Οι προσδοκίες για τα πακέτα στήριξης δίνουν ώθηση στις ευρωαγορές

Οι προσδοκίες για τα πακέτα στήριξης δίνουν ώθηση στις ευρωαγορές

Σε θετικό έδαφος κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, με τους επενδυτές να έχουν στραμμένη την προσοχή στα πακέτα στήριξης, που θα προσφέρουν ένεση ρευστότητας στην παγκόσμια οικονομία που δοκιμάζεται από την αύξηση του αριθμού κρουσμάτων του κορονοϊού.

Σε αυτό το πλαίσιο ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX Europe 600 κερδίζει 0,34% και βρίσκεται στις 388,93 μονάδες. 

Στους επιμέρους δείκτες ο γερμανικός DAX σημειώνει άνοδο 0,14% στις 13.1206,31 μονάδες, ο γαλλικός CAC-40 ενισχύεται σε ποσοστό 0,42% στις 5.497,26 μονάδες, ενώ ο FTSE 100 κερδίζει 0,3% στις 6.351,59 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB ενισχύεται 0,65%, ενώ ο ισπανικός IBEX-35 σημειώνει άνοδο 0,4%. 

Στις ΗΠΑ αναπτερώθηκαν οι ελπίδες για ένα νέο πακέτο οικονομικής με τον αρχηγό της μειοψηφίας της Γερουσίας Τσακ Σάμερ να δηλώνει ότι ο ηγέτης της πλειοψηφίας της Γερουσίας Μιτς ΜακΚόνελ, συμφώνησε να αρχίσουν ξανά οι συνομιλίες αναφορικά με ένα νέο δημοσιονομικό πακέτο στήριξης.

Στην Ευρώπη, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ υποσχέθηκε ένα ισχυρό πακέτο στήριξης για τον Δεκέμβριο, σε ομιλία της σε επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την Πέμπτη.

Προέτρεψε επίσης τις κυβερνήσεις να διαθέσουν την βοήθεια «χωρίς καθυστέρηση», καθώς η οικονομία της ευρωζώνης ενδέχεται να πληγεί σοβαρά από την ταχεία αύξηση των κρουσμάτων και τους περιορισμούς.

Στα μάκρο οικονομικά στοιχεία , οι λιανικές πωλήσεις στο Ηνωμένου Βασιλείου αυξήθηκαν 1,2% τον Οκτώβριο, καθώς η κατανάλωση στην χώρα έδειξε να αντέχει.

Το πετρέλαιο έχει σταθεροποιηθεί, παρά τις ανησυχίες σχετικά με την προοπτική της ζήτησης, δεδομένου του αυξανόμενου αριθμού περιπτώσεων κορονοϊού και ενδείξεων επιβράδυνσης στην αγορά εργασίας των ΗΠΑ.

Το συμβόλαιο του αργού στις ΗΠΑ διαπραγματεύεται με μικρή υποχώρηση 0,12% στα 41,69 δολ. το βαρέλι, ενώ το συμβόλαιο του Brent σημειώνει άνοδο 0,09% στα 44,24 δολάρια.

Στα άλλα εμπορεύματα, το συμβόλαιο του χρυσού ανεβαίνει 0,2% στα 1.864,90 $/ουγκιά, ενώ το Ευρώ συνεχίζει ανοδικά έναντι του δολαρίου φτάνοντας τα 1,1879.