 2,14 ευρώ να προσδίδει έντονη κίνηση στη μετοχή. Ο κινητός μέσος των 200 μηνών στα 2,45 ευρώ, ίσως αποτελέσει προσωρινό εμπόδιο στην κίνηση, αλλά εφόσον υπερβληθεί, θα ανοίξει ο δρόμος προς την μεγάλη αντίσταση των 4,40 ευρώ. Ισχυρή στήριξη παρέχουν τα 2,14 ευρώ στο ενδεχόμενο διόρθωσης.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.