7ος χρόνος, ημέρα 2055η
Πέμπτη, 17 Ιουνίου 2021

Οι θεσμικοί επενδυτές, τα κρυπτονομίσματα και η επόμενη ημέρα της αγοράς

Οι θεσμικοί επενδυτές, τα κρυπτονομίσματα και η επόμενη ημέρα της αγοράς

Εάν κάτι χαρακτήρισε το 2020, ήταν η είσοδος πολλών θεσμικών επενδυτών στις αγορές κρυπτονομισμάτων. Ήδη το πρώτο τρίμηνο του 2021, θεσμικοί επενδυτές αγόρασαν $8 δισ. αξίας κρυπτονομισμάτων, συνεχίζοντας με αμείωτο ενδιαφέρον.

Το Paxos, που αποτελεί τον μεγαλύτερο θεματοφύλακα για ψηφιακά νομίσματα, αλλά και εκδότη πολλών stablecoins, σήκωσε σε νέο γύρο χρηματοδότησης $300 εκατομμύρια από το Oak. Η εταιρεία αναφέρει πως τα χρήματα θα επενδυθούν για την υποστήριξη νέων πελατών μεγέθους του PayPal - δημιουργώντας νέες προσδοκίες για ποιες εταιρείες θα είναι οι επόμενες που θα υποστηρίξουν τις αγορές κρυπτονομισμάτων.

Τόσο η VISA όσο και η MasterCard έχουν ανακοινώσει το ενδιαφέρον για υποστήριξη κρυπτονομισμάτων, με την υλοποίηση αρκετών πιλοτικών προγραμμάτων. Όπως καταλαβαίνετε μια τέτοια στρατηγική τοποθέτηση θα δημιουργήσει εντελώς διαφορετικές προϋποθέσεις για τις αγορές κρυπτονομισμάτων.

Η τελευταία χρηματοδότηση ανεβάζει την αξία της εταιρείας στα $2,4 δισ. Η Paxos εξυπηρετεί ήδη πελάτες όπως το PayPal και το Venmo. O CEO της εταιρείας υποστήριξε πως οι εταιρείες αυτού του μεγέθους αναμένουν οι πάροχοι τους να έχουν ρευστότητα και διαθέσιμο ανθρώπινο δυναμικό που θα υποστηρίξει αυξημένους όγκους συναλλαγών.

Στον αντίποδα, η Intercontinental Exchange (ICE) ιδιοκτήτρια του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης, προχώρησε σε πώληση του 1,4% του ποσοστού της στο Coinbase, στα $1,2 δισ. Αφαιρώντας τους φόρους, αποκόμισε $900 εκατομμύρια από την αρχική της τοποθέτηση, ενώ η εισφορά θα χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμένη δανείων. Να σημειώσουμε πως η κεφαλαιοποίηση του Coinbase ξεπερνούσε αυτή της ICE. Η ICE συμμετείχε στην κύκλο επενδύσεων Series C του Coinbase τον Ιανουάριο 2015.

Ωστόσο, και το Coinbase προετοιμάζεται για να εξυπηρετήσει καλύτερα τους θεσμικούς επενδυτές, ανακοινώνοντας την πρόσφατη εξαγορά της εταιρείας SKEW που παρέχει δεδομένα για τις αγορές κρυπτονομισμάτων.

Η εταιρεία αριθμεί περισσότερα από 100 hedge funds, trading desks, τράπεζες και ανταλλακτήρια μεταξύ των επιφανών πελατών της. Το μέγεθος της εξαγοράς δεν έχει ανακοινωθεί. Το Coinbase εξυπηρετεί 7000 επενδυτικά ιδρύματα, και διαχειρίζεται κεφάλαια $122 δισ, που αποτελούν περισσότερο από τα μισά που βρίσκονται κατατεθειμένα στο ανταλλακτήριο δηλαδή $223 δισ.

Η αγορά των δεδομένων για τα κρυπτονομίσματα συγκεντρώνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον με πρόσφατες εξαγορές της Digital Assets Data από την εταιρεία asset management NYDIG, την επένδυση από κεφάλαιο συμφερόντων του George Soros στο startup Lukka (Series D), αλλά και την επιτυχημένη αύξηση κεφαλαίου Series C της State Street.