Νέες πιέσεις στις ευρωαγορές με φόντο τον πληθωρισμό

Νέες πιέσεις στις ευρωαγορές με φόντο τον πληθωρισμό

Πτωτικά κινούνται οι κυριότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες με φόντο τις νέες απώλειες χτες στην Wall Street και τη βουτιά σήμερα του Nikkei στην Ιαπωνία, εν μέσω συνεχιζόμενων ανησυχιών για την πορεία της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης και του υψηλού πληθωρισμού που έχουν κάμψει το τελευταίο διάστημα την επενδυτική διάθεση.

Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έχει περιορίσει στο 0,9% τις απώλειές του που στο άνοιγμα ξεπερνούσαν και το 1,3%, κινούμενος στο χαμηλό δύο μηνών περίπου των 450,7 μονάδων με τον τραπεζικό κλάδο να ασκεί τις μεγαλύτερες πιέσεις καθώς βρίσκεται στο -1,9%.

Παρομοίως, ο γερμανικός DAX κινείται στο -0,85% και τις 15.134 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 υποχωρεί κατά 0,75% κινούμενος στις 6.469 μονάδες, όπως και ο βρετανικός FTSE 100 που σημειώνει απώλειες 0,83% και διαπραγματεύεται στις 7.027 μονάδες.

Παράλληλα, στην ευρωπαϊκή περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB σημειώνει πτώση 0,95% και κινείται στις 25.442 μονάδες, όπως και ο IBEX 35 στην Ισπανία που διαπραγματεύεται στις 8.730 μονάδες με απώλειες 0,75%.

Νωρίτερα σήμερα, ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei ολοκλήρωσε τις συναλλαγές του στο -2,31%, ο Kospi στην Νότια Κορέα κατέγραψε απώλειες 1,62% και ο S&P/ASX 200 στην Αυστραλία έκλεισε έχοντας υποχωρήσει κατά 2%, ενώ οι αγορές σε Χονγκ Κονγκ και Σανγκάη παρέμειναν σήμερα κλειστές λόγω τοπικών αργιών.

Σημειώνεται ότι σε παρόμοιο ρυθμό κινούνται και τα futures της Wall Street μετά τις σημαντικές απώλειες χτες στην αμερικανική αγορά, που είδε τον τον S&P 500 να καταγράφει τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση του από τον Μάρτιο του 2020.

Γενικότερα, οι παγκόσμιες αγορές έχουν βρεθεί εν μέσω κλυδωνισμών το τελευταίο διάστημα υπό τους φόβους που προκαλεί ο σταθερά υψηλός πληθωρισμός σε συνδυασμό με τα σημάδια επιβράδυνσης που έχει αρχίσει να δείχνει η οικονομική ανάπτυξη, με φόντο την επέλαση της μετάλλαξης Δέλτα του κορονοϊού.

Σε αυτό το κλίμα, τα βλέμματα των επενδυτών της Γηραιάς ηπείρου θα εστιάσουν σήμερα στις ανακοινώσεις για το ρυθμό μεταβολής των τιμών στην Ευρωζώνη, παρόλο που η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ είχε επαναλάβει πρόσφατα τη θέση της ότι «αυτό που βλέπουμε σήμερα είναι κυρίως μια φάση προσωρινού πληθωρισμού».

Άλλωστε, τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν χτες έδειξαν πληθωριστικό ράλι στις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης, με τους σχετικούς δείκτες να διαμορφώνονται στο 2,7% στη Γαλλία, στο 4,1% στη Γερμανία και στο 3% στην Ιταλία.

Τέλος, επιπλέον πίεση στις σημερινές συναλλαγές ασκεί το γεγονός ότι ο μεταποιητικός δείκτης PMI της HIS Markit υποχώρησε στις 58,6 μονάδες τον Σεπτέμβριο από τις 61,4 του Αυγούστου, ελαφρώς χαμηλότερα από την προκαταρκτική μέτρηση του δείκτη στις 58,7 μονάδες, καθώς επιμένουν τα προβλήματα στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα.