Νέο ιστορικό χαμηλό για την λίρα, νέα καμπανάκια από Societe Generale

Νέο ιστορικό χαμηλό για την λίρα, νέα καμπανάκια από Societe Generale

Σε νέο χαμηλό υποχώρησε η τουρκική λίρα έναντι του ενισχυόμενου δολαρίου μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις της FED. H ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος με το δολάριο έφτασε μέχρι και στα 7,54 δολάρια, κάνοντας ακόμη ένα νέο αρνητικό ρεκόρ. Στο σύνολο του έτους, η τουρκική λίρα έχει χάσει το 21% της αξίας της.

Τα κακά νέα για την τουρκική οικονομία συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό, μετά την υποβάθμιση της χώρας από την Moody's, την επακόλουθη υποβάθμιση τουρκικών τραπεζών και τις προειδοποιήσεις για το ενδεχόμενο επιβολής capital controls στη χώρα.

Σειρά είχε σήμερα η Societe Generale. Σε έκθεσή της για τις αναδυόμενες αγορές η τράπεζα αναφέρει ότι οι πιέσεις στην τουρκική λίρα και τα τουρκικά ομόλογα δεν πρόκειται να σταματήσουν, καθώς και ότι με τον ίδιο ακριβώς ρυθμό θα συνεχιστεί και η φυγή των επενδυτών από τα assets της χώρας.

Αιτία αυτής της επενδυτικής φυγής είναι η νομισματική πολιτική που ακολουθεί η κεντρική τράπεζα της χώρας, δηλαδή η πολιτική Ερντογάν, καθώς και οι γεωπολιτικές εντάσεις λόγω της προκλητικότητας της Άγκυρας. Η τράπεζα κάνει λόγο για τις αυξανόμενες προκλήσεις που έχει μπροστά της η Τουρκία εξαιτίας της χαλαρής νομισματικής πολιτικής, των χαμηλών αποθεματικών συναλλάγματος και τους αυξημένους γεωπολιτικούς κινδύνους.

Τα καμπανάκια της Sogen έρχονται λίγες ημέρες μετά την υποβάθμιση της τουρκικής οικονομίας από την Moody' s, από Β2 σε Β1, σύμφωνα με την οποία η κατάσταση δεν είναι βιώσιμη. Ο οίκος απέδιδε τις αιτίες, πέραν της οικονομικής πολιτικής του Ερντογάν και στα "υψηλά επίπεδα γεωπολιτικού κινδύνου", συμπεριλαμβανομένων των σχέσεων της Τουρκίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση.