8ος χρόνος, ημέρα 2473η
Τρίτη, 9 Αυγούστου 2022

Οι Σπέτσες παίρνουν χρώμα από τον Sonke

Οι Σπέτσες παίρνουν χρώμα από τον Sonke

Τον Sonke τον γνωρίζει ο κόσμος από την street art. Τα μελαγχολικά κορίτσια του στο αθηναϊκό κέντρο αποσπούν το βλέμμα όποιου μπορεί να δει την ομορφιά εκεί που δεν το περιμένει. Τα τελευταία χρόνια, η αναγνωρίσιμη εικαστική του γλώσσα παρουσιάζεται στις αίθουσες της Kapopoulos Fine Arts, δίπλα σε μεγάλα ονόματα της σύγχρονης τέχνης όπως ο Orlinski, ο Mr Brainwash και ο Julian Opie. Η αισθητική του Sonke έλκει στοιχεία από την ποπ αρτ και μπορεί να παρουσιαστεί σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου. Καθόλου τυχαίο που έχει εκθέσει σε Γαλλία, Βέλγιο, Ιταλία, Γερμανία, Αυστρία, αλλά και στην Αμερική.

Τώρα, ο κατά κόσμον Αλέξανδρος Σκουταριώτης (γεν. 1984) ετοιμάζεται να ταξιδέψει σε έναν κοσμαγάπητο προορισμό, στις Σπέτσες. Πρόκειται να παρουσιάσει έργα του από τα τελευταία χρόνια της δημιουργίας του, ώστε το φιλότεχνο κοινό του νησιού καθώς και οι πολυπληθείς επισκέπτες του να αποκτήσουν συνολική εικόνα για τη δουλειά του. Δεν λείπουν και συνθέσεις που δημιούργησε ειδικά για την έκθεση στις Σπέτσες εμπνευσμένος από την ατμόσφαιρα του νησιού. Ανάμεσά τους, ξεχωρίζει η εντυπωσιακή αναδυόμενη ασπρόμαυρη γοργόνα του, που κρατά μια κόκκινη καρδιά σε ένα καταγάλανο φόντο, αναφορά στο νησιωτικό περιβάλλον των Σπετσών.

Σε άλλα έργα του, κάνει πρωταγωνιστή του το μπλε άλογο, που μετατρέπεται σε όχημα απόδρασης, ένα δυνατό σύμβολο κίνησης που σηματοδοτεί με τον καλπασμό του την ελευθερία και την ψυχική μας ανάταση. Άλλες φορές στη θέση του αλόγου βάζει ένα αυτοκινητάκι, ένα ποδήλατο, αγαπημένο σύμβολο της παιδικής ηλικίας, με τον τρόπο που έκανε ο Ακριθάκης.

Οι έφιππες ασπρόμαυρες κοπέλες με τα ξέπλεκα μαλλιά γίνονται κι αυτές εκφραστές της ανεμελιάς που θέλει να δώσει. Γύρω τους, σε έντονους χρωματισμούς σύμβολα όπως οι ολοζώντανες καρδιές, τα μπλε, κίτρινα, κόκκινα πουλιά ή μπαλόνια, συνδέουν τις ενότητες δουλειάς του καλλιτέχνη. Δεν λείπουν τα καρουζέλ, έντονα κι αυτά, σαν τους μαρκαδόρους της παιδικής ιχνογραφίας, απομεινάρια της παιδικής ηλικίας, που μας οδηγούν σε κόσμους ονειρικούς.

Η δύναμη της street art που τον καθιέρωσε, εξακολουθεί, όπως λέει, να χαρακτηρίζει τη δουλειά του. Επιχειρεί να σπάσει τα σύνορα του έργου και του εσωτερικού χώρου, διατηρώντας μια σχέση με την πηγή της έμπνευσης του, με αυτό το ίδιο το εξωτερικό και κοινωνικό περιβάλλον.

Γεννημένος στην Αθήνα, ο Sonke σπούδασε εφαρμοσμένες τέχνες και εργάστηκε ως δάσκαλος σκίτσου στο Πνευματικό κέντρο Αμαρουσίου. Ασχολείται με την εικαστική παρέμβαση στον δημόσιο χώρο από το 1998. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν στο νησί παρουσία του καλλιτέχνη το Σάββατο 25 Ιουνίου.

Διάρκεια έως 5 Ιουλίου. Kapopoulos Fine Arts: Κεντρική αγορά Ντάπια, Σπέτσες. Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 11:30 – 14:00 και 18:30 – 23:30. www.kapopoulosart.gr