Ποντάρουν σε επιστροφή του πετρελαίου στα 100 δολάρια το βαρέλι

Ποντάρουν σε επιστροφή του πετρελαίου στα 100 δολάρια το βαρέλι

Διογκώνονται τα στοιχήματα των trader που βλέπουν τις τιμές πετρελαίου να οδεύουν προς τα 100 δολάρια το βαρέλι με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι τοποθετήσεις σε δικαιώματα αγοράς (call options) στο πετρέλαιο τύπου Brent και στο αργό τύπου West Texas Intermediate με τιμή εξάσκησης τα 100 δολάρια και λήξη τον Δεκέμβριο του 2022, παρόλο που οι τιμές του μαύρου χρυσού έχουν να υπερβούν το επίπεδο αυτό από το 2014, τότε που η μεγάλη προσφορά προκάλεσε πτώση.

Στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων NYMEX της Νέας Υόρκης ο όγκος των δικαιωμάτων αγοράς με τιμή εξάσκησης τα 100 δολάρια έχει εκτοξευτεί.

Για τους αγοραστές πρόκειται για ένα μοχλευμένο στοίχημα οτι οι τιμές πετρελαίου θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν παρά τη φετινή κούρσα του 40%.

Το ράλι που ακολούθησε το άνοιγμα των οικονομιών μετά τα απαγορευτικά έχει οδηγήσει την τιμή του πετρελαίου WTI στα 70 δολάραι το βαρέλι, στο υψηλότερο επίπεδο από το 2018.

Παρά τις εκτιμήσεις των αναλυτών ότι το πετρέλαιο είναι απίθανο να φτάσει τα 100 δολάρια το βαρέλι σύντομα με την παγκόσμια οικονομία να βρίσκεται ακόμη σε φάση ανάκαμψης από το σοκ της πανδημίας COVID-19, τα δικαιώματα με τιμή εξάσκησης τα 100 δολάρια έχουν γίνει πολύ δημοφιλή και όσοι τα αγοράζουν είναι πεπεισμένοι ότι θα βγάλουν λεφτά.

Στην αγορά αρκετοί παρομοιάζουν τις τοποθετήσεις αυτές ως κάτι ανάλογο με την πρόσφατη κερδοσκοπία με τις μετοχές της... GameStop και της ΑMC Entertainment.

Tον Ιανουάριο μικροεπενδυτές αγόρασαν σωρηδόν τις μετοχές όπως και δικαιώματα αγοράς των μετοχών αυτών ποντάροντας στο οτι η άνοδος που θα προκαλούσαν θα επέφερε ένα short squeeze στα fund που είχαν ανοιχτές πωλήσεις αναγκάζοντας τα να κλείσουν τις θέσεις τους. Η αντίδραση τους αυτή θα έριχνε περισσότερο καύσιμο στην άνοδο.

Το να ποντάρεις στην επιστροφή του πετρελαίου στα 100 δολάρια το βαρέλι μόλις ένα χρόνο μετά την πανδημία που έφερε σημαντικό πλήγμα στη ζήτηση και οδήγησε τις τιμές των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης κάτω από το μηδέν είναι αξιοσημείωτο.

Σύμφωνα με τη JPMorgan, αν αποκλείσουμε μία μαζική στροφή των επενδυτών στα εμπορεύματα η μία βουτιά του δολαρίου, η ζήτηση πετρελαίου θα πρέπει να υπερβεί τα προ-πανδημίας επίπεδα στο τελευταίο τρίμηνο της χρονιάς για να πιάσουν οι τιμές τα 100 δολάρια.

Το σενάριο αυτό θεωρείται απίθανο. Ενα πρόσθετο ρίσκο έχει να κάνει με ενδεχόμενη αύξηση των εξαγωγών πετρελαίου από το Ιράν σε περίπτωση που επιτευχθεί συμφωνία με τις ΗΠΑ όσον αφορά στα πυρηνικά όπλα.

Αυτό όμως δεν έχει αποτρέψει τους traders από το χτίσιμο θέσεων στα δικαιώματα αγοράς στα 100 δολάρια. Τα συμβόλαια αυτά γίνονται επικερδή εφόσον οι τιμές υπερβούν την τιμή εξάσκησης πριν τη λήξη.

Στο χρηματιστήριο NYMEX τα call options λήξης Δεκεμβρίου 2022 με τιμή εξάσκησης τα $100 είναι ευρύτατα αγορασμένα με τον όγκο να υπερβαίνει τις 60.000 συμβόλαια, αριθμός που ισοδυναμεί με περισσότερα από 60 εκατ. βαρέλια.

Μερικοί από τους κερδοσκόπους που τα αγοράζουν δεν περιμένουν απαραιτήτως ότι οι τιμές πετρελαίου θα πιάσουν τα 100 δολάρια αλλά θεωρούν σίγουρο ότι θα βγουν κερδισμένοι από το trade. Τα «λαχεία», όπως αποκαλούν τα δικαιώματα αυτά, θα ανεβούν σε αξία αν οι τιμές πετρελαίου συνεχίσουν να ενισχύονται η αν η αγορά εκτιμήσει ότι θα αυξηθεί η μεταβλητότητα.

«Όσοι αγοράζουν τα δικαιώματα αυτά ποντάρουν περισσότερο στην άνοδο της μεταβλητότητας παρά σε άνοδο των τιμών πετρελαίου», εκτιμούν αναλυτές στη Mizuho Securities.  

Στην αγορά των futures, η τιμή πετρελαίου West Texas Intermediate για παράδοση τον Δεκέμβριο 2022 κινείται στα 61 δολάρια. Οι αγοραστές διακιωμάτων με τιμή εξάσκησης τα 100 δολάρια θα ευνοηθούν ούτως η άλλως εκτιμούν στη Mizuho καθώς η μεταβλητότητα είναι χαμηλή και πιθανότατα θα αυξηθεί. Στις τρέχουσες τιμές των δικαιωμάτων οι πωλητές σχεδόν δωρίζουν τη μεταβλητότητα.

Κάποιος που είχε αγοράσει τα δικαιώματα αυτά λήξης τον Δεκέμβριο του 2022 στο τέλος της περυσινής χρονιάς θα είχε ήδη γράψει κέρδη. Η τιμή τους έχει ανέβει στα 0,70 από 0,27 δολάρια στις 31 Δεκεμβρίου πέρυσι.

Οι traders τα θεωρούν ακόμη φτηνά καθώς η ζήτηση από πετρελαιοπαραγωγούς που θέλουν να εξασφαλιστούν έναντι πτώσης των τιμών σημαίνει ότι τα δικαιώματα πώλησης (put options) είναι ακριβότερα από τα δικαιώματα αγοράς.