Οι Τούρκοι επενδυτές βρίσκουν διέξοδο στο Bitcoin

Οι Τούρκοι επενδυτές βρίσκουν διέξοδο στο Bitcoin

H πτώση της τουρκικής λίρας που έφτασε το 14%, εκτίναξε την αναζήτηση για τα κρυπτονομίσματα στην γειτονική χώρα, ως αντιστάθμισμα στον κίνδυνο ακόμη μεγαλύτερης ανόδου του πληθωρισμού ή ακόμα και των περιορισμών κεφαλαίων που αρκετοί επενδυτές προβλέπουν ότι μπορεί να επιβληθούν. Με το 4% του πληθυσμού να κατέχει κρυπτονομίσματα, η Τουρκία αποτελεί μία από τις σημαντικότερες αγορές κρυπτονομισμάτων στην Μέση Ανατολή ενώ κατατάσσεται στην 29η θέση παγκοσμίως ως προς τις συναλλαγές.

Ο αριθμός των αναζητήσεων στην Τουρκία για το Bitcoin, είναι πλέον σχεδόν διπλάσιος αυτών της περιόδου 2017-2018. Το Υπουργείο Οικονομικών της Τουρκίας, νωρίτερα τον Μάρτιο είχε προαναγγείλει μέτρα για την υιοθέτηση ενός νομοθετικού πλαισίου που θα διαβλέπει τις αγορές κρυπτονομισμάτων.

Στο παραπάνω γράφημα μπορούμε να δούμε το μερίδιο της αγοράς της Τουρκίας σε δημοφιλή ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων κατά την περίοδο Ιουλίου 2019- Ιουνίου 2020.

H Τουρκία αποτελεί ιστορικά αναμφίβολα μία από τις σημαντικότερες αγορές κρυπτονομισμάτων στην Μέση Ανατολή. Σύμφωνα με την Chainanalysis, κατά την τελευταία γεωγραφική αναφορά, η Τουρκία κατατασσόταν 29η παγκοσμίως στον αριθμό των συναλλαγών με κρυπτονομίσματα. Συγκριτικά το Ιράν βρισκόταν στην 52η θέση και η Αίγυπτος στην 64η.

Να σημειώσουμε πως πολλά ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων, έχουν τοπικά παραρτήματα λόγω του μεγέθους της αγοράς. Μερικά από τα τουρκικά ανταλλακτήρια είναι το Paribu & BTCTurk, ενώ από τα διεθνή έχουν αντιπροσωπείες στην Τουρκία το Binance, FTX, Huobi, Kraken & Bitmex.

Σύμφωνα με άλλη αναφορά της τουρκικής Επιτροπής Πληροφοριών και Επικοινωνιών, οι κάτοχοι κρυπτονομισμάτων στην Τουρκία υπολογίζονται περίπου 2,4 εκατομμύρια - που αντιστοιχεί στο 4% του πληθυσμού της χώρας.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.