Νέα ισχυρή πτώση στο Χρηματιστήριο με αιχμή τις τράπεζες

Νέα ισχυρή πτώση στο Χρηματιστήριο με αιχμή τις τράπεζες

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Την τέταρτη διαδοχική πτωτική συνεδρίαση και την τρίτη σε ισάριθμες που έχουν γίνει το μήνα Οκτώβριο πραγματοποίησε σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, επηρεασμένο καταλυτικά από τους ισχυρούς κλυδωνισμούς που δέχονται τις τελευταίες ημέρες τα διεθνή χρηματιστήρια, εν μέσω ανησυχιών για κομβική αλλαγή στο status quo της παγκόσμιας οικονομίας και τους φόβους για ύφεση.

Ο Οκτώβριος έχει μπει πολύ άσχημα στις παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές, συνεχίζοντας την παράδοση που τον θέλει έναν… κάκιστο μήνα για τα χρηματιστήρια, αλλά και τον μήνα με τις μεγαλύτερες «καταστροφικές» ημέρες στην ιστορία των αγορών…

Ένας συνδυασμός αρνητικών ειδήσεων με κεντρικό… παρονομαστή το φόβο της ύφεσης για την παγκόσμια οικονομία, έρχεται όχι απλώς να διαταράξει το κλίμα… νιρβάνας και απουσίας φόβου που υπήρχε, αλλά να υπενθυμίσει ότι το σύστημα είναι «υπερφορτωμένο» από το υπερδεκαετές bull market, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό.

Οι αγορές, μέσω της «επιδότησης» από τις κεντρικές τράπεζες, εδώ και χρόνια κινούνται σε σχεδόν… αχαρτογράφητα νερά, εν μέσω πρωτοφανούς ρευστότητας, υπερμόχλευσης και φρενίτιδας για νέες τοποθετήσεις. Αυτό, έχει οδηγήσει στο πιο πολυετές, ανθεκτικό και πιο πλουραλιστικό bull market όλων των εποχών, κάτι που με τη σειρά του έχει προξενήσει… απονεύρωση στα αντανακλαστικά φόβου και πάντα είναι απαραίτητο στοιχείο στα χρηματιστήρια.

Σ' αυτή τη συγκυρία λοιπόν, ένας συνδυασμός αρνητικών ειδήσεων και εξελίξεων φαίνεται πως ξυπνά με βίαιο τρόπο αυτά τα αντανακλαστικά, φέρνοντας την αναδίπλωση των επενδυτών που προχώρησαν σε κλείδωμα της κερδισμένης ρευστότητας.

Βεβαίως, ύστερα από το χθεσινό sell off σήμερα έγιναν διεθνώς προσπάθειες να βγουν άμυνες και αναχώματα, με τον CAC 40 στο Παρίσι να κινείται οριακά ανοδικά, ενώ οι αγορές της ευρωπαϊκής περιφέρειας είχαν ελάχιστη πτώση. Ο FTSE 100 στο Λονδίνο συνέχισε πτωτικά πλησιάζοντας στο να χάσει το όριο των 7.000 μονάδων, υπό το κράτος των επιπτώσεων του επικείμενου Brexit.

Από την άλλη πλευρά, το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης που χθες με πτώση 2,76% έχασε το όριο των 12.000 μονάδων, σήμερα παρέμεινε κλειστό για την Ημέρα της Γερμανικής Ενότητας, κατά την οποία γιορτάζεται η Επέτειος της Γερμανικής Επανένωσης.

Παράλληλα, οι τρεις δείκτες της Wall Street παρ'' ότι και σήμερα ξεκίνησαν με σημαντική «βουτιά» και απώλειες άνω των 300 μονάδων για τον Dow Jones, πλέον όχι μόνο κινούνται εξισορροπητικά, αλλά οι S&P 500 και Nasdaq γύρισαν σε ήπια θετική τροχιά. Μένει να δούμε λοιπόν ποια θα είναι η συνέχεια στις διεθνείς αγορές αύριο αλλά και την άλλη εβδομάδα, αν θα βγει αντίδραση ή αν θα συνεχιστεί το «άδειασμα», πάντα με γνώμονα την ειδησεογραφία.

Σε κάθε περίπτωση, το ελληνικό χρηματιστήριο δεν μπορεί να κινηθεί κόντρα στο ρεύμα των ξένων αγορών, δεδομένου ότι τα ίδια χαρτοφυλάκια δραστηριοποιούνται – λιγότερο ή περισσότερο – σε όλες τις αγορές. Όμως, σε κάθε περίπτωση, το φίλτρο των τριών ημερών θα μας δείξει που πάει η κατάσταση, άρα η αυριανή συνεδρίαση και αυτή της Δευτέρας θα δείξουν πολλά.

Πάντως, σήμερα Πέμπτη ο Γ.Δ. έκλεισε στο χαμηλό ημέρας και στις 822,80 μονάδες καταγράφοντας απώλειες 1,53%, ενώ η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 83,64 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 έκλεισε στις 2.040,69 μονάδες με πτώση 1,63%, ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 748,50 μονάδες με πτώση 3,42%, ενώ ο Mid Cap έκλεισε στις 1.205,39 μονάδες με πτώση 1,24%.

Στην κορυφή των πιέσεων οι τράπεζες, με την Εθνική να χάνει 5,23% ύστερα από το χθεσινό άδειασμα σε ποσοστό 7,25%.

Η Alpha Bank υποχώρησε κατά 3,80%, η Πειραιώς -3,43% και η Eurobank -1,89%. Στο χώρο των blue chips απώλειες άνω του 3% είχαν οι ΔΕΗ και Τέρνα Ενεργειακή, Viohalco και Ελλάκτωρ έχασαν άνω του 2%, ενώ πλέον του 1% υποχώρησαν οι Coca Cola HBC, Titan, Jumbo, Lamda Development, Cenergy Holdings, Σαράντης, ΟΛΠ και Fourlis. Ανοδικά στο χώρο του Large Cap έκλεισαν μόνο οι Μυτιληναίος, ΕΧΑΕ και Aegean Airlines.

Στο χώρο του Mid Cap νέα μεγάλη πτώση 6,43% για την Profile που χθες επίσης είχε απολέσει άνω του 6% της αξίας της, η MIG -2,70%, Intralot -3,25%, Intrakat -2,30%, Κέκροπας -2,61%, AVAX -2,88%, Quest Συμμετοχών -1,91%, Intracom Holdings -1,46% και Ικτίνος Ελλάς -1,48%. Θετικά στο μεσαίο χώρο έκλεισαν οι AS Company +6,21%, Παπουτσάνης +2,68%, Attica Bank, MLS, Έλτον, ΙΑΣΩ, και Τεχνική Ολυμπιακή.

Στην ευρύτερη αγορά κέρδη είχαν μετοχές όπως Κορδέλλου, Sato, Δομική Κρήτης, Revoil, Reds, Επίλεκτος, Ιατρικό Αθηνών, Briq Properties, Μουζάκης και Γενική Εμπορίου, ενώ πιέστηκαν οι Forthnet, Moda Bagno, Χαϊδεμένος, ΒΙΣ, Ίντεργουντ, Μπήτρος, Βιοκαρπέτ, Ευρωπαϊκή Πίστη, Δρομέας, Εβροφάρμα, Αγρ. Οίκος Σπύρου, Αττικές Εκδόσεις και ΑΝΕΚ.

Στο σύνολο της αγοράς, 37 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 76 που υποχώρησαν.