Οι... επενδυτές ξανάρχονται στην αγορά της Αθήνας

Οι... επενδυτές ξανάρχονται στην αγορά της Αθήνας

Ο Γενικός Δείκτης με το κλείσιμο του στις 841,12 μονάδες, με καθαρά τεχνικούς όρους βρίσκεται πάνω από τον κινητό μέσο όρο των 30 ημερών, έχοντας κοντινές στηρίξεις ανάμεσα στο 827-820 και κοντινές αντιστάσεις στο 845 και 850. Έχοντας κοντά και τις λήξεις των παραγώγων του Q3, οι περισσότεροι αναλυτέ εκτιμούν ότι η ανοδική τάση δε θα ανατραπεί.

Ένα θετικότατο στοιχείο για το Χρηματιστήριο, αποτελεί η είσοδος νέων επενδυτικών κεφαλαίων για την κάλυψη των ομολογιακών εκδόσεων της Alpha Bank και της ΔΕΗ. Που μπορεί να τιμολογούνται με λίγο «τσιμπημένα» επιτόκια, όμως θα πρέπει να αναλογιστούμε ότι αναμένεται μια γενικότερη ανατροπή των επιτοκίων σε διεθνές επίπεδο.

Την επόμενη εβδομάδα προχωρά η έκδοση του ομολογιακού δανείου της Motor Oil. Kαι φαίνεται επίσης, ότι όλα είναι έτοιμα για την υπερκάλυψη της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Τραπέζης Πειραιώς.

Από αυτά τα γεγονότα συμπεραίνει κανείς εύκολα, ότι τα κεφάλαια που εμφανίζονται έχουν επενδυτικό χαρακτήρα και δεν εστιάζονται στο βραχυπρόθεσμο trading.

Όμως η χρηματιστηριακή αγορά έχει να παρουσιάσει θετικά αποτελέσματα, όσον αφορά και τις κερδοφορίες που έχουν αρχίσει να ανακοινώνονται. Η Eurobank εμφάνισε υπερδιπλασιασμό των προσαρμοσμένων καθαρών κερδών της, που συνοδεύεται από μια σημαντική μείωση του δείκτη των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) κατά 15,2%. Ταυτόχρονα ανακοίνωσε τη νέα τιτλοποίηση NPEs συνολικού ύψους περίπου €3,3 δισ. με την κωδική ονομασία «Mexico», που περιλαμβάνει, 85% δάνεια retail και 15% εταιρικά δάνεια. Η κίνηση αυτή θα οδηγήσει τον δείκτη των NPEs στο 9% το 2021 και περίπου στο 6,0% το 2022. Θ πλησιάσει δηλαδή αισθητά τον ευρωπαϊκό τραπεζικό μέσο όρο.

Ο όμιλος ElvalHalcor, παρά την ύφεση που κτύπησε την ΕΕ κατά -6,8%, παρουσίασε μια ελάχιστη υστέρηση στον κύκλο εργασιών του. Έτσι ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στα 2,028 δισ. ευρώ έναντι 2,044 δισεκατομμύρια ευρώ του 2019. Το αναπροσαρμοσμένο EBITDA άγγιξε τα 136 εκατ. ευρώ έναντι 140 εκατ. ευρώ για το 2019.

Υπάρχουν όμως και άλλες εταιρικές ειδήσεις που παρουσιάζουν ενδιαφέρον. Πέρα από των όγκο των συμφωνημένων πακέτων που αλλάζουν χέρια ανάμεσα σε θεσμικά χαρτοφυλάκια, υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις στη μετοχική βάση τόσο της Ελλάκτωρ όσο και στη ΓΕΚΤΕΡΝΑ. Εξελίξεις στις οποίες συμμετέχουν δυο μεγάλα ευρωπαϊκά family offices, όπως αυτό της ολλανδικής Reggeborgh και της Μαριάννας Λάτση.

Το γεγονός ότι ο τζίρος των συναλλαγών επικεντρώνεται στις εταιρείες που ονομάζουμε «dream team του ΧΑ», είναι ιδιαίτερα θετικό. Και αυτό διότι στις πτώσεις απορροφάται με ευκολία η προσφορά από τους αγοραστές, ενώ στις ανοδικές συνεδριάσεις η προσφορά σταματά.

Με δυο λόγια η εικόνα του Χρηματιστηρίου είναι ικανοποιητικότατη και η συμπεριφορά της, με χρονικά όρους κυλιόμενης εβδομάδας, μηνός και εξαμήνου τη φέρνει σε υψηλές θέσεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Κάτι που δεν περνά απαρατήρητο από το μικροσκόπιο των ξένων θεσμικών επενδυτών. Στην ΕΧΑΕ λ.χ που ευνοείται από αυτές τις εξελίξεις έγινε γνωστό χθες ότι η Goldman Sachs αύξησε το ποσοστό συμμετοχής της στο 5,3%.

ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΜΗΝΑ 

ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΕΞΑΜΗΝΟΥ 

Μοναδικό ανάχωμα για την κατάκτηση σημαντικά υψηλότερων επιπέδων αποτελεί το τραπεζικό ερωτηματικό. Διότι στον τομέα αυτό, δεν ομιλούν τόσο οι επενδυτές, όσο οι πολιτικοί.

Εάν και εφόσον, οι θέσεις των μεγάλων Γερμανικών και Ιταλικών τραπεζών που ζητούν από την ΕΕ να απαντήσει θετικά σε τέσσερα σημαντικά ζητήματα, που θα αποτρέψουν τον συστημικό κίνδυνο στην ΕΕ, τότε θα δούμε και στον τραπεζικό κλάδο απογείωση των τιμών του. Τι ζητούν;

1. Να τους δοθεί το δικαίωμα να επεκτείνουν χρονικά τα μορατόρια ή να παγώσουν οι κανόνες που καθιστούν ένα δάνειο «κόκκινο» και απαιτείται να λάβουν πρόβλεψη για αυτό.

2. Να «παγώσουν» οι απαιτήσεις προληπτικής εποπτείας που ορίζουν τις κεφαλαιακές απαιτήσεις

3. Να χαλαρώσει το ρυθμιστικό πλαίσιο για την επαναπώληση των μη εξυπηρετούμενων δανείων

4. Να αναβληθεί η εφαρμογή των κανόνων της Βασιλείας ΙΙΙ μέχρι να μπορούν να αξιολογηθούν οι επιπτώσεις της πανδημίας στην πραγματική οικονομία.

Σκέφτεστε που θα μπορούσαν να οδηγηθούν οι τιμές των τραπεζικών μετοχών, εάν και εφόσον υπάρξει χαλάρωση και αναβολή, στα ασφυκτικά πλαίσια των εποπτικών και ρυθμιστικών αρχών;

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.