Νευρικότητα, ανασφάλεια και νέα πτώση στο Χρηματιστήριο

Νευρικότητα, ανασφάλεια και νέα πτώση στο Χρηματιστήριο

Νευρικότητα και ανασφάλεια είναι τα στοιχεία που κυριαρχούν και σήμερα στο ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς παρά την αρχική προσπάθεια μερικής ανασύνταξης και αντίδρασης, ο Γενικός Δείκτης γύρισε πτωτικά, καθώς η εξάπλωση του κορονοϊού και ο φόβος ενός νέου lockdown, οδηγεί τους επενδυτές σε άμυνα και περιορισμό των ρίσκων.

Ο Γενικός Δείκτης αρχικά αντέδρασε έως τις 635,87 μονάδες (+0,88%), όμως δεν μπόρεσε να κρατήσει αυτά τα επίπεδα και πλέον έχει κατέλθει στις 627 μονάδες καταγράφοντας πτώση 0,49%. Η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται στα 14 εκατ. ευρώ κινούμενο σε καλύτερο τέμπο έναντι της χθεσινής ημέρας.

Ο FTSE 25 αρχικά αντέδρασε έως τις 1.519,04 μονάδες (+1%) όμως πλέον έχει κατέλθει στις 1.494 μονάδες με πτώση 0,65%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης διαπραγματεύεται στις 301 μονάδες με πτώση 0,60%, μολονότι στο ξεκίνημα ενισχύονταν έως +1,95%.

Θυμίζουμε πως χθες το ελληνικό χρηματιστήριο έκανε τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση του τελευταίου εξαμήνου, υποχωρώντας κατά 4,29%, επίδοση που αποτελεί τη χειρότερη από τις 23 Μαρτίου 2020, όταν ο Γενικός Δείκτης είχε κάνει «βουτιά» σε ποσοστό 7,58%.

Όπως σημειώνει ο υπεύθυνος ανάλυσης της Λέων Δεπόλας Χρηματιστηριακή Νικόλαος Καυκάς, μετά τη χθεσινή πτώση, «ο τραπεζικός δείκτης παραβίασε καθοδικά το ανοδικό κανάλι που είχε διαγράψει από τα τέλη Μαΐου. Ένα νέο lockdown αποτελεί το νούμερο 1 ρίσκο στην παρούσα φάση, αν και εκτιμούμε ότι γίνονται προσπάθειες αυτό να αποτραπεί με κάθε τρόπο».

Ο αναλυτής εκτιμά πως «η μεταβλητότητα θα παραμείνει αυξημένη τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό. Το range trading φαίνεται ότι είναι το βασικό σενάριο για το επόμενο διάστημα με το εύρος να τοποθετείται μεταξύ των 615 και 665 μονάδων. Δίνουμε ακόμα αυξημένη βαρύτητα σε επιλογές τίτλων αμυντικού χαρακτήρα, αλλά εξετάζουμε κατά περίπτωση τίτλους που έχουν αυξημένα περιθώρια ανόδου στο θετικό σενάριο».

Σε κάθε περίπτωση, η εικόνα της αγοράς και σήμερα είναι αδύναμη, καθώς η ψυχολογία των επενδυτών είναι στο ναδίρ, ειδικά ύστερα από το χθεσινό «χτύπημα», όπου μέσα σε μια συνεδρίαση χάθηκε ολόκληρη η άνοδος του Σεπτεμβρίου.

Η ελληνική αγορά, μολονότι υστερεί έναντι των διεθνών αγορών στην ανάκαμψη του τελευταίου εξαμήνου, εντούτοις αποτελεί μια ρηχή, περιφερειακή αγορά χωρίς ισχυρές ίδιες δυνάμεις που θα μπορούσαν να διαφοροποιήσουν έστω και λίγο την εικόνα της.

Η αγορά και κυρίως οι μετοχές της πραγματικής οικονομίας και του εμπορίου επηρεάζονται από τα νέα μέτρα του «μίνι» lockdown που από χθες εφαρμόζεται στην Αθήνα και κάποιες άλλες περιοχές. Την ίδια ώρα, ο φόβος είναι για γενικευμένη νέα καραντίνα που θα δώσει ένα ακόμη χτύπημα στην ελληνική οικονομία ελλοχεύει.

Οι εκτιμήσεις για την υποχώρηση του ΑΕΠ φέτος – μετά τις τελευταίες εξελίξεις – αναβαθμίζονται επί το δυσμενέστερο, ενώ και οι προβλέψεις για την επόμενη τουριστική σεζόν, του 2021, κάθε άλλο παρά αισιόδοξες είναι.

Τα επόμενα 24ωρα είναι ιδιαιτέρως κρίσιμα καθώς με τις επιχειρήσεις, εστίασης, διασκέδασης και λιανικού εμπορίου να πιέζονται εκ νέου. Έστω και 15 μέρες με κλειστές τις επιχειρήσεις, η ζημιά μπορεί να φθάσει στα 2-3 δισ. ευρώ βυθίζοντας περαιτέρω την οικονομία.

Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον και με το διεθνές τοπίο να έχει θολώσει τα μέγιστα ενώ αυξάνονται σημαντικά αναλύσεις και εκτιμήσεις ότι οι αγορές είναι μπροστά στο ενδεχόμενο ισχυρότερης διόρθωσης, ασφαλώς και η ορατότητα για το ελληνικό χρηματιστήριο είναι περιορισμένη. Θυμίζουμε ότι παραδοσιακά το δίμηνο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου είναι το χειρότερο για τις αγορές, ενώ το μήνα Οκτώβριο πολύ συχνά λαμβάνουν χώρα οι μεγαλύτερες πτώσεις – διορθώσεις.

Μέσα σ’ αυτό το σκηνικό, η εικόνα στον FTSE 25 έχει αλλάξει συγκριτικά με το ξεκίνημα που έγινε προσπάθεια αντίδρασης και πλέον, η πλειονότητα των μετοχών του Large Cap κινείται πτωτικά. Απώλειες άνω του 2% έχουν οι ΔΕΗ, Viohalco, Ελλάκτωρ και Τέρνα Ενεργειακή, ενώ πτώση πλέον του 1% έχουν οι ΟΠΑΠ, EXAE και Fourlis. Αλλαγμένη είναι η εικόνα και στο σύνολο της αγοράς, καθώς μόνο 24 μετοχές ενισχύονται έναντι 42 που υποχωρούν.