Ισχυρές πιέσεις με πολύ μικρό τζίρο στο Χρηματιστήριο

Ισχυρές πιέσεις με πολύ μικρό τζίρο στο Χρηματιστήριο

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Συνεχίζεται η πτώση στο ελληνικό χρηματιστήριο το οποίο κινείται πτωτικά για 6η συνεδρίαση στις εφτά τελευταίες, επιβεβαιώνοντας την κόπωση και τη μερική αλλαγή πλεύσης των επενδυτών κατά τη διάρκεια του Νοεμβρίου, όπου με αιχμή τον τραπεζικό κλάδο λαμβάνει χώρα κατοχύρωση κερδών και μείωση ρίσκου.

Πάντως, κύριο στοιχείο της σημερινής συνεδρίασης είναι η νέα μείωση της αξίας συναλλαγών κάτι που μαρτυρά ότι η πτώση πρωτίστως δεν έρχεται λόγω καταιγισμού ρευστοποιήσεων, αλλά λόγω ανύπαρκτου αγοραστικού ενδιαφέροντος, που θα μπορούσε να βάλει αναχώματα και άμυνες.

Η ευρύτερη «θολούρα» σχετικά με την εφαρμογή του σχεδίου «Ηρακλής» αλλά και οι καθυστερήσεις που έχουν υπάρξει έως τώρα, έχουν προκαλέσει κάποια κόπωση στις μετοχές του τραπεζικού κλάδου, με αποτέλεσμα να σημειώνονται ρευστοποιήσεις.

Εδώ και ημέρες στην αγορά καταγράφεται εμφανέστατη κόπωση στο momentum που έδωσε το σχέδιο «Ηρακλής» δεδομένου ότι οι διαδικασίες παίρνουν χρόνο, υπάρχουν πολλά επιμέρους ζητήματα που πρέπει να λυθούν, ενώ τα προβλήματα στον τραπεζικό κλάδο κάθε άλλο παρά λυμένα πρέπει να θεωρούνται.

Όπως σημειώνει ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνος Χατζηδάκης, «ο αρχικός ενθουσιασμός στις τράπεζες έχει περιοριστεί και ο βασικός λόγος είναι η αδυναμία να δοθούν πειστικές απαντήσεις στο πως οι τράπεζες θα συμμετάσχουν στο επενδυτικό κεφάλαιο ειδικού σκοπού που φέρει την ονομασία Ηρακλής. Η αδυναμία αυτή προκύπτει και από την προσπάθεια της Eurobank στο project τιτλοποίησης Cairo η οποία επίσης καθυστερεί με βάση το αρχικό χρονοδιάγραμμα».

Μέσα σ'' ένα διορθωτικό διεθνές κλίμα, ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. έχει κατέλθει στις 854 μονάδες με απώλειες 1,18%, ενώ η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται στα 32 εκατ. ευρώ. Θυμίζουμε ότι οι μέσες συναλλαγές της περασμένης εβδομάδας ήταν λίγο πάνω από τα 63 εκατ. ευρώ.

Στις τράπεζες η Πειραιώς υποχωρεί περί το 3,50%, άνω του 2% χάνουν οι Εθνική και Alpha Bank και άνω του 1% η Eurobank. Στον ευρύτερο FTSE 25 μόνο οι ΟΤΕ, ΟΛΠ και Cenergy Holdings κινούνται θετικά, ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί. Στον αντίποδα, πιέσεις άνω του 1% δέχονται τίτλοι όπως Μυτιληναίος, Motor Oil, Jumbo, Viohalco, Aegean Airlines, Ελλάκτωρ και ΕΧΑΕ.

Στον Mid Cap επίσης υπάρχει καθολική πτώση καθώς μόνο η MIG (+1,33%) είναι σε θετικό έδαφος, ενώ κυρίαρχο στοιχείο είναι η νέα συντριβή της MLS που από το πρωί έχει «κλειδώσει» στο limit down και στο -30%, έχοντας πέσει στα 0,9660 ευρώ με όγκο 263.862 τεμάχια!

Πρόκειται για νέα χαμηλά 10,5 ετών καθώς σ' αυτά τα επίπεδα είχε να βρεθεί από τον Απρίλιο του 2009, με την αγορά να είναι ιδιαιτέρως ανήσυχη για τις εξελίξεις στην εταιρεία, μετά και την παραίτηση του γενικού διευθυντή και μέλους του διοικητικού συμβουλίου Ιωάννη Ζάννα την Παρασκευή.

Στον υπόλοιπο Mid Cap πτώση άνω του 3% καταγράφουν οι Intralot και Κέκροπας, άνω του 2% χάνουν οι Ικτίνος, Παπουτσάνης, Έλτον και Τεχνική Ολυμπιακή και άνω του 1% οι Attica Bank, Intrakat, Πλαίσιο, Πλαστικά Θράκης, Κρι Κρι και AS Company. Στο σύνολο της αγοράς 23 μετοχές ενισχύονται έναντι 87 που υποχωρούν.