Οι 5 +1 λόγοι που θα εκτινάξουν το πετρέλαιο πάνω από τα 80 δολάρια το βαρέλι

Οι 5 +1 λόγοι που θα εκτινάξουν το πετρέλαιο πάνω από τα 80 δολάρια το βαρέλι

Ακριβώς στην αντίσταση της ζώνης των 74,20-74,50  δολαρίων/βαρέλι είναι οι τιμές του πετρελαίου οι οποίες χθες χτύπησαν τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 26 μηνών, πυροδοτώντας εκτιμήσεις για νέα υψηλά, με πρώτη τη Goldman Sachs η οποία βλέπει τον επόμενο στόχο των πετρελαϊκών τιμών πέριξ των 80 δολαρίων/βαρέλι.

Ο στόχος αυτός θα είναι και το τέλος της ανοδικής διαδρομής του μαύρου χρυσού;

Αν και σίγουρα πρόκειται για μια σημαντική στάση στη διαδρομή του πετρελαίου, εντούτοις πιστεύουμε ότι  μπορεί ν’ απέχει αρκετά από τον τελικό προορισμό.

Βλέπετε, σε περίπτωση που η πανδημία τεθεί σύντομα υπό έλεγχο, τότε μια σειρά παραγόντων συγκλίνουν στην άποψη ότι  οι πετρελαϊκές τιμές θα δουν αισθητά υψηλότερα επίπεδα.

-Καταρχήν κάθε χώρα που προχωρά σε άρση των περιορισμών σηματοδοτεί νέα αύξηση της ζήτησης, με την  κατανάλωση στις ΗΠΑ και τη Βόρεια Αμερική ν’αρχίζει  να παίρνει την σκυτάλη από την Κίνα.

Η παγκόσμια ζήτηση  εκτιμάται ότι αυξήθηκε κατά 1,5 εκατ.βαρέλια / ημέρα τον τελευταίο μήνα φτάνοντας στα 96,5 mb / d.

Σύμφωνα μάλιστα με πρόσφατη ανάλυση της Goldman Sachs, καθώς η ζήτηση για αεροπορικά καύσιμα αρχίζει και αυξάνεται λόγω καλοκαιριού, η παγκόσμια ζήτηση αναμένεται να φτάσει τα 99 mb / d τον Αύγουστο.

-Οι περικοπές παραγωγής από τον OPEC έχουν δώσει  περαιτέρω ώθηση στις τιμές. Μάλιστα τα μέλη του OPEC+ σε κάθε συνεδρίαση μας αποδεικνύουν  ότι είναι αποφασισμένα να κρατήσουν την προσφορά ένα βήμα πίσω από τη ζήτηση.

Η τακτική αυτή  έχει ήδη οδηγήσει την αγορά πετρελαίου σ’ένα διευρυνόμενο έλλειμμα 2,2 mb / d, κάτι που «σφίγγει» περαιτέρω την αγορά.

-Οι σχιστολιθικοί παραγωγοί φέτος έχουν επίσης  δεσμευτεί για καθαρή μείωση των εξαγωγών αργού προς την παγκόσμια αγορά. Πρόκειται μάλιστα για μια μεγαλύτερη  περικοπή από εκείνη της Σαουδικής Αραβίας στις αρχές του έτους, σε μια επίδειξη πειθαρχίας απέναντι στον κοινό στόχο υποστήριξης των τιμών αλλά και στις περιβαλλοντικές πιέσεις των μετόχων τους.

Μάλιστα από το Μάιο έως τον Σεπτέμβριο αναμένεται  η ζήτηση των ΗΠΑ και του Καναδά να αυξηθεί κατά 0,7 mb / ημέρα. Πρόκειται για μια μεγαλύτερη αύξηση από την  εγχώρια προσφορά, κάτι που αναμένεται να οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη μείωση των καθαρών εξαγωγών αργού στην παγκόσμια αγορά, πέριξ των 1,4 mb / d.

-Τα αποθέματα λοιπόν παγκοσμίως μειώνονται και όσο θα μεγαλώνει η ζήτηση καθώς θ’  αφήνουμε πίσω την πανδημία, αν οι πετρελαιοπαραγωγοί διατηρήσουν την τακτική τους, θα μειώνονται ακόμα περισσότερο.

- Η περιορισμένη πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με το Ιράν υποδεικνύει ότι μια πιθανή ανάκαμψη στις εξαγωγές του Ιράν θα λάβει χώρα από το  φθινόπωρο και μετά.

Η μεγάλη εικόνα
Τρισεκατομμύρια δολάρια κατευθύνονται πλέον διεθνώς για τη μετάβαση σε πράσινες μορφές ενέργειας, ενώ την ίδια στιγμή οι δαπάνες για επενδύσεις για εξόρυξη πετρελαίου μειώνονται.

Όμως η ενεργειακή μετάβαση δεν είναι εφικτή από τη μια μέρα στην άλλη. Αυτό σημαίνει ότι για πολύ καιρό ακόμα χρειαζόμαστε τα ορυκτά καύσιμα.

Η μείωση όμως των δαπανών ορυκτών καυσίμων είναι τόσο μεγάλη, που αν η ζήτηση ανεβεί απότομα, τότε θα είναι εξαιρετικά δύσκολο για τις εταιρείες ενέργειας  να τροφοδοτήσουν τον κόσμο με τις  απαιτούμενες ποσότητες πετρελαίου και να καλύψουν τα κενά προσφοράς έγκαιρα.

Ο OPEC βέβαια έχει τη δυνατότητα να αυξήσει γρήγορα την παραγωγή, αλλά το πιο πιθανό κατά την γνώμη μας είναι να προτιμήσει μια «μετριοπαθή» αύξηση  που θα καλύπτει πάντα ένα μέρος της ζήτησης, προκειμένου να συντηρήσει ψηλά τις τιμές. 

Με λίγα λόγια, η ανάπτυξη της πράσινης ενέργειας είναι αυτή που θα υποστηρίξει περαιτέρω τις πετρελαϊκές τιμές, καθώς μειώνονται οι δαπάνες για εξόρυξη πετρελαίου, συντηρώντας τις ελλείψεις εφοδιασμού και τις υψηλότερες τιμές καυσίμων.

Αρκεί να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με τη Wood Mackenzie οι δαπάνες για την εξόρυξη πετρελαίου μειώθηκαν πέρυσι σε περίπου 330 δισ. δολάρια. Ανήλθαν δηλαδή στο ήμισυ των δαπανών του 2014.

Αν συνδυάσουμε την παρατήρηση αυτή με εκείνη της JPMorgan, σύμφωνα με την οποία οι προγραμματισμένες επενδύσεις για τον εφοδιασμό πετρελαίου παγκοσμίως υπολείπονται περίπου κατά 600 δισ. δολάρια από αυτά που θα εξασφάλιζαν  την κάλυψη της προβλεπόμενης ζήτησης, κατανοούμε ότι τιμές του μαύρου χρυσού έχουν όλες τις προϋποθέσεις μιας πιο εντυπωσιακής ανόδου σε περίπτωση που τεθεί υπό έλεγχο η πανδημία.

Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης έχει αρχίσει να αντιλαμβάνεται τη μεγάλη εικόνα. Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, το αυξημένο κόστος των καυσίμων και του πετρελαίου θέρμανσης- κατά 27,5% και 35,4% αντίστοιχα ώθησε τον γερμανικό πληθωρισμό τον Μάιο στο υψηλότερο επίπεδό του για τα τελευταία δέκα χρόνια, πέριξ του 2,5%.

Οι εμπειρογνώμονες της  Deutsche Bank μάλιστα  υποστήριξαν ότι ο ετήσιος ρυθμός του πληθωρισμού θα μπορούσε να σκαρφαλώσει ακόμη και στο 4% τα επόμενα τρίμηνα, με τις ενεργειακές τιμές να έχουν αυξημένη βαρύτητα στη διαμόρφωση του. Εν ολίγοις, προβλέπουν ότι οι ενεργειακές τιμές θα συνεχίσουν να αυξάνονται.

Μεταξύ άλλων, οι αναλυτές επισήμαναν ότι τα ορυκτά καύσιμα έχουν επιβαρυνθεί από την αρχή του έτους με 25 ευρώ ανά τόνο διοξειδίου του άνθρακα, στοιχείο το οποίο τα καθιστά ακριβότερα.

Η τεχνική εικόνα

Για όσους αγαπούν τη «μεγάλη εικόνα» τα παρακάτω μηνιαία διαγράμματα αντιστοιχούν ίσως σε περισσότερες από χίλιες λέξεις. 

Το Brent πλέον είναι μια ανάσα από την αντίσταση των 74,20- 74,50 δολαρίων/βαρέλι. Το χτίσιμο τιμών πάνω από τα 74,50 δολάρια/βαρέλι και η  διακράτηση τις πτωτικές ημέρες των 71 δολαρίων/βαρέλι  είναι το κλειδί για όσους θέλουν να «ποντάρουν» στη μεγάλη εικόνα.

Το αμερικανικό αργό έχει ήδη όπως φαίνεται στο δεύτερο διάγραμμα δώσει την πολυπόθητη διάσπαση, με ζητούμενο πλέον να δουλεύει σταθερά πάνω από τα 70 δολάρια/βαρέλι, ενώ η μακροπρόθεσμη εικόνα σκοτεινιάζει σε περίπτωση απώλειας των 61,80 δολαρίων /βαρέλι.

[email protected]

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.