Νέα ισχυρή άνοδος στο Χρηματιστήριο με οδηγό τις τράπεζες

Νέα ισχυρή άνοδος στο Χρηματιστήριο με οδηγό τις τράπεζες

Πέμπτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο συντήρησε το αγοραστικό σήμα που είχε δοθεί στο κλείσιμο της Παρασκευής και είδε τον Γενικό Δείκτη να ολοκληρώνει με ισχυρή άνοδο 1,8%, έχοντας τις τράπεζες επικεφαλής του μίνι ράλι που τον οδήγησε στις 817 μονάδες και ξανά σε θετικό έδαφος για το 2021.

Παράλληλα, οι τζίροι συναλλαγών, όπως και χθες, διατηρήθηκαν αυξημένοι τόσο σε σχέση με το μεσοσταθμικό (πάνω από 75 εκατ. ευρώ), όσο και κυρίως με τις τελευταίες συνεδριάσεις, και πλέον ξεθωριάζει ο προβληματισμός περί έλλειψης κατευθυντικότητας σε συνδυασμό με την επενδυτική αδιαφορία.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 817,03 μονάδες, ενισχυμένος κατά 1,8% μια ανάσα από τα προηγούμενα υψηλά του, ενώ παρεμφερή συμπεριφορά είχε και ο δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης (+2,44% στις 1964.88 μονάδες), με 19 στις 25 μετοχές να είναι ανοδικές. Συνολικά, 72 έκλεισαν ανοδικές σε αντίθεση με τις 29 που έκλεισαν πτωτικές. Η άνοδος ήρθε βαθμιαία, καθώς από την αρχή κρατήθηκε το θετικό πρόσημο, και όσο περνούσε η ώρα τόσο αυξανόταν η ένταση των αγορών.

Κύριος εκπρόσωπος της κίνησης αυτής ήταν φαινομενικά οι τράπεζες, κυρίως από άποψη όγκου συναλλαγών, καθώς σχεδόν ο μισός τζίρος προήλθε από αυτές (ΕΤΕ 6,59 εκατ. ευρώ, Eurobank 9.44 εκατ. ευρώ, Alpha 12.67 εκατ. ευρώ, Πειραιώς 2,5 εκατ. ευρώ). Επίσης, η απόδοση του ΔΤΡ συνολικά ήταν εντυπωσιακή (+5,76%), και πάντα ανώτερη κατ’ απόλυτο από αυτήν του Γενικού Δείκτη, ενώ και η ανοδική τάση των επιμέρους τραπεζικών μετοχών ενδυναμώθηκε.

Ωστόσο, η πραγματική αξία της σημερινής κίνησης βρίσκεται στη διάχυση της ρευστότητας στο ταμπλό, κυρίως στις μετοχές του 25άρη. Οι 10 από τις 19 θετικές μετοχές είχαν πρόσημο άνω του +2% και επομένως μια κίνηση που τεχνικά συνοδεύεται από μια μεστή συμπεριφορά, γίνεται ακόμα πιο σημαντική, καθώς θέτει τις βάσεις για συνέχιση (προς τις 880 μονάδες).

Κατά τα λοιπά, οι περισσότεροι τίτλοι είναι long, όπως παρακολουθούμε και στο live. Το κλίμα διεθνώς βοηθάει, διότι αφενός σημειώνονται και πάλι θετικές συνεδριάσεις τόσο σε Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ, αφετέρου η εξέλιξη στο ζήτημα της ενδεχόμενης αύξησης επιτοκίων από τη Fed φαίνεται να λήγει, πρώτον λόγω της απόφασης του Κογκρέσου για το δημοσιονομικό και δεύτερον από την απόφαση της ίδιας της Fed για συνέχιση της χαλαρής νομισματικής της πολιτικής.

Έτσι, με τον - σημαντικότερο - φόβο παύσης της έντονης ανοδικής κίνησης των ΗΠΑ να μειώνεται ιδιαίτερα, η χρηματιστηριακή αγορά έχει κάθε λόγο να συνεχίσει. Τα μάτια μας στρέφονται πρώτον σε μετοχές που έχουν αποδείξει το τελευταίο διάστημα την αξία τους από άποψη συμπεριφοράς στο ταμπλό (ανθεκτικότητα στην κρίση, ομαλές αυξομειώσεις κλπ) και δεύτερον στους κλάδους που φαίνεται ότι θα πρωταγωνιστήσουν το 2021 (όπως και το 2020), δηλαδή αυτούς των ΑΠΕ, Τεχνολογίας, Κατασκευών, και πρόσφατα των χρηματοοικονομικών (με τις ευλογίες του Μπάιντεν).

Οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+1,13%), ΟΠΑΠ (+3,77%), ΕΛΧΑ (+4,17%)και Viohalco (+2,66%) σημείωσαν νέα υψηλά έτους, ενώ και η Jumbo επιτέλους κατάφερε να κατοχυρώσει το στοιχειωμένο 13.70 και να ανοίξει τον δρόμο για νέα ανοδική κίνηση.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες