7ος χρόνος, ημέρα 2099η
Σάββατο, 31 Ιουλίου 2021

Νέο υψηλό 12μήνου για το Χρηματιστήριο Αθηνών

Νέο υψηλό 12μήνου για το Χρηματιστήριο Αθηνών

Η ανθεκτικότητα που επέδειξε η ελληνική χρηματαγορά κατά τις τελευταίες δύσκολες συνεδριάσεις των ξένων αγορών, απέδωσε καρπούς, καθώς με τη θετική αλλαγή κλίματος διεθνώς μετατράπηκε σε ισχυρή ανοδική ώθηση που έστειλε τον Γενικό Δείκτη σε νεότερα υψηλά δώδεκα μηνών (+1,28% στις 837,61 μονάδες) ανοίγοντας το δρόμο προς την περιοχή των 900 μονάδων.

Μετοχές των οποίων η κίνηση είχε διαφοροποιηθεί θετικά κατά τους μήνες της πανδημίας, συνέχισαν να εκπλήσσουν θετικά καταγράφοντας νεότερα υψηλά, ενώ ακόμη και εκείνοι οι τίτλοι που δεν ακολούθησαν την αγορά σήμερα, έχουν ήδη διαμορφώσει καθαρούς σχηματισμούς συνέχειας.

Από τον Δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, μόλις 7 έκλεισαν πτωτικά, και μάλιστα οριακά με απώλειες μικρότερες του 1% (εξαίρεση αποτέλεσε η Αεροπορία Αιγαίου με -3,8%), ενώ 11 ( Jumbo, Φουρλής, Τέρνα Ενεργειακή, Lamda, Motor Oil, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΟΤΕ, Ελλάκτωρ, Mytilineos, ΕΤΕ και Εurobank ) υπεραπέδωσαν της αγοράς. Επίσης, οι Viohalco, ΓΕΚ Τέρνα και Coca Cola ΕΕΕ κατέγραψαν και νέα υψηλά επίπεδα 52 εβδομάδων.

Το ίδιο σκηνικό είχαμε και στις μετοχές μικρομεσαίας κεφαλαιοποίησης, καθώς 5 εισηγμένες επέτυχαν το ίδιο (Inform Lykos, InfoQuest, Μοτοδυναμική, Logismos και EΛΒΑΛ-ΧΑΛΚΟΡ). Ακόμα κι εκείνες που απέδωσαν μέτρια σήμερα, παραμένουν ελκυστικότατες επιλογές με πολύ καλό ανοδικό momentum, ενδεικτικά οι ΚΡΙ KΡΙ, Epsilon Net, BYTE, Profile, Performance, Δομική Κρήτης, Πλαστικά Θράκης, Cenergy, Entersoft, κ.α.

Ο Γενικός Δείκτης προσπέρασε απροβλημάτιστα και το προ τριμήνου υψηλό των 827,19, σημειώνοντας κλείσιμο σε νέο υψηλό δωδεκαμήνου στις 837,61 μονάδες (+1,28%), έχοντας πάρει τον δρόμο του για την περιοχή των 880 μονάδων.

Προς το παρόν, αναμένεται συνέχιση της ανόδου, αναλογιζόμενοι μάλιστα ότι οι δεικτοβαρείς ΟΤΕ και ΟΠΑΠ δεν έχουν καν ..  προσπαθήσει, όντας αισθητά «φθηνές» μετοχές στα τοπικά επίπεδα και συγκριτικά πάντα με την απόδοση του Γενικού τους Δείκτη. Μοναδική παραφωνία οι μέτριοι όγκοι συναλλαγών, με τον τζίρο να διαμορφώνεται στα 76,1 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 10 εκατ. ευρώ ήταν συναλλαγές σε πακέτα, με επίκεντρο κυρίως τη μετοχή της Jumbo όπου έγιναν 14 προσυμφωνημένες συναλλαγές 619,885 μετοχών (περίπου το 0,5% του μετοχικού κεφαλαίου).

Η Ευρώπη σημειώνει νέα επίπεδα ρεκόρ, με τον γερμανικό DAX30 να συνεχίζει απτόητος σήμερα στο +0,52% και στις 14455 μονάδες, έχοντας μάλιστα ανακάμψει από αρνητικό άνοιγμα και ερχόμενος από μια πολύ δυνατή χθεσινή συνεδρίαση. Παρόμοια συμπεριφορά και για τους  Eurostoxx50 (+0.61%, 3786 μονάδες) και 600 (+0.68%, 420,07 μονάδες).

Βεβαίως, τα πράγματα στο ελληνικό χρηματιστήριο επηρεάζονται και από τη σημερινή ανάκαμψη των αμερικανικών δεικτών (S&P 500 +1,16%, Nasdaq100 +3.69%,, Dow Jones 30 +0.67%, Russell 2000 +173%), ώστε να μειώνονται ακόμα περισσότερο οι πιθανότητες να χαθεί το ανοδικό μας τέμπο.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται
ως τέτοιες.