Νέα ρεκόρ στη Wall Street με τραπεζικό ράλι μετά την παραμονή Πάουελ στη Fed

Νέα ρεκόρ στη Wall Street με τραπεζικό ράλι μετά την παραμονή Πάουελ στη Fed

Με νέα ρεκόρ για τους δύο από τους τρεις βασικούς δείκτες και τον άλλο να ακολουθεί ανοδικά, υποδέχθηκε η αμερικανική αγορά την απόφαση του προέδρου Μπάιντεν να προτείνει την ανανέωση της θητείας του Τζερόμ Πάουελ ως κεντρικού τραπεζίτη, κατευνάζοντας τις όποιες ανησυχίες για τις αβεβαιότητες που θα είχε μια αλλαγή στην ηγεσία της Fed καθώς η οικονομία της χώρας επιχειρεί να ορθοποδήσει από την κρίση της πανδημίας.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones διαπραγματεύεται με άνοδο 0,7% ή 250 περίπου μονάδων και βρίσκεται στις 35.856 μονάδες, ενώ όπως προαναφέρθηκε οι άλλοι δύο βασικοί δείκτες έχουν καταγράψει ήδη νέα ιστορικά υψηλά.

Ο διευρυμένος S&P 500 στις 4.736 μονάδες κινούμενος με άνοδο σχεδόν 0,8% και τεχνολογικά σταθμισμένος Nasdaq στις 16,187 μονάδες με +0,75%.

Στην είδηση της ημέρας, που έγινε γνωστή λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης, ο επικεφαλής της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ θα παραμείνει στη θέση του για δεύτερη θητεία καθώς είναι η επιλογή που ανακοίνωσε ο πρόεδρος Μπάιντεν δίνοντας τέλος στη φημολογία που είχε αναπτυχθεί τις τελευταίες εβδομάδες για αντικατάστασή του από την Λάελ Μπρέιναρντ, η οποία πάντως προάγεται σε αντιπρόεδρος της Fed.

«Όπως έχω ξαναπεί, δεν μπορούμε να επιστρέψουμε απλώς εκεί που ήμασταν πριν από την πανδημία. Θα πρέπει να οικοδομήσουμε την οικονομία ξανά και είμαι βέβαιος ότι η εστίαση του προέδρου Πάουελ και της Δρ. Μπρέιναρντ στη διατήρηση του πληθωρισμού σε χαμηλά επίπεδα, στη σταθερότητα των τιμών και στην επίτευξη πλήρους απασχόλησης θα κάνουν την οικονομία μας ισχυρότερη από ποτέ», αναφέρει στη δήλωσή του ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Η πρόταση του προέδρου πλέον θα πρέπει να επιβεβαιωθεί στο σώμα της Γερουσίας της χώρας, όπου διατηρούν την πλειοψηφία (με την ψήφο της αντιπροέδρου Κάμαλα Χάρις εφόσον χρειαστεί) οι Δημοκρατικοί.

Στον απόηχο της απόφασης, πρώτος ο τραπεζικός κλάδος έδειξε την «ανακούφισή» του, με τις Goldman Sachs και JP Morgan να ενισχύονται άνω του 1,8%, τη Citigroup να ακολουθεί από κοντά με +1,7%, ενώ η Morgan Stanley και η Well Fargo πραγματοποιούν ράλι άνω του 2,8%.

Κατά τα άλλα, ισχυρή ώθηση στις συναλλαγές δίνει επίσης ο τίτλος της Tesla με άλμα 4,5% αφότου ανακοίνωσε ότι το νέο της όχημα Model S θα μπορούσε να λανσαριστεί στην αγορά της Κίνας την ερχόμενη άνοιξη, ενώ η Moderna βλέπει τη μετοχή της στο +2,3% με φόντο την έγκριση για όλους του ενήλικες που έλαβε το εμβόλιό της την περασμένη εβδομάδα.