Νέα βουτιά στις ευρωαγορές υπό τους φόβους της Όμικρον

Νέα βουτιά στις ευρωαγορές υπό τους φόβους της Όμικρον

Βραχύβια δείχνει ότι ήταν η χτεσινή θετική αντίδραση για τους κυριότερους ευρωπαϊκούς δείκτες οι οποίοι έχουν επιστρέψει σήμερα σε ισχυρές απώλειες που ξεπερνούν και το 1,8%, καθώς η εκτίμηση του επικεφαλής της Moderna ότι τα εμβόλια θα είναι λιγότερο αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της νέας παραλλαγής Όμικρον φέρνει νέες ανησυχίες για την πορεία της παγκόσμιας οικονομικής ανάκαμψης.

Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 διαπραγματεύεται με απώλειες 1,4% έχοντας υποχωρήσει στις 460,89 μονάδες, με τον κλάδο του πετρελαίου και φυσικού αερίου να ηγείται των απωλειών με πτώση σχεδόν 3%.

Σε επίπεδο μήνα δε, ο δείκτης βρίσκεται σε τροχιά για να ολοκληρώσει τον Νοέμβριο με σημαντική οπισθοχώρηση κατά σχεδόν 3%, ενώ μόνο ο κλάδος ταξιδιών και αναψυχής έχει «βουλιάξει» κατά σχεδόν 20% σε αυτό το διάστημα.

Παρομοίως ο γερμανικός DAX κινείται με πτώση 1,35% στις 15.071 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 υποχωρεί κατά 1,4% κινούμενος στις 6.683 μονάδες, όπως και ο βρετανικός FTSE 100 που σημειώνει πτώση 1,25% και βρίσκεται στις 7.021 μονάδες.

Το ίδιο κλίμα επικρατεί και στις αγορές της περιφέρειας, όπου στην Ιταλία ο FTSE MIB εμφανίζει απώλειες 1,5% και διαπραγματεύεται στις 25.616 μονάδες, ενώ ακόμα μεγαλύτερες πιέσεις δέχεται ο ισπανικός IBEX 35 ο οποίος υποχωρεί κατά 1,9% και βρίσκεται στις 8.297 μονάδες.

Γενικότερα οι αγορές ήταν αναμενόμενο πως αυτό το διάστημα θα επιδείξουν μεγάλη μεταβλητότητα και θα κινηθούν στους ρυθμούς των εξελίξεων γύρω από τη νέα μετάλλαξη του κορονοϊού Όμικρον που εντοπίστηκε στην Νότια Αφρική και ενέχει κινδύνους για «αναζωπύρωση» της πανδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η αρνητική είδηση της ημέρας που δείχνει να έφερε το νέο κλοιό ρευστοποιήσεων τις αγορές ήταν η τοποθέτηση του διευθύνοντος σύμβουλου της Moderna Στεφάν Μπανσέλ, ο οποίος εκτίμησε μιλώντας στους Financial Times ότι τα υπάρχοντα εμβόλια ενδέχεται να είναι κατά πολύ λιγότερο αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της νέας παραλλαγής από ό,τι απέναντι στα προηγούμενα στελέχη του ιού.

Ο ίδιος προειδοποίησε ότι πιθανώς θα χρειαστούν μήνες προτού οι φαρμακευτικές εταιρείες παρασκευάσουν σε μεγάλη κλίμακα νέα εμβόλια για τις συγκεκριμένες παραλλαγές.

Τα σχόλια του διευθύνοντος συμβούλου της Moderna ήρθαν τη στιγμή που άλλοι ειδικοί στη δημόσια υγεία, αλλά και πολιτικοί προσπάθησαν να δώσουν έναν πιο αισιόδοξο τόνο σχετικά με την ικανότητα των υπαρχόντων εμβολίων, και επανέφεραν έντονες ανησυχίες στις αγορές.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, ο κ. Μπανσέλ ξεκαθάρισε ότι θα χρειαστούν περίπου δύο εβδομάδες προκειμένου να εξακριβωθεί η αποτελεσματικότητα των υφιστάμενων εμβολίων κατά της Όμικρον.

Από την πλευρά της η αναλύτρια στην IG Ντανιέλα Σάμπιν Χάθορν σχολιάζει ότι «ακούμε δύο πλευρές της ιστορίας, ότι πρόκειται για μια εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή και συνεπώς φυσικά έχουμε κλασικές κινήσεις αποφυγής κινδύνου στην αγορά, αλλά και ότι η επίδρασή της στα άτομα που έχουν εμβολιαστεί είναι πολύ μικρότερη».

Σύμφωνα με την ίδια, «αυτή η διπλή ανάγνωση αντανακλάται στις μετοχές, όπου βλέπετε μεγάλες κινήσεις αποφυγής κινδύνου που καθοδηγούνται από τις επικεφαλίδες της ειδησεογραφίας, τις οποίες ακολουθούν διορθώσεις την επόμενη μέρα».

Σε αυτό το κλίμα και με τις τιμές του αργού να επηρεάζονται εξίσου έχοντας υποχωρήσει σήμερα κάτω και από τα 70 δολάρια (WTI: 68,24 δολ. με -2,4% - Brent: 71,46 δολ. με - 2,7) o κλάδος των εταιρειών πετρελαίου καταγράφει απώλειες που πλησιάζουν το 3%.

Ο τραπεζικός κλάδος δέχεται επίσης ισχυρές πιέσεις και κινείται με απώλειες 1,8% έχοντας υποχωρήσει σε χαμηλό άνω των δύο μηνών, ενώ το μεγαλύτερο πλήγμα το έχουν δεχτεί οι εταιρείες του τομέα ταξιδιών και αναψυχής ο οποίος με απώλειες σήμερα που πλησιάζουν το 3% οδεύει στο να ολοκληρώσει τον Νοέμβριο με πτώση 20%, τη μεγαλύτερη που έχει καταγράψει από τον Μάρτιο του 2020 όταν ξεκίνησε να εξαπλώνεται η πανδημία.

Πάντως, η Ντανιέλα Χάθορν επισημαίνει ότι «οι επενδυτές σταθμίζουν το τι σημαίνουν όλα αυτά για την οικονομική ανάπτυξη και τη νομισματική πολιτική, αλλά τελικά, τουλάχιστον αν δεν μπούμε ξανά σε ένα οριζόντια lockdown, υπάρχει ακόμα θετική δυναμική για τις ευρωπαϊκές μετοχές οδεύοντας προς το 2022».