8ος χρόνος, ημέρα 2396η
Τρίτη, 24 Μαΐου 2022

Νευρικότητα στις αγορές κρυπτονομισμάτων - Το σχέδιο Μπάιντεν

Νευρικότητα στις αγορές κρυπτονομισμάτων - Το σχέδιο Μπάιντεν
Shutterstock

Οι τιμές των μετοχών εταιρειών από το οικοσύστημα των κρυπτονομισμάτων υποχώρησαν μετά το άνοιγμα της αγοράς τη Δευτέρα, με ονόματα όπως το Coinbase (-13.2%) ,η Galaxy Digital (-12.77%) και Microstrategy (-13%) να διαπραγματεύονται με διψήφια πτώση. Η πτωτική έναρξη της εβδομάδας για τις μετοχές κρυπτονομισμάτων ακολουθεί ένα δύσκολο Σαββατοκύριακο για τις αγορές, το οποίο επεκτάθηκε κατά την διάρκεια της Δευτέρας με περαιτέρω υποχώρηση της αγοράς- υποδηλώνοντας ότι η διόρθωση της Κυριακής ήταν μη αποτελεσματική.

Η αγορά έχει κυριευτεί από ανησυχίες σχετικά με το σχέδιο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ να μειώσει τον ισολογισμό της και να αυξήσει τα επιτόκια. Σε ένα τέτοιο επιθετικό περιβάλλον, οι επενδυτές συνήθως αποφεύγουν επενδύσεις με μεγαλύτερο κίνδυνο. Όλα τα βλέμματα θα είναι πλέον στραμμένα στη συνεδρίαση της FOMC αυτή την εβδομάδα, η οποία θα ξεκινήσει τις προσπάθειες της Fed να μειώσει τον ισολογισμό της ως τρόπο καταπολέμησης του αυξανόμενου πληθωρισμού.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν θα εκδώσει το εκτελεστικό διάταγμα για τις αγορές κρυπτονομισμάτων στις αρχές Φεβρουαρίου. Η οδηγία θα ζητήσει από τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες να καθορίσουν τους κινδύνους και τις ευκαιρίες που δημιουργούνται από τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία, σύμφωνα με ανώνυμες πηγές που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg.

Η οδηγία προσδίδει στο Λευκό Οίκο κεντρικό ρόλο επιβλέποντας τις προσπάθειες για τον καθορισμό πολιτικών και τη ρύθμιση των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων. Ανώτεροι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν έχουν συναντηθεί πολλές φορές για να συζητήσουν την οδηγία, η οποία θα παρουσιαστεί στον Πρόεδρο τις επόμενες εβδομάδες, σύμφωνα με το Bloomberg. Μένει να δούμε το πως η ύπαρξη μιας σταθερής πολιτικής θα επηρεάσει θετικά τις αγορές κρυπτονομισμάτων, καθώς πρόκειται για ένα πάγιο αίτημα των βασικών παικτών του οικοσυστήματος. Μια πολιτική που δεν θα είναι χειριστική και εχθρική, είναι πιθανότερο να δώσει θετική αντίδραση στις αγορές κρυπτονομισμάτων- ωστόσο κάτι τέτοιο δεν προεξοφλείται από την αγορά.

Ένα βασικό στοιχείο των αγορών είναι ότι πλέον δεν διαμορφώνει την αγορά η πώληση των $BTC αυτών καθαυτών, άλλα παράγωγα προϊόντα. Το 60% του συνολικού αριθμού των $BTC δεν έχουν αλλάξει χέρια για τουλάχιστον 12 μήνες, υποδηλώνοντας πως οι επενδυτές αγοράζουν και διατηρούν τις θέσεις τους μακροπρόθεσμα.

Η τιμή του BTC μειώθηκε κατά 20 %. Φυσικά επενδυτές που δεν το έχουν ξαναζήσει πανικοβάλλονται, όπως άλλωστε και εμπειρότεροι της αγοράς. Ωστόσο τώρα πιο σημαντικό από ποτέ είναι να αναθεωρήσετε τους λόγους που αγοράσατε κρυπτονομίσματα, που δεν είναι άλλος ότι είναι το επενδυτικό όχημα που μπορεί να διασφαλίσει τις μεγαλύτερες αποδόσεις τα επόμενα χρόνια και να δημιουργήσει πλούτο. Παρά τη σημαντική διόρθωση, το 63% της προσφοράς βρίσκεται ακόμα σε κέρδη. Το επιτόκιο χρηματοδότησης είναι θετικό, που σημαίνει πως οι θέσεις long πληρώνουν όσους έχουν θέσεις shorts.

Παρότι ακόμα δεν έχουμε εκτίμηση που θα είναι ο πάτος της αγοράς, αυτό θα είναι πιο ξεκάθαρο στα τέλη της εβδομάδας. Καλό είναι όσοι θέλουν να τοποθετηθούν στα κρυπτονομίσματα, να ετοιμαστούν να το κάνουν καθώς στα τέλη της εβδομάδας μπορεί να παρουσιαστεί ένα εξαιρετικό σημείο τοποθέτησης για μακροπρόθεσμους επενδυτές.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.