Παραμένει στο τιμόνι της Fed o Τζερόμ Πάουελ για δεύτερη θητεία

Παραμένει στο τιμόνι της Fed o Τζερόμ Πάουελ για δεύτερη θητεία

Ο επικεφαλής της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ θα παραμείνει στη θέση του για δεύτερη θητεία καθώς είναι η επιλογή που ανακοίνωσε ο πρόεδρος Μπάιντεν υπογραμμίζοντας τις ηγετικές ικανότητες που επέδειξε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, δίνοντας τέλος στη φημολογία που είχε αναπτυχθεί τις τελευταίες εβδομάδες για αντικατάστασή του από την Λάελ Μπρέιναρντ, η οποία πάντως προάγεται σε αντιπρόεδρος της Fed.

«Όπως έχω ξαναπεί, δεν μπορούμε να επιστρέψουμε απλώς εκεί που ήμασταν πριν από την πανδημία. Θα πρέπει να οικοδομήσουμε την οικονομία ξανά και είμαι βέβαιος ότι η εστίαση του προέδρου Πάουελ και της Δρ. Μπρέιναρντ στη διατήρηση του πληθωρισμού σε χαμηλά επίπεδα, στη σταθερότητα των τιμών και στην επίτευξη πλήρους απασχόλησης θα κάνουν την οικονομία μας ισχυρότερη από ποτέ», αναφέρει στην δήλωσή του ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ως μια πρώτη ένδειξη της υποδοχής της είδησης για τη διατήρηση Πάουελ στο «τιμόνι» της Fed, αξίζει να σημειωθεί ότι τα futures του Dow Jones σημείωσαν άλμα αμέσως μετά την ανακοίνωση Μπάιντεν, με εκείνα των άλλων δύο βασικών δεικτών αν ακολουθούν επίσης ενισχυμένα.

Η πρόταση του προέδρου των ΗΠΑ πλέον θα πρέπει να επιβεβαιωθεί στο σώμα της Γερουσίας της χώρας, όπου διατηρούν την πλειοψηφία (με την ψήφο της αντιπροέδρου Κάμαλα Χάρις εφόσον χρειαστεί) οι Δημοκρατικοί.

Στην ανακοίνωση για την απόφασή του ο Τζο Μπάιντεν επαινεί τη δράση της Fed υπό την ηγεσία του Τζερόμ Πάουελ, ειδικά για την «αποφασιστικότητα» που επέδειξε κατά τις πρώτες ημέρες της κρίσης της πανδημίας.

«Ο πρόεδρος Πάουελ παρείχε σταθερή ηγεσία στη διάρκεια μιας περιόδου που είχε προκλήσεις άνευ προηγουμένου, συμπεριλαμβανομένης της μεγαλύτερης οικονομικής ύφεσης στη σύγχρονη ιστορία αλλά και των επιθέσεων που δέχθηκε η ανεξαρτησία της Ομοσπονδιακής Τράπεζας», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Για την υποψήφια νέα αντιπρόεδρο αναφέρεται ότι «κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής η Λαέλ Μπρέιναρντ - μία από τις κορυφαίες μακροοικονομολόγους της χώρας – διαδραμάτισε κρίσιμο ηγετικό ρόλο στη Federal Reserve, συνεργαζόμενη με τον Πάουελ για να βοηθήσει προς την ισχυρή οικονομική ανάκαμψη της χώρας μας».