7ος χρόνος, ημέρα 2055η
Πέμπτη, 17 Ιουνίου 2021

Ολική επαναφορά στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Ολική επαναφορά στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Σε τροχιά πλήρους επαναφοράς στα προ πανδημίας υψηλά επίπεδα (948,64 μονάδες) είναι πλέον ο Γενικός Δείκτης, μετά και την κατοχύρωση των 910 μονάδων την Τρίτη 8 Ιουνίου, σημειώνοντας σήμερα νέα υψηλά κίνησης και σχεδόν 16 μηνών (από 17 Φεβ 2020) καθώς η αγορά έκλεισε στα υψηλά ημέρας των 924,30 μονάδων με κέρδη 1,20% και συνολικές συναλλαγές 94,3 εκατ. ευρώ.

Το θετικό κλίμα αρχίζει σιγά - σιγά και παίρνει διαστάσεις, κάτι που δικαιολογείται αφενός από την αύξηση της -μέτριας στις περασμένες συνεδριάσεις- συναλλακτικής δραστηριότητας (88% του μεσοσταθμικού σήμερα), αφετέρου από την ενδυνάμωση της διάχυσης της ρευστότητας σε πολλές μετοχές.

Έτσι, σήμερα έκλεισαν θετικές σχεδόν όλες οι μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης (εξαίρεση ο ΟΛΠ), διατηρώντας σε ισχύ τα αγοραστικά τους σήματα, κάποιες πέριξ των τρεχόντων επιπέδων, κάποιες ήδη αρκετά απομακρυσμένες. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 924,30 μονάδες με κέρδη 1,2%, ενώ η σημαντικότητα του θετικού κλεισίματος επιρρωνύεται από το γεγονός ότι η κίνηση ήλθε από πολλούς (όχι μόνο τον τραπεζικό) κλάδους.

Από την υψηλή κεφαλαιοποίηση, νέα κίνηση έβγαλαν οι μετοχές της Ελλάκτωρ (+6,51%), της Viohalco (+3,13%), της ΕΥΔΑΠ (+2,08%), συνέχιση της ανοδικής τάσης παρατηρούμε στις Mytilineos (+0,79%), ΓΕ ΚΤΕΡΝΑ (+2,48%), ΟΠΑΠ (+2,09%), ΜΟΗ (+0,68%) και ΕΛΠΕ (+0,62%),  ενώ αναμένουμε την ενδεχόμενη κατοχύρωση των 9,25 της ΔΕΗ, για να απολαύσουμε το ταξίδι της προς τα 10,50 ευρώ.

Εξάλλου, τα συνεχιζόμενα πακέτα συναλλαγών (21,21 εκατ. ευρώ σήμερα με έμφαση σε ΟΠΑΠ, τη Eurobank, την Lamda κλπ) δίδουν το στίγμα ότι οι τοποθετήσεις σημαντικών κεφαλαίων λαμβάνουν χώρα σε ένα κρίσιμο σημείο καμπής, και ότι η ανοδική έκρηξη δεν αργεί.

Σημαντικό επίσης χαρακτηριστικό του καλού ρυθμού που πήρε το Χρηματιστήριο είναι το τρίτο συνεχόμενο σε σειρά κλείσιμο σε υψηλά ημέρας, μια συμπεριφορά που συναντάται σε έναρξη νέας μεγάλης κίνησης, καθώς έτσι απορροφώνται οι διστακτικές τοποθετήσεις μέσα στη συνεδρίαση, και στο τέλος βγαίνουν νέα επίπεδα.

Ακόμα, όσο εξαιρετική είναι η εικόνα του Γενικού Δείκτη από κάθε άποψη και κάθε ορίζοντα, άλλο τόσο εξαιρετική είναι η συμπεριφορά των επιμέρους  μετοχών. Θα μπορούσαν να αναφερθούν ενδεικτικά κάποιοι τίτλοι που έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ωστόσο πρέπει να σημειωθεί ότι το συντριπτικό ποσοστό εκείνων που παρατηρούμε στη στήλη του live είναι σε πολύ έντονο ανοδικό momentum, με πολλές πιθανότητες να αποδώσουν τα μέγιστα, με φόντο πάντα τα καλά τους χρηματοοικονομικά αποτελέσματα.

Τα γεγονότα, λοιπόν, οδηγούν στην εξαγωγή συμπερασμάτων υπέρ της συνέχισης της μεσοπρόθεσμης τάσης. Είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν διορθωτικές κινήσεις, και με δεδομένα το καλό κλίμα διεθνώς, τη γενικότερη μακροοικονομική εικόνα, αλλά και τα συνεχιζόμενα σημάδια ανάκαμψης (λ.χ. η νέα επιτυχημένη έξοδος της χώρας στις αγορές με εκπληκτική προσφορά) είναι προτιμητέο να ακολουθήσουμε αυτήν την τάση με επιλεκτικές τοποθετήσεις.

Σε κάθε περίπτωση, το επίπεδο των 965 μονάδων είναι πολύ πιθανό να έρθει, έχοντας βεβαίως στο μυαλό μας τις 1040 μονάδες. Κοντινή στήριξη οι 905, κύρια οι 896 μονάδες.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.