Νέα ρεκόρ στις ευρωαγορές με ώθηση από τα εταιρικά αποτελέσματα

Νέα ρεκόρ στις ευρωαγορές με ώθηση από τα εταιρικά αποτελέσματα

Σε θετικό έδαφος κινούνται οι κυριότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες στο ξεκίνημα της εβδομάδας, με τον Stoxx 600 να έχει σημειώσει ιστορικό υψηλό λαμβάνοντας ώθηση από τα νέα ισχυρά αποτελέσματα τριμήνου αλλά και το θηριώδες ράλι που πραγματοποιεί ο τίτλος της βρετανικής Meggitt, αφότου έγινε γνωστό ότι συμφώνησε στην εξαγορά της από την αμερικανική Parker-Hannifin.

Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κινείται με άνοδο 0,7% έχοντας πιάσει το νέο ρεκόρ στις 465,84 μονάδες, με τον κλάδο των αυτοκινήτων να ηγείται των κερδών με +2%.

Στα επιμέρους ταμπλό, ο γερμανικός DAX ενισχύεται κατά 0,4% και διαπραγματεύεται στις 15.601 μονάδες, ο βρετανικός FTSE 100 βρίσκεται στις 7.100 μονάδες με +1%, όπως και ο γαλλικός CAC 40 που κινείται στις 6.673 μονάδες με άνοδο 0,9% και απέχει λιγότερες από 15 μονάδες για νέο υψηλό.

Παρόμοια είναι η εικόνα και στις αγορές της ευρωπαϊκής περιφέρειας, όπου στην Ιταλία ο FTSE MIB σημειώνει άνοδο 0,95% και κινείται στις 25.600 μονάδες, ενώ στην Ισπανία ο IBEX 35 ενισχύεται ακόμα περισσότερο κατά 1,45% κινούμενος στις 8.801 μονάδες.

Όπως προαναφέρθηκε, ισχυρή ώθηση στις συναλλαγές δίνει η είδηση της εξαγορά της βρετανικής Meggitt από την αμερικανική Parker-Hannifin. έναντι 8,76 δισ. δολαρίων, με τον τίτλο της Meggitt να πραγματοποιεί θηριώδες ράλι 57%.

Την ίδια ώρα, η μετοχή της Axa ενισχύεται κατά 3,7%, αφότου ανακοίνωσε εντυπωσιακή αύξηση 180% σε ετήσια βάση στο καθαρό της εισόδημα για το πρώτο εξάμηνο.

Αντίθετα, ο γερμανός ανταγωνιστής της Allianz πραγματοποιεί βουτιά 5,7%, αφότου οι αμερικανικές αρχές άνοιξαν έρευνα σχετικά με κάποια δομημένα funds της.

Στις υπόλοιπες εταιρικές επιδόσεις της ημέρας, η HSBC υποχωρεί κατά 0,9% παρά το γεγονός ότι διπλασίασε τα λειτουργικά της κέρδη στα 1,93 δισ. δολάρια το πρώτο εξάμηνο.

Αντίθετα, ο βρετανός προμηθευτής εξαρτημάτων αεροσκαφών και αυτοκινήτων Senior Plc ενισχύεται κατά 6,2% έπειτα από το κερδοφόρο εξάμηνο που ανακοίνωσε, σε σχέση με το ζημιογόνο πέρυσι.

Ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός μπίρας παγκοσμίως, η Heineken, βλέπει τον τίτλο της να ενισχύεται κατά 0,9% αφότου ανακοίνωσε κέρδη εξαμήνου που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών, αν και προειδοποίησε ότι τα αυξανόμενα κόστη των εμπορευμάτων ενδεχομένως να περιορίσουν τα περιθώρια κέρδους της.

Τέλος, η Daimler σημειώνει κέρδη 2,8% αφότου η Goldman Sachs πρόσθεσε τη μετοχή της σε λίστα με εταιρείες που αναμένει να υπεραποδώσουν.

Γενικότερα, μέχρι σήμερα πάνω από τις μισές εταιρείες του Stoxx 600 έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα για το δεύτερο τρίμηνο και το 67% εξ αυτών έχουν ξεπεράσει τις εκτιμήσεις των αναλυτών, σύμφωνα με τα στοιχεία της Refinitiv IBES.

«Έχοντας φτάσει σε ιστορικά υψηλά μετά τα αποτελέσματα του 1ου τριμήνου, το εύρος των θετικών αναθεωρήσεων του EPS στην Ευρώπη παραμένει πολύ ισχυρό, τόσο σε απόλυτους όρους όσο και συγκριτικά μεταξύ ανταγωνιστών», αναφέρουν σε σημείωμά τους οι ευρωπαίοι στρατηγικοί αναλυτές της Morgan Stanley, προσθέτοντας ότι «η Ευρώπη αυτή τη στιγμή βλέπει τις μεγαλύτερες αναθεωρήσεις κερδών σε σχέση με όλες τις περιοχές παγκοσμίως».

Την ίδια ώρα, η μεταποιητική δραστηριότητα στην Ευρώπη συνέχισε να αναπτύσσεται με σημαντικούς ρυθμούς και τον Ιούλιο, καθώς ο σχετικός δείκτη PMI της IHS Markit διαμορφώθηκε στις 62,8 μονάδες, έχοντας επιβραδύνει από το ρεκόρ 63,4 μονάδων του Ιουνίου αλλά νικώντας τις εκτιμήσεις που ανέμεναν να ανέλθει στις 62,6 μονάδες.