Οι δείκτες αντέδρασαν παρά την «έκρηξη» στα επιδόματα ανεργίας
Wall Street

Οι δείκτες αντέδρασαν παρά την «έκρηξη» στα επιδόματα ανεργίας

Άνοδο κατέγραψαν την Πέμπτη οι κυριότεροι δείκτες στην Wall Street, καταφέρνοντας να αντιστρέψουν το αρνητικό κλίμα που διαμορφώθηκε μετά την ανακοίνωση πως κατά την προηγούμενη εβδομάδα 6,6 εκατ. Αμερικανοί υπέβαλαν αιτήσεις για παροχή επιδόματος ανεργίας και να κλείσουν με θετικό πρόσημο. 

Πιο αναλυτικά, περισσότεροι από 6 εκατομμύρια άνθρωποι υπέβαλαν αίτηση για χορήγηση επιδόματος ανεργίας στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα, καταρρίπτοντας ακόμα ένα ρεκόρ, μετά τη νέα διεύρυνση των μέτρων περιορισμού στις μετακινήσεις προκειμένου να αντιμετωπισθεί η εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, οι νέες αιτήσεις για χορήγηση επιδόματος ανεργίας αυξήθηκαν σε 6,65 εκατ. την περασμένη εβδομάδα από 3,3 εκατ. μια εβδομάδα νωρίτερα, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας. Σε έρευνα του Reuters τα στοιχεία ξεπέρασαν κατά πολύ τις προβλέψεις των οικονομολόγων οι οποίοι ανέμεναν κατά μέσο όρο να διαμορφωθούν σε 3,5 εκατ. με άλλους να κάνουν λόγο και για 5,25 εκατ. αιτήσεις.

Οι ΗΠΑ βρίσκονται αντιμέτωπες με την μεγαλύτερη αύξηση της ανεργίας στην ιστορία τους, με την  παγκόσμια οικονομία παράλληλα να πραγματοποιεί βουτιά, κάτι που αναμένεται να επιτείνει την κατάσταση τους επόμενους μήνες, σημειώνεται στο δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας.

Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα Guardian, με βάση τα νεότερα αυτά δεδομένα, η αμερικανική οικονομία υφίσταται ένα καταστροφικό χτύπημα εξαιτίας της πανδημίας, ενώ σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα ο συνολικός αριθμός των αιτημάτων για επίδομα ανεργίας ανήλθε στα 9,93 εκατ. σε διάστημα δύο εβδομάδων ενώ στο ίδιο διάστημα έκαναν αίτηση για επίδομα ανεργίας περισσότεροι άνθρωποι σε σχέση με τους προηγούμενους έξι μήνες.

Επισημαίνεται επίσης, περισσότεροι από το 80% των Αμερικανών υπόκεινται σε κάποιου είδους περιορισμών στις μετακινήσεις τους, σε σχέση με λιγότερο από το 50% που κυμαινόταν πριν από περίπου δύο εβδομάδες, με αποτέλεσμα τα κρατικά γραφεία ανεργίας να έχουν κατακλυστεί από αιτήσεις.

Σε αυτό το κλίμα, οι δείκτες αντέδρασαν και σε μία συνεδρίαση που σημαδεύτηκε από έντονες διακυμάνσεις και εναλλαγές στα πρόσημα κατέγραψαν κέρδη, με ώθηση από την αλματώδη άνοδο των τιμών του αργού, που ακολούθησαν τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου, πως σύντομα Ρωσία και Σαουδική Αραβία θα θέσουν τέλος στον πόλεμο τιμών που μαίνεται εδώ και δύο μήνες.

Πιο αναλυτικά, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones διαμορφώθηκε στις 21.413 μονάδες ενισχυμένος κατά 2,24%, ενώ κέρδη 2,28% σημείωσε και ο διευρυμένος δείκτης S&P 500 που έκλεισε στις 2.526 μονάδες.

Παράλληλα, άνοδο κατέγραψε και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq, ο οποίος διαμορφώθηκε στις 7.487 μονάδες, με κέρδη της τάξης του 1,72%.

Ράλι 30% για το πετρέλαιο μετά τις δηλώσεις Τραμπ

Για συμφωνία μεταξύ του προέδρου της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν και του πρίγκιπα διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν για περικοπή 10 εκατ. βαρελιών πετρελαίου τη μέρα έκανε λόγο ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, «εκτοξεύοντας» τις τιμές του αργού κατά 24%.

Σε δήλωσή του στο CNBC, ο Τραμπ έκανε λόγο για 10 εκατ. βαρέλια αλλά ανέφερε ότι η συμφωνία μπορεί να οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη περικοπή της τάξης των 15 εκατ. βαρελιών.

Την ίδια στιγμή, ράλι με κέρδη που άγγιξε το 25% κατέγραψαν οι τιμές του πετρελαίου μετά την ώθηση που έδωσαν οι χθεσινές δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ με τις οποίες εξέφρασε την πεποίθηση ότι Ρωσία και Σαουδική Αραβία θα φτάσουν σύντομα σε συμφωνία όσον αφορά στην παραγωγή πετρελαίου.

«Είναι πολύ κακό για τη Ρωσία, είναι πολύ κακό για τη Σαουδική Αραβία. Εννοώ πως είναι κακό και για τους δύο. Πιστεύω ότι θα καταλήξουν σε μια συμφωνία» είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης του Λευκού Οίκου για τον κορονοϊό.

Σε αυτό το κλίμα, το συμβόλαιο αργού πετρελαίου WTI παραδόσεως Μαΐου έκλεισε στα 25,32 δολάρια ανά βαρέλι καταγράφοντας κέρδη 24,67% ή 6,57 δολάρια.

Παράλληλα, το πετρέλαιο τύπου Brent και συγκεκριμένα το συμβόλαιο παραδόσεως Ιουνίου κατέγραψε αύξηση 17,8% ή 4,4 δολάρια/βαρέλι και διαμορφώθηκε στα 29,14 δολάρια ανά βαρέλι.