Ο DAX εκσυγχρονίζεται​ αλλά οι γερμανικές εταιρείες γυρίζουν την πλάτη στο Χρηματιστήριο

Ο DAX εκσυγχρονίζεται​ αλλά οι γερμανικές εταιρείες γυρίζουν την πλάτη στο Χρηματιστήριο

Την Τρίτη 24 Νοεμβρίου, ύστερα από μήνες διαβουλεύσεων με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς, ανακοινώθηκαν από την διεύθυνση του  γερμανικού χρηματιστηρίου οι αλλαγές στους κανόνες λειτουργίας των διαφόρων δεικτών, με πιο ενδιαφέρουσες αυτές που αφορούν στον βασικό δείκτη των μετοχών μεγάλης κεφαλαιοποίησης DAX και τον αντίστοιχο των εταιρειών μέσης κεφαλαιοποίησης MDAX. Οι αλλαγές αυτές, που είναι οι πιο εκτεταμένες από το 1988 που οι δείκτες άρχισαν να χρησιμοποιούνται, έχουν σαν στόχο την βελτίωση της ποιότητας των δεικτών και την προσαρμογή τους στις προδιαγραφές που ακολουθούν οι άλλοι διεθνείς δείκτες όπως ο αμερικανικός S&P 500 και ο βρετανικός FTSE 100. Οι αλλαγές ήταν αντικείμενο διαβούλευσης εδώ και πολύ καιρό, αλλά επισπεύσθηκαν με αφορμή την υπόθεση Wirecard που συντάραξε το γερμανικό χρηματιστήριο πριν μερικούς μήνες.

Οι πιο σημαντικές αλλαγές έχουν να κάνουν με τον αριθμό των μετοχών που θα συμμετέχουν εφεξής στους δείκτες, τα κριτήρια εισόδου και εξόδου κάποιας μετοχής και τον τρόπο λειτουργίας των εταιρειών που τους απαρτίζουν και θα τεθούν σε εφαρμογή σταδιακά, μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2021. Από τον Δεκέμβριο του 2020 όλες οι μελλοντικές υποψήφιες για ένταξη στον δείκτη DAX θα πρέπει να έχουν επιτύχει οργανική κερδοφορία στις δύο πιο πρόσφατες ετήσιες χρήσεις τους. Από τον Μάρτιο του 2021 όλες οι εταιρείες μέλη του DAX θα πρέπει να δημοσιεύουν ελεγμένες ετήσιες και τριμηνιαίες οικονομικές καταστάσεις, και όποια εταιρεία δεν δημοσιεύσει αυτές τις καταστάσεις θα αποβάλλεται αυτομάτως από τον δείκτη 30 μέρες μετά από την προειδοποίηση που θα τους απευθύνει το χρηματιστήριο. Επίσης, πάλι από τον Μάρτιο του 2021 όλες οι εταιρείες που θα συμμετέχουν στους δείκτες θα πρέπει να έχουν δημιουργήσει επιτροπή ελέγχου μέσα στο εποπτικό συμβούλιό τους. 

Η σύνθεση των δεικτών θα επανεξετάζεται δύο φορές ετησίως (κάθε Μάρτιο και Σεπτέμβριο), ενώ μέχρι τώρα αυτό γινόταν μόνο μία φορά, και το βασικό κριτήριο εισόδου θα είναι η χρηματιστηριακή αξία της κάθε εταιρείας. Και τέλος, από την επανεξέταση που θα λάβει χώρα τον Σεπτέμβριο του 2021, θα αλλάξει ο αριθμός των εταιρειών που θα συμμετέχουν στους δύο βασικούς δείκτες. Τα μέλη του  DAX θα είναι πλέον 40 (από 30 μέχρι τώρα) και τα μέλη του MDAX θα γίνουν 50 από 60 που είναι αυτή την στιγμή. 

Είναι φανερό πως η δυνατότητα αποβολής μιας εταιρείας όταν δεν δημοσιεύει εγκαίρως τις οικονομικές της καταστάσεις έχει άμεση σχέση με τα .. απόνερα της υπόθεσης Wirecard η οποία καθυστερούσε για μεγάλο διάστημα την δημοσίευση των ελεγμένων ετήσιων καταστάσεών της και η διοίκηση του χρηματιστηρίου δεν μπορούσε να την αποβάλλει από τον DAX. Η προϋπόθεση για επίτευξη οργανικής κερδοφορίας για δύο χρόνια πριν την είσοδο μιας εταιρείας μάλλον είναι απάντηση στις επικρίσεις για την εταιρεία που αντικατέστησε την Wirecard στον δείκτη, την εταιρεία διανομής γευμάτων Delivery Hero η οποία δεν πληρούσε αυτό το κριτήριο. Η υποχρέωση ύπαρξης επιτροπής ελέγχου μάλλον έχει και αυτή σχέση με την προσπάθεια του χρηματιστηρίου να κάνει τους επενδυτές να νιώθουν πιο ασφαλείς. Η αλλαγή του αριθμού των μελών του DAX είναι μία προσπάθεια σύγκλισης με τα διεθνώς ισχύοντα αφού οι περισσότεροι αντίστοιχοι δείκτες των μεγάλων χρηματιστηρίων έχουν περισσότερα μέλη, ο αμερικανικός S&P έχει 500, ο βρετανικός FTSE έχει 100, ο γαλλικός CAC έχει 40.

Αν η προσθήκη των 10 νέων μελών έπρεπε να γίνει αυτή την στιγμή, οι υποψήφιες για προβιβασμό από τον MDAX θα ήταν εταιρείες όπως από διάφορους επιχειρηματικούς κλάδους όπως οι Airbus, Siemens Energy, Siemens Healthineers, Zalando, Qiagen κ.α. 

Αυτό θα είναι καλό για τον DAX καθώς θα τον καταστήσει πιο αντιπροσωπευτικό εκπρόσωπο του γερμανικού χρηματιστηρίου, και κατά πάσα πιθανότητα πιο ελκυστικό για τους διεθνείς επενδυτές και τα κεφάλαια που επενδύουν αποκλειστικά ακολουθώντας χρηματιστηριακούς δείκτες. Όπως είδαμε παραπάνω, ο σχετικά μικρός αριθμός των εταιρειών που συμμετέχουν τώρα στον DAX τον είχε φέρει σε μειονεκτική θέση απέναντι στους διεθνείς «αντιπάλους» του

Η χρηματιστηριακή αξία του DAX θα ανέρχεται πλέον στο 80% της συνολικής αξίας των μετοχών που είναι εισηγμένες στο γερμανικό χρηματιστήριο, από 63% που είναι τώρα, πιο κοντά σε αυτά που ισχύουν και για τους άλλους διεθνείς δείκτες (από 74% μέχρι 78% σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv).

Όλες αυτές οι αλλαγές είναι προς την σωστή κατεύθυνση και θα βελτιώσουν την εικόνα του γερμανικού χρηματιστηρίου και της «βιτρίνας» του, οδηγώντας κατά πάσα πιθανότητα περισσότερους επενδυτές προς την Φρανκφούρτη. 

Αυτό που δεν μπορεί να αλλάξει εύκολα, είναι το γεγονός πως ένα μεγάλο μέρος των αξιόλογων γερμανικών εταιρειών βρίσκεται εκτός χρηματιστηρίου, μειώνοντας το εύρος των επιλογών για τους διεθνείς επενδυτές. Σύμφωνα πάλι με στοιχεία της Refinitiv, η συνολική χρηματιστηριακή αξία των εταιρειών που είναι εισηγμένες στο γερμανικό χρηματιστήριο αντιστοιχεί σε περίπου 58% του γερμανικού Α.Ε.Π. ενώ το αντίστοιχο μέγεθος για την Γαλλία είναι περίπου 102%, την Μεγάλη Βρετανία το 105% και για τις Η.Π.Α. το 199%. Προφανώς τα μεγέθη δεν είναι άμεσα συγκρίσιμα, πολλές εταιρείες που διαπραγματεύονται στις τρεις αυτές χώρες (ειδικά στις Η.Π.Α.) είναι πολύ πιο διεθνοποιημένες από τις περισσότερες γερμανικές. 

Η διαφορά όμως είναι πολύ μεγάλη και κατά πάσα πιθανότητα οφείλεται στο γεγονός ότι ο βασικός κορμός των γερμανικών επιχειρήσεων, οι οποίες δεν είναι τόσο μεγάλες όσο αυτές που συμμετέχουν στον DAX αλλά είναι πολύ δραστήριες, οικονομικά ισχυρές και έχουν μεγάλη συνεισφορά στο Α.Ε.Π. της χώρας, αποφεύγουν την είσοδό τους στο Χρηματιστήριο. Αυτό μάλλον οφείλεται στο γεγονός πως πολλές από αυτές τις εταιρείες είναι οικογενειακού χαρακτήρα και οι μέτοχοί τους είναι εκ φύσεως συντηρητικοί. Όσο δεν αλλάζει αυτή η νοοτροπία, το γερμανικό χρηματιστήριο δεν θα μπορεί να κατακτήσει θέση αντίστοιχη με την οικονομική ισχύ της χώρας που το φιλοξενεί.