Νέα άνοδος στο ΧΑ προς τις 620 μονάδες

Νέα άνοδος στο ΧΑ προς τις 620 μονάδες

Ανοδικά με τους αγοραστές να έχουν τον έλεγχο δεικτών και μετοχών μπήκε στη Μεγάλη Εβδομάδα το ελληνικό χρηματιστήριο, με την αγορά να συνεχίζει την καλή εικόνα που έχει διαμορφώσει σε όλες τις τελευταίες συνεδριάσεις, κρατώντας την ευρύτερη περιοχή των 600 – 610 μονάδων, χωρίς ακρότητες.

Κύριο χαρακτηριστικό της σημερινής συνεδρίασης είναι η απουσία πωλητών, καθώς η αγορά δείχνει να προεξοφλεί – αργά αλλά σταθερά – την επάνοδο και την επαναλειτουργία της οικονομίας, έχοντας ήδη καταγράψει σημαντική αντίδραση από τα χαμηλά του Μάρτη. Ο Γενικός Δείκτης κρατάει με σχετική ευκολία το όριο των 600 μονάδων, με άνοδο 2,09%, ενώ η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται στα 36 εκατ. ευρώ.

Η εβδομάδα που διανύουμε παραδοσιακά χαρακτηρίζεται από εορταστική ραστώνη και μεγάλη μείωση πρωτοβουλιών, κάτι που συνήθως αντανακλάται στους όγκους και τους τζίρους, που μειώνονται θεαματικά. Από την άλλη πλευρά, η φετινή είναι ιδιάζουσα συγκυρία, καθώς σύσσωμες οι αγορές και οι οικονομίες βρίσκονται σε ένα ιδιαίτερο timing, δεδομένου ότι αρκετά κράτη ετοιμάζονται να βγουν από το lockdown και να επαναλειτουργήσει σταδιακά η οικονομική δραστηριότητα.

Ήδη οι αγορές έχουν «χτίσει» πάνω σ’ αυτή την προοπτική με κορυφαίους δείκτες – οδηγούς του παγκόσμιου συστήματος όπως Dow Jones, DAX και Stoxx 600 να έχουν αντίδραση από τα χαμηλά 20% έως 25%, ή και παραπάνω. Οι αγορές έχουν προεξοφλήσει ίσως τα χειρότερα από το «χτύπημα» του κορονοϊού και πλέον βρίσκονται σε διαδικασία προεξόφλησης της επόμενης ημέρας, που κάθε άλλο παρά εύκολη θα είναι.

Παρ’ ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο, η πανδημία παρουσιάζει σημάδια κορεσμού στην Ευρώπη και δείχνει να κορυφώνει, όμως η επάνοδος στην κανονικότητα θα είναι εξαιρετικά δύσκολη διαδικασία. Πάντως, χώρες όπως Ιταλία, Ισπανία, Γερμανία και Αυστρία προσπαθούν σταδιακά να επανεκκινήσουν τις οικονομίες τους επιτρέποντας κάποιες κατασκευαστικές εργασίες.

Μέσα σ’ αυτό το τοπίο το ελληνικό χρηματιστήριο κερδίζει περίπου 25% από τα χαμηλά του Μαρτίου σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, ενώ κορυφαία blue chips έχουν αντίδραση που φτάνει έως το 55% στις τελευταίες δύο – τρεις εβδομάδες. Θυμίζουμε ότι την περασμένη εβδομάδα το ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε ανοδικά, με το Γενικό Δείκτη να κερδίζει 12,31%, τον FTSE 25 να ενισχύεται κατά 13%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με αντίδραση +19,68%.

Σήμερα ο FTSE 25 διαπραγματεύεται στις 1.514 μονάδες με άνοδο 2,07%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης βρίσκεται στις 373 μονάδες με άνοδο 2,14%. Στο χώρο του FTSE 25, ξεχωρίζουν με άνοδο άνω του 4% τίτλοι όπως Viohalco, Coca Cola HBC, Lamda Development, Ελλάκτωρ, Aegean Airlines και ΔΕΗ, ενώ ανοδικά κινούνται και οι Εθνική, Μυτιληναίος, ΕΧΑΕ, Alpha Bank, Πειραιώς, Eurobank, ΕΛΠΕ, ΓΕΚ Τέρνα κ.α.

Στον Mid Cap, στο limit up +30% βρίσκεται η Τεχνική Ολυμπιακή με όγκο 150 χιλ. τεμάχια εν μέσω πληροφοριών που λένε ότι ο επιχειρηματίας Σαββίδης επανέρχεσαι στο ενδιαφέρον του για το Πόρτο Καρράς με νέα πρόταση. Κέρδη σημειώνουν επίσης μετοχές όπως Intrakat, Κέκροπας, Cenergy Holdings, AVAX, Intralot, Quest Συμμετοχών, ΟΛΘ, MIG, Attica Bank κ.α., ενώ στο σύνολο της αγοράς 68 μετοχές ενισχύονται έναντι 19 που υποχωρούν.