Νευρικότητα και μεικτά πρόσημα στην Ευρώπη έφεραν ΕΚΤ και Ντράγκι

Νευρικότητα και μεικτά πρόσημα στην Ευρώπη έφεραν ΕΚΤ και Ντράγκι

Συνεδρίαση νευρικότητας και εναλλαγής προσήμων ήταν η σημερινή στις ευρωαγορές, οι οποίες τελικά έκλεισαν με μεικτά πρόσημα, σαφώς επηρεασμένες από την άνοδο των επιτοκίων και τις πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία. Σε αυτό το κλίμα ο Dax υποχώρησε 0,27% και ο FTSE MIB 0,71%, ενώ κέρδη σημείωσαν ο FTSE (0,09%), ο CAC (0,27%) και ο Stoxx 600 (0,44%).

O Μάριο Ντράγκι δήλωσε σήμερα στο κοινοβούλιο ότι πρόκειται να συναντήσει τον πρόεδρο της χώρας, Σέρτζιο Ματαρέλα, με σκοπό να τον ενημερώσει για τις προθέσεις του. Σύμφωνα με πολιτικές πηγές, που επικαλείται το Reuters, πρόκειται να παραιτηθεί, ανοίγοντας σχεδόν σίγουρα τον δρόμο για πρόωρες εκλογές τον Οκτώβριο.

Η κυβέρνηση της Ιταλίας κατέρρευσε χθες Τετάρτη, όταν τρεις από τους βασικούς εταίρους του Ντράγκι απέρριψαν την ψήφο εμπιστοσύνης που είχε ζητήσει, σε μια ύστατη προσπάθεια να δώσει τέλος στις τάσεις διχασμού που απειλούσαν τη σαθρή συμμαχία.

Την ίδια στιγμή η ΕΚΤ ανακοίνωσε αύξηση επιτοκίων για πρώτη φορά μετά από έντεκα χρόνια.  Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αύξησε τα επιτόκιά της για πρώτη φορά από το 2011 σήμερα Πέμπτη και παρουσίασε νέο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων με σκοπό να διατηρήσει υπό έλεγχο το κόστος δανεισμού για τις πιο υπερχρεωμένες χώρες της ευρωζώνης.

Η αύξηση του επιτοκίου καταθέσεων κατά 50 μονάδες βάσης στο μηδέν, δύο φορές περισσότερο από ό,τι είχε υποδείξει μετά την προηγούμενη συνεδρίασή της έχει στόχο να περιορίσει τον πληθωρισμό - ρεκόρ στη ζώνη του ευρώ.

Επίσης, αύξησε το επιτόκιο στις εβδομαδιαίες και ημερήσιες δημοπρασίες μετρητών κατά 50 μονάδες βάσης στο 0,50% και 0,75% αντίστοιχα, δείχνοντας ότι είναι πιθανό να επέλθουν περαιτέρω αυξήσεις στα τρία επιτόκια φέτος.

Έρχεται «περαιτέρω ομαλοποίηση»

«Στις επερχόμενες συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου, η περαιτέρω ομαλοποίηση των επιτοκίων θα είναι σκόπιμη», ανέφερε η ΕΚΤ.

«Η προετοιμασία σήμερα της εξόδου από τα αρνητικά επιτόκια επιτρέπει στο διοικητικό συμβούλιο να κάνει μετάβαση σε μια προσέγγιση κάθε συνεδρίασης για τις αποφάσεις για τα επιτόκια».

Σε μια προσπάθεια να μετριάσει τον αντίκτυπο της αύξησης του κόστους δανεισμού, η ΕΚΤ παρουσίασε επίσης νέο εργαλείο, το Μέσο Προστασίας Μεταφοράς (TPI). Αυτό θα επιτρέψει να αγοράσει ομόλογα όταν δει σημάδια χρηματοοικονομικού κατακερματισμού - μια αδικαιολόγητη απόκλιση στο κόστος δανεισμού μεταξύ των 19 χωρών της ευρωζώνης.

«Η κλίμακα των αγορών TPI εξαρτάται από τη σοβαρότητα των κινδύνων που αντιμετωπίζει η μετάδοση πολιτικής. Οι αγορές δεν περιορίζονται εκ των προτέρων», ανέφερε η ΕΚΤ.

Η κεντρική τράπεζα της ευρωζώνης δεν είχε αυξήσει τα επιτόκια για 11 χρόνια και το επιτόκιο καταθέσεων ήταν σε αρνητικό έδαφος από το 2014. Η προσοχή στρέφεται τώρα στη συνέντευξη Τύπου της προέδρου της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ στις 1245 GMT.