7ος χρόνος, ημέρα 2154η
Παρασκευή, 24 Σεπτεμβρίου 2021

Ο άγνωστος κόσμος των επενδυτικών DAOs και ποια πρότζεκτ πρέπει να δείτε

Ο άγνωστος κόσμος των επενδυτικών DAOs και ποια πρότζεκτ πρέπει να δείτε

Στο προηγούμενο άρθρο μας Κρυπτονομίσματα Διακυβέρνησης - Ένα νέο asset στις αγορές κρυπτονομισμάτων είχαμε αναφερθεί στις προοπτικές που έχουν τα governance tokens, αλλά και στους αυτόνομες κοινότητες γνωστές ως Decentralized Autonomous Organizations.

Οι αποκεντρωμένοι αυτόνομοι οργανισμοί (DAO) είναι οργανισμοί που ιδρύονται στο blockchain, ανήκουν και διαχειρίζονται συλλογικά από τα μέλη τους. Οι DAO βασίζονται σε μια βάση έξυπνων συμβολαίων που καθορίζουν τους κανόνες του οργανισμού, καθώς και εκτελούν λειτουργίες πρωτοκόλλου και λειτουργίες διακυβέρνησης. Οι περισσότερες σημαντικές αποφάσεις στα DAO ξεκινούν ως προτάσεις και τελικά αποφασίζονται με ψηφοφορία μελών που καταγράφεται σε blockchain. Αυτή είναι επίσης η ίδια μέθοδος που χρησιμοποιείται για τον έλεγχο των αποθεματικών των DAO και για τον προσδιορισμό του τρόπου με τον οποίο αυτοί οι οργανισμοί διαχειρίζονται τα κεφάλαιά τους. Συνολικά, οι DAO προσφέρουν στους ενδιαφερόμενους σημαντικά μεγαλύτερη διαφάνεια και έλεγχο επί του οργανισμού από τις παραδοσιακές συλλογικές κοινότητες.

Ενώ υπάρχουν διαφορετικές συλλογικότητες- που η κάθε μία έχει το δικό της ψηφιακό νόμισμα, θα επικεντρωθούμε στα πιο δημοφιλή αυτή την στιγμή στην αγορά.

Επενδυτικά DAO

Οι DAO έχουν εξελιχθεί για να καλύψουν διαφορετικές ανάγκες της κοινότητας κρυπτονομισμάτων. Οι επενδυτικοί DAO, εμφανίστηκαν ως ένας τρόπος για τις κοινότητες να επενδύσουν συλλογικά σε πρώιμα πρότζεκτ. Η διαδικασία επένδυσης μέσω ενός DAO διαφέρει από ένα τυπικό ταμείο επιχειρήσεων, καθώς κάθε μέλος της DAO μπορεί να ενεργεί ως κύριος επενδυτής και να φέρνει επενδυτικές προτάσεις στο DAO.

Η απόφαση για επένδυση βασίζεται επίσης στα αποτελέσματα της ψηφοφορίας DAO και όχι μέσω μιας επιτροπής επενδύσεων. Ανάλογα με τα συγκεκριμένα έξυπνα συμβόλαια DAO, τα μέλη του DAO μπορεί να έχουν το δικαίωμα να "απέχουν" ή να τερματίσουν τη συμμετοχή τους στο DAO ανά πάσα στιγμή. Αντίθετα, οι τυπικές επενδύσεις απαιτούν οι επενδυτές να παραμείνουν στο αμοιβαίο κεφάλαιο για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα - και φυσικά χωρίς την τελική δυνατότητα να επιλέξουν οι ίδιοι πως θα κατανεμηθούν τα χρήματα τους.

Οι DAO είναι μάλλον πρόσφατες καινοτομίες στην κοινότητα κρυπτονομισμάτων με τα επενδυτικά DAO να αποτελούν μια μοναδική περίπτωση χρήσης. Οι DAO έχουν μεταφέρει την παραδοσιακή λειτουργία ενός επενδυτικού ταμείου στο blockchain φέρνοντας διαφάνεια σε μια κατά τα άλλα αδιαφανή διαδικασία. Παρά το κανονιστικό εμπόδιο, η επιτυχία των MetaCartel Ventures και The LAO έδειξε ότι τα επενδυτικά DAO έχουν θέση στην αγορά κρυπτονομισμάτων.

Συνολικά μπορούμε να καταγράψουμε 158 DAOs που διαχειρίζονται $ 8 δισ.

Οφέλη Venture DAO

-Επιτρέπουν σε περισσότερα άτομα να συμμετέχουν σε επενδύσεις σε πρώιμο στάδιο - που είναι δύσκολο να γίνουν διαθέσιμες σε πολλούς επενδυτές 

-Παροχή στρατηγικής χρηματοδότησης σε νέα έργα

-Διαφοροποίηση του ταμείου

-Εκδημοκρατισμός η των επενδυτικών αποφάσεων

Venture DAO αρνητικά

-Οι κανονισμοί - νομικοί, ασφαλιστικοί και φορολογικοί, αποτελούν σημαντικό ζήτημα

-Περιορισμοί και κίνδυνοι των έξυπνων συμβολαίων

-Περιορισμένη συμμετοχή για ιδιώτες επενδυτές ανάλογα με τη δικαιοδοσία

Ποια είναι τα πιο δημοφιλή επενδυτικά DAO

1. MetaCartel Ventures

Το MetaCartel Ventures είναι ένα DAO που δημιουργήθηκε από την κοινότητα MetaCartel. Επενδύει σε αποκεντρωμένες εφαρμογές (DApps) που βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο και είναι δομημένο ως Delaware LLC. Αποτελούσε το πρώτο εγχείρημα DAO που ξεκίνησε το 2020. Χτισμένο στο πρωτόκολλο Moloch v2, τα μέλη πρέπει να είναι διαπιστευμένοι επενδυτές ή υπάλληλοι της MetaCartel Ventures. Το MetaCartel Ventures είναι προς το παρόν κλειστό για νέα μέλη.

2. The LAO DAO

Το LAO ιδρύθηκε ως επενδυτικό DAO από το OpenLaw. Είναι δομημένο ως Delaware LLC και χρησιμοποιεί το Moloch v2 για τα έξυπνα συμβόλαια του. Το LAO έχει πάνω από 15.119 ETH που έχουν συνεισφέρει τα Μέλη του. Τα νέα μέλη πρέπει να συνεισφέρουν τουλάχιστον 310 ETH για μερίδιο 1% των μονάδων μέλους του LAO.

3. Flamingo DAO

Το Flamingo DAO είναι ένα επενδυτικό DAO που επικεντρώνεται στις αγορές των NFTs και η πρώτη συλλογική ομάδα που δημιουργήθηκε από το LAO τον Σεπτέμβριο του 2020. Οργανωμένη ως Delaware LLC, η Flamingo DAO χρησιμοποιεί το OpenLaw ως πάροχο υπηρεσιών της για τη διαχείριση του DAO. Το DAO χρησιμοποιεί έξυπνα συμβόλαια Moloch v2 και τα μέλη πρέπει να είναι διαπιστευμένοι επενδυτές όπως ορίζεται από τη νομοθεσία των ΗΠΑ.

4. reBaked DAO

To reBaked είναι ένα DAO που έχει ιδρυθεί ως ίδρυμα στον Παναμά, και από τα πρώτα που έχει καταφέρει να δώσουν νομική κατοχύρωση των κατόχων του ψηφιακού νομίσματος του DAO με δικαίωμα εκπροσώπησης και λήψη αποφάσεων. Σε αντίθεση με άλλα επενδυτικά DAOs, τα μέλη του αποκεντρωμένου οργανισμού δεν συνεισφέρουν με χρήματα, αλλά με τον χρόνο τους και είναι ανοιχτό σε επαγγελματίες με skills όπως ο προγραμματισμός, το design, ή το marketing. Οι συγκεκριμένοι μπορούν να συνεισφέρουν με τις γνώσεις τους και να συνδράμουν στην δημιουργία νέων πρότζεκτ, και να αμειφθούν για αυτή την εργασία τους με ψηφιακά νομίσματα που θα εκδώσει ένα νέο πρότζεκτ. Ωστόσο οποιοσδήποτε μπορεί να συμμετέχει στο marketplace και να αγοράσει ψηφιακά νομίσματα από τους δημιουργούς.

5. Stacker Ventures

Το Stacker Ventures, ιδρύθηκε τον Μάιο του 2021 ως οντότητα στα νησιά Cayman, είναι ένα επενδυτικό DAO που επιτρέπει στους κατόχους του διακριτικού STACK να έχουν πρόσβαση σε διαφορετικά επίπεδα του DAO. Τα μέλη μπορούν να κάνουν staking τα ψηφιακά νομίσματα STACK τους για να λάβουν ένα μέρος των εσόδων του DAO. Το DAO χρησιμοποιεί το πρωτόκολλο Aragon για τα έξυπνα συμβόλαια τους και δεν απαιτεί διαπίστευση.

6. Angel DAO

Το Angel DAO είναι ένα εγχείρημα DAO με έδρα τις Βρετανικές Παρθένους Νήσους (BVI) που διευθύνεται από τετραμελή ομάδα. Επενδύουν σε μια ποικιλία έργων blockchain, συμπεριλαμβανομένων πρωτοκόλλων blockchain, εφαρμογών DeFi και DAO. Το DAO χρησιμοποιεί το Aragon και το Gnosis Safe για την διαχείριση. Συνολικά απαιτεί συμφωνία 3 στις 4 ψήφους, και οποιοδήποτε από τα μέλη της DAO μπορεί να προτείνει επενδύσεις.

7. Honey DAO

Το Honey DAO είναι ένα κερδοσκοπικό εγχείρημα DAO που έχει υψηλότερο όριο στα μέλη από τα MetaCartel Ventures, The LAO και Flamingo DAO. Αρχικά 100 μέλη έλαβαν δωρεάν ως airdrop το καθένα με 100 νομίσματα διακυβέρνησης, το HoneyDAO πρόσφατα σταμάτησε την πρόσβαση στα ανενεργά μέλη και έχει μια πρόταση για αύξηση της συμμετοχής σε 200 μέλη.

8. Komorebi Collective

Η Komorebi Collective είναι ένα επενδυτικό DAO που επενδύει σε έργα blockchain με επικεφαλής γυναίκες. Το DAO των 36 μελών είναι δομημένο ως SPV LLC βάσει του πρωτοκόλλου Syndicate Protocol. Χρησιμοποιούν το Gnosis Safe, ωστόσο βρίσκεται στην διαδικασία μεταφοράς στο Snapshot για ψηφοφορία εκτός blockchain. Μια βασική ομάδα 4 μελών διεξάγει τη δέουσα επιμέλεια στα έργα πριν ψηφιστούν από το DAO.

9. Delphi InfinNFT

Η Delphi Digital, μια εταιρεία επενδύσεων και έρευνας σε κρυπτονομίσματα, συνεργάστηκε με το Syndicate DAO για τη δημιουργία ενός NFT venture fund. Το ταμείο θα επενδύσει έως και 5 εκατομμύρια δολάρια σε έργα που σχετίζονται με NFT, συμπεριλαμβανομένων NFT, DAO, κοινωνικών μάρκων και NFT marketplaces.