Ντόμινο χρεοκοπιών στα κρυπτονομίσματα

Ντόμινο χρεοκοπιών στα κρυπτονομίσματα

Ενώ οι αγορές κρυπτονομισμάτων δεν έχουν ακόμα συνέλθει από την ολική κατάρρευση των LUNA & UST, δύο νέες χρεοκοπίες επισκίασαν τις αγορές. Το Celsius, η μεγαλύτερη πλατφόρμα δανεισμού και αποταμίευσης κρυπτονομισμάτων με επιτόκιο, με περισσότερα από 12 δισ. δολάρια υπό διαχείριση,  σταμάτησε να προωθεί τις αναλήψεις κεφαλαίων. Η Citigroup βοηθά το Celsius να αξιολογήσει τις επιλογές όπως έγινε γνωστό.

Το Celsius προσέλαβε την Citigroup να συμβουλεύσει για πιθανές λύσεις και πιθανή χρηματοδότηση. Η επενδυτική τράπεζα συμβουλεύει επίσης το Celsius για προσφορές όπως αυτήν από την ανταγωνιστική Nexo. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, το Nexo έκανε μια προσφορά στο Celsius για να αποκτήσει «το χαρτοφυλάκιο δανείων που έχει εμπράγματες εξασφαλίσεις».

Η τράπεζα προηγουμένως συμβούλευε το Celsius σχετικά με τα επιχειρηματικά σχέδια της θυγατρικής της εξόρυξης κρυπτονομισμάτων, αλλά και την επικείμενη αρχική δημόσια προσφορά (IPO). Το Celsius έχει επίσης προσλάβει δικηγόρους αναδιάρθρωσης από χρεοκοπία, από τη δικηγορική εταιρεία Akin Gump Strauss Hauer & Feld LLP για να συμβουλεύουν για πιθανές λύσεις.

Την Τετάρτη όπως έγινε γνωστό, ένα από τα μεγαλύτερα hedge funds των αγορών κρυπτονομισμάτων, το Three Arrows Capital όπως έγινε γνωστό είναι έτοιμο να κηρύξει χρεοκοπία, καθώς η εταιρεία δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της μετά τη ρευστοποίηση από τους δανειστές της. Το κεφάλαιο βρίσκεται στη διαδικασία να αναζητήσει τρόπο να αποπληρώσει τους δανειστές και άλλους αντισυμβαλλομένους μετά τη ρευστοποίησή του.

Η εκκαθάριση ανήλθε συνολικά σε τουλάχιστον 400 εκατομμύρια δολάρια. Έκτοτε η εταιρεία διατηρεί περιορισμένη επαφή με τους αντισυμβαλλομένους της… Το αμοιβαίο κεφάλαιο υπέστη σημαντικές απώλειες κατά τη διάρκεια της κατάρρευσης του οικοσυστήματος Terra τον περασμένο μήνα, αφού επένδυσε μεγάλες ποσότητες στο LUNA. Το κεφάλαιο φέρεται να διαχειριζόταν περίπου 10 δισεκατομμύρια δολάρια.

Όπως είναι λογικό το ντόμινο χρεοκοπιών, εύλογα δημιουργεί την ερώτηση εάν το Tether, θα είναι η επόμενη βόμβα. Μια βόμβα για τις αγορές κρυπτονομισμάτων 70 δισ. δολαρίων… Οι επενδυτές εξαργύρωσαν περίπου 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια αυτή την εβδομάδα από το USDT, το μεγαλύτερο stablecoin με βάση την κεφαλαιοποίηση της αγοράς. Οι επενδυτές προχώρησαν σε αναλήψεις περίπου 1,6 δισεκατομμύρια δολαρίων σε 48 ώρες από το Tether, μειώνοντας την προσφορά του σε κυκλοφορία στα 70,8 δισεκατομμύρια δολάρια, το χαμηλότερο από τον Οκτώβριο του 2021.

Η εταιρεία trading κρυπτονομισμάτων, Cumberland εξέδωσε μια δήλωση, μετά από ένα tweet που έχει πλέον διαγραφεί για τα stablecoins.

Η εταιρεία αναγνώρισε ότι «δεν έχει γνώση που να υποδεικνύει ότι τα δύο κορυφαία stablecoins δεν έχουν πλήρη υποστήριξη και επαρκή ρευστότητα για να ανταποκριθούν σε εξαγορές».

Μια ανεξάρτητη ανάλυση έδειξε ότι άνοιξαν θέσεις short αξίας άνω των 100 εκατομμυρίων δολαρίων μετά το tweet.

Η εξειδικευμένη εταιρεία διαπραγμάτευσης κρυπτονομισμάτων Cumberland, δημοσίευσε ένα tweet σχετικά με την απορρύθμιση των stablecoins από την τιμή ισοτιμίας τους, και πως το tether (USDT) εάν υποβληθεί σε μια τέτοια διαδικασία θα μπορούσε να επιδεινώσει την τρέχουσα ύφεση της αγοράς. Η εταιρεία διέγραψε τη δημοσίευση την Τετάρτη και δήλωσε πως «δεν έχει γνώση που να υποδεικνύει ότι τα δύο κορυφαία σταθερά νομίσματα δεν έχουν πλήρη υποστήριξη και επαρκή ρευστότητα για να ανταποκριθούν σε ρευστοποιήσεις».

Η εταιρεία διαπραγμάτευσης κρυπτονομισμάτων, ανήκει στην οικογένεια εταιρειών DRW, μια καθιερωμένη κύρια εμπορική εταιρεία με πάνω από 25 χρόνια εμπειρίας σε παραδοσιακές χρηματοπιστωτικές αγορές και γραφεία σε όλο τον κόσμο. Μια ανεξάρτητη ανάλυση έδειξε ότι άνοιξαν θέσεις short αξίας άνω των 100 εκατομμυρίων δολαρίων μετά το tweet.

«Η Cumberland πιθανότατα είχε τον νέο ασκούμενο της να κάνει την ανάλυση της αγοράς. Δεν είμαι σίγουρος τι να πω, το Tether είναι πολύ δυνατό», δήλωσε ο Paolo Ardoino, CTO της Tether ως απάντηση στο tweet.

Το Tether απέρριψε αυτό που χαρακτήρισε ως «ψευδείς φήμες» σχετικά με τα αποθεματικά του.

Σε μια ανάρτηση ιστολογίου ανέφερε ότι οι φήμες πως «το χαρτοφυλάκιο εμπορικών χαρτιών της υποστηρίζεται κατά 85% από κινεζικά ή ασιατικά», τα οποία πλέον δεν καλύπτονται, βραχυπρόθεσμα χρέη που εκδίδονται από εταιρείες και διαπραγματεύονται με έκπτωση 30% είναι «εντελώς ψευδή» και εικάζεται ότι οι ισχυρισμοί διαδίδονται διαδικτυακά με «συντονισμένο» τρόπο για να τρομάξουν τους επενδυτές από το Tether και να αποκομίσουν κέρδος από την αποτυχία του. Η συνολική αξία του Tether αντιπροσωπεύει το 7% της συνολικής αγοράς κρυπτονομισμάτων και είναι επί του παρόντος το τρίτο πιο δημοφιλές κρυπτονόμισμα, στο Coinbase και το Binance.

«Το Tether έχει μηδενική έκθεση στο Celsius, εκτός από μια μικρή επένδυση που έγινε από την επενδυτική εταιρεία του Tether». Το Tether δήλωσε ως κατηγορηματικά ψευδείς τις φήμες για την «έκθεση δανεισμού στο Three Arrows Capital».

Στην τελευταία έκθεση που χρονολογείται στις 31 Μαρτίου, που πραγματοποιήθηκε από τη λογιστική εταιρεία MHA Cayman που εδρεύει στα Νησιά Κέιμαν, δήλωσε ότι το 47% ή 39 δισεκατομμύρια δολάρια αποθεματικών του USDT αποτελείται από γραμμάτια του Δημοσίου των ΗΠΑ. Επίσης, λιγότερο από το 25% των αποθεματικών του Tether αποτελείται από εμπορικά χαρτιά, τα οποία είναι μη εξασφαλισμένα χρέη που οι εταιρείες συμφωνούν να πληρώσουν συν ένα ασφάλιστρο μέχρι μια συγκεκριμένη ημερομηνία. Τον Μάιο, ο CTO του Tether Paolo Ardoino είπε ότι ο πάροχος stablecoin είχε μειώσει στο μισό τα εμπορικά χαρτιά, έναν ισχυρισμό που επανέλαβε ξανά στο Twitter.

Το Tether υποστηρίζεται επίσης από άλλα περιουσιακά στοιχεία, εκτός από αυτά που αναφέρθηκαν προηγουμένως, όπως μετρητά, εταιρικά ομόλογα, κεφάλαια χρηματαγοράς, κρυπτονομίσματα, και πολύτιμα μέταλλα. Η οικονομική βεβαίωση των ορκωτών ελεγκτών ανέφερε ότι τα συνολικά περιουσιακά στοιχεία του Tether υπερβαίνουν τις υποχρεώσεις του κατά περισσότερα από 162 εκατομμύρια δολάρια.

Η οικονομική βεβαίωση διευκρινίζει ότι «η αποτίμηση των περιουσιακών στοιχείων του Tether, βασίζεται σε κανονικές συνθήκες συναλλαγών και δεν αντικατοπτρίζει απροσδόκητες και έκτακτες συνθήκες της αγοράς».