Νέα ισχυρή άνοδος στο Χρηματιστήριο με τράπεζες και blue chips

Νέα ισχυρή άνοδος στο Χρηματιστήριο με τράπεζες και blue chips

Την εξαιρετική εικόνα που έχουν και σήμερα οι διεθνείς αγορές ακολουθεί το ελληνικό χρηματιστήριο, με το Γενικό Δείκτη πλέον πέριξ των 670 μονάδων με ισχυρά κέρδη άνω του 1,8%, έχοντας ως αιχμή του δόρατος τόσο τις τράπεζες όσο και τις μετοχές της πραγματικής οικονομίας που συνεχίζουν να προεξοφλούν καλύτερες ημέρες.

Με τον MSCI World Index να κινείται ήδη σε υψηλά τριών μηνών και το momentum που φέρνει το άνοιγμα των οικονομικών παγκόσμια να ανατροφοδοτείται από τα θετικά νέα στη μάχη κατά του κορονοϊού, τα χρηματιστήρια συνεχίζουν την εξαιρετική τους εικόνα.

Οι διεθνείς αγορές να συνεχίζουν το ράλι αντίδρασης, επαναφοράς και μερικής αποκατάστασης ύστερα από τη μεγάλη «βουτιά» του Μαρτίου, ενώ ήδη οι περισσότεροι κορυφαίοι δείκτες παγκόσμια κινούνται σε υψηλά 3μήνου.

Παρά τις εξαιρετικά σοβαρές κοινωνικοπολιτικές αναταραχές στις ΗΠΑ, παρά τις τεράστιες επιπτώσεις του κορονοϊού στην παγκόσμια οικονομία και παρά τις εντάσεις μεταξύ Αμερικής και Κίνας, η επενδυτική φρενίτιδα έχει επανέλθει, με τους επενδυτές να αναλαμβάνουν ξανά νέα επενδυτικά ρίσκα.

Ο αποκαλούμενος και δείκτης των δεικτών, ο πιο καθοριστικός χρηματιστηριακός δείκτης παγκόσμια, ο S&P 500 έχει επανέλθει πάνω από τις 3.000 μονάδες, ο Dow Jones πλησιάζει τις 25.500 μονάδες, ενώ οι ασιατικοί δείκτες έκλεισαν με νέο ράλι το πρωί. Οι ευρωπαϊκές αγορές συνεχίζουν και σήμερα ανοδικά, με τον DAX της Φρανκφούρτης που έχασε τη χθεσινή συνεδρίαση λόγω της αργίας της Πεντηκοστής να κερδίζει άνω του 3%, πλησιάζοντας τις 12.000 μονάδες μετά από καιρό.

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα, σύσσωμος ο ευρωπαϊκός νότος κινείται ανοδικά, κάτι που δίνει ώθηση και στο ελληνικό χρηματιστήριο το οποίο πλέον έχει απαλλαγεί από τις αρρυθμίες που προκάλεσαν οι αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων λόγω της διαγραφής τριών τραπεζών και του Τιτάνα από τον MSCI Global Standard.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι τράπεζες έχουν βελτιώσει σημαντικά την εικόνα τους το τελευταίο διάστημα, με τον κλαδικό δείκτη να έχει απομακρυνθεί από το ιστορικό χαμηλό των 263,87μονάδων που βρέθηκε ενδοσυνεδριακά στις 22 Μαΐου, έχοντας έκτοτε αντίδραση περί το 30%.

Ο Γενικός Δείκτης σήμερα κινείται για 7η συνεδρίαση ανοδικά στις οκτώ τελευταίες και για 10η στις 13 που έχουν γίνει από τα μέσα Μαΐου, οπότε και άλλαξε το βραχυχρόνιο momentum, με το Γενικό Δείκτη να κερδίζει 12% έκτοτε.

Σήμερα ο Γ.Δ. έχει ανέλθει στις 670 μονάδες καταγράφοντας άνοδο 1,79%, ενώ η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται στα 22 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 διαπραγματεύεται στις 1.615 μονάδες με άνοδο 2,30%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έχει ανέλθει στις 347 μονάδες με άνοδο 3,73%.

Στις τράπεζες ξεχωρίζει η Alpha Bank που κερδίζει άνω του 5,5% καθώς έχει μείνει πίσω συγκριτικά με τις υπόλοιπες, άνω του 3% κερδίζουν οι Εθνική και Attica Bank, ενώ στο +2,95% είναι η Eurobank και στο +2,05% η Πειραιώς.

Στον ευρύτερο Large Cap, ξεχωρίζουν σήμερα οι Lamda Development, Viohalco και Coca Cola HBC που σημειώνουν άνοδο άνω του 4%, ενώ καλή εικόνα έχουν μετοχές όπως ΕΛΠΕ, Μυτιληναίος, Τιτάν, ΟΠΑΠ, Motor Oil, ΑΔΜΗΕ, Fourlis, EXAE, Ελλάκτωρ κ.α.

Στον Mid Cap η πλειονότητα των τίτλων κινείται θετικά, ενώ ξεχωρίζουν οι MIG, Intracom Holdings, Autohellas, Intralot, Cenergy Holdings, Κέκροπας, Πλαστικά Θράκης, AVAX και Κρι Κρι. Στο σύνολο της αγοράς, η εικόνα είναι υπέρ των αγοραστών, καθώς 60 μετοχές ενισχύονται έναντι μόλις 14 που υποχωρούν.