Νέο ράλι προεξόφλησης και υψηλά 4,5 ετών στο ΧΑ

Νέο ράλι προεξόφλησης και υψηλά 4,5 ετών στο ΧΑ

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Άκρως εντυπωσιακή είναι η ανατροφοδοτούμενη δυναμική που καταγράφει το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο μετά το ράλι του πρώτου εξαμήνου και τα κέρδη του Ιουνίου, κερδίζει κοντά στο 2,5% στις τρεις πρώτες συνεδριάσεις του Ιουλίου, φτάνοντας σήμερα να πετύχει το υψηλότερο κλείσιμο από τον Φεβρουάριο του 2015!

Με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν άνοιγμα της «ψαλίδας» υπέρ της Ν.Δ. και τη διαφορά σε διψήφιο ποσοστό, τα ομόλογα να καταγράφουν ιστορικό – σε ταχύτητα και ένταση - ράλι αποφόρτισης και τις αγορές του εξωτερικού σε επιβεβαίωση του bull market, το Χ.Α. βρήκε σήμερα νέα δυναμική ανόδου.

Μέσα σ'' αυτό το άκρως ευνοϊκό για επενδύσεις κλίμα, το ελληνικό χρηματιστήριο εν μέσω ανατροφοδοτούμενης δυναμικής έκλεισε σε νέα υψηλά 4,5 ετών, με την αγορά να κλείνει τον πτωτικό... κύκλο του ΣΥΡΙΖΑ, σε μια ευθέως σημειολογική κίνηση!

Φυσικά, κεντρικός καταλύτης για την άνοδο του ελληνικού χρηματιστηρίου είναι τα εσωτερικής «καύσης» θέματα δηλαδή οι πολιτικές εξελίξεις, όμως δεν μπορεί να μην επισημανθεί το γεγονός ότι ο δείκτης με το μεγαλύτερο ειδικό βάρος στον κόσμο, ο S&P 500, σήμερα πετυχαίνει το 8ο ιστορικό ρεκόρ του μέσα στο 2019, πλησιάζοντας πλέον το ορόσημο των 3.000 μονάδων!

Παράλληλα, μια ανάσα από το ιστορικό ρεκόρ του βρίσκεται και ο Dow Jones που ήδη είναι κοντά στις 26.900 μονάδες, ενώ επίσης κοντά στο ρεκόρ του είναι ο τεχνολογικός Nasdaq που διαπραγματεύεται στις 8.150 μονάδες!

Στην Ευρώπη, ανοδικά κινούνται σχεδόν σύσσωμες οι αγορές σήμερα, με το σημαντικότερο δείκτη, τον DAX της Φρανκφούρτης να κινείται πέριξ των 12.600 μονάδων, απέχοντας πλέον λιγότερο από 1.000 μονάδες από το ιστορικό υψηλό των 13.559,60 μονάδων που βρέθηκε στις αρχές του 2018.

Το ράλι στα ομόλογα που κινούνται σε νέα ιστορικά χαμηλά δείχνει ότι το ρίσκο χώρας μειώνεται ραγδαία και η επιστροφή στην κανονικότητα είναι πιο ταχύτερη των προσδοκιών, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό ευρύτερα για την οικονομία, τις επιχειρήσεις και το χρηματιστήριο.

Το «παιχνίδι» θετικής προεξόφλησης λοιπόν συνεχίζεται, οπότε το Χ.Α. οδηγείται υψηλότερα, με κεντρικό «καύσιμο» και καταλύτη τις πολιτικές εξελίξεις και την πίστη ότι οι εκλογές της Κυριακής θα σηματοδοτήσουν ουσιαστική αλλαγή σκηνικού στην οικονομία, τις επενδύσεις, τις επιχειρήσεις και το χρηματιστήριο.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 891,31 μονάδες με άνοδο 1,93% που ήταν και το υψηλό ημέρας, με ένα άκρως εντυπωσιακό ημερήσιο διάγραμμα με κλιμακούμενη προοδευτικά άνοδο, από το χαμηλό ημέρας που ήταν στις 875,08 μονάδες λίγο μετά το άνοιγμα. Υψηλότερο κλείσιμο από το σημερινό η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά είχε να δει από τις 26 Φεβρουαρίου 2015, όταν είχε κλείσει στις 904,59 μονάδες!

Η αξία συναλλαγών σημείωσε μεγάλη άνοδο και διαμορφώθηκε στα 108,44 εκατ. ευρώ, με τα 9,63 εκατ. ευρώ να είναι πακέτα, ενώ στις τράπεζες διακινήθηκαν 40 εκατ. ευρώ. Στην κορυφή των συναλλαγών οι Alpha Bank και Εθνική που διακίνησαν πάνω από 11 εκατ. ευρώ, ο ΟΤΕ έκανε 10,47 εκατ. ευρώ, και πάνω από 9 εκατ. ευρώ οι Eurobank και ΟΠΑΠ.

Στο χώρο του Large Cap ξεχώρισε με έμφαση η ΔΕΗ που έκανε νέο ράλι αντίδρασης σε ποσοστό 15,07%, φτάνοντας στα 2,33 ευρώ με όγκο 2,25 εκατ. τεμάχια! Κέρδη άνω του 3% είχαν μετοχές όπως Motor Oil και Fourlis, άνω του 2% ενισχύθηκαν οι Coca Cola HBC, Alpha Bank, Εθνική, Τιτάν, Jumbo, Aegean Airlines, ΑΔΜΗΕ, Μυτιληναίος, ΟΛΠ, ΕΧΑΕ και Σαράντης, ενώ οριακά πτωτικά έκλεισαν μόνο οι ΓΕΚ Τέρνα και Lamda Development.

Στον Mid Cap υπήρξκαν σημαντικά επιλεκτικά πονταρίσματα, με την Κέκροπας στο +8,42%, την Τεχνική Ολυμπιακή +7,31%, AVAX +6,39%, Intrakat +3,45%, Έλτον +2,42%, Πλαστικά Θράκης +2,40%, Intracom Holdings +1,92%, ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος +1,63% κ.λπ. Στο σύνολο της αγοράς 82 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 37 που υποχώρησαν.