Μπορούν όλοι να γίνουν απίστευτα πλούσιοι από τις αγορές κρυπτονομισμάτων; ​

Μπορούν όλοι να γίνουν απίστευτα πλούσιοι από τις αγορές κρυπτονομισμάτων; ​

Το Bitcoin σημείωσε νέο υψηλό στα $57.800, με σημαντικές διακυμάνσεις, σημειώνοντας μια σύντομη διόρθωση 6%, ενώ αργότερα την Κυριακή ανέκαμψε στο επίπεδο των $57.000. Αντίστοιχα το Ethereum σημείωσε νέο ρεκόρ στα $2017 με κεφαλαιοποίηση $230 δισ. κλείνοντας με ετήσια απόδοση που ξεπερνά το 172%.

Οι αγορές των κρυπτονομισμάτων σημειώνουν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, και οι αποδόσεις είναι εκρηκτικές. Παρόλο που ο τίτλος ενέχει μια δόση υπερβολής, η αλήθεια είναι ότι οι αγορές προσφέρουν ευκαιρίες για πλούτο που δύσκολα παρουσιάζονται σε άλλες τάξεις επενδύσεων.

Αντίστοιχα με την αύξηση της αξίας διαπραγμάτευσης, αυξάνεται τόσο το ενδιαφέρον των επενδυτών αλλά και των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Τα περισσότερα κρυπτονομίσματα που έχουμε αναφερθεί στην στήλη έχουν δημιουργήσει υπερ-αποδόσεις όπως το Binance Coin, $BNB, $YFI, $eQuad, $DOT, $NEAR, $ONE (Harmony), $MAKER, $LINK, $XMR - όπως και πάρα πολλά κρυπτονομίσματα μεταξύ τουλάχιστον 5000 επιλογών που δεν έχουμε αναφερθεί - δεδομένου της κάλυψης κυρίως κρυπτονομισμάτων με μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση και όγκο συναλλαγών, ωστόσο κατά καιρούς θα προσπαθήσουμε να καλύψουμε και μικρής κεφαλαιοποίησης ψηφιακά νομίσματα.

Μία από τις πιο συνηθισμένες τοποθετήσεις που λαμβάνουμε είναι - Γιατί δεν αγόρασα ένα Bitcoin τον Μάρτιο του 2020, θα είχα βγάλει Χ χρήματα. Αυτό είναι το μεγαλύτερο λάθος που κάνουν οι περισσότεροι επενδυτές. Οι περισσότεροι από αυτούς θα είχαν πωλήσει στα $10.000, στα $20.000 ή το πολύ στα $30.000 γιατί δεν έχουν μια ξεκάθαρη investment thesis στις επενδύσεις που περιλαμβάνει τα κρυπτονομίσματα.

Αναφερόμαστε σε επενδυτές, δεν προσεγγίζουμε το κοινό των day traders, καθώς οι συγκεκριμένοι αναζητούν ευκαιρίες στην ημερήσια μεταβλητότητα, και τα κρυπτονομίσματα προσφέρουν ιδιαίτερες ευκαιρίες, ωστόσο προϋποθέτει ιδιαίτερη εξειδίκευση που δεν μπορεί να αποκτήσει ο μέσος επενδυτής.

Ο μέσος επενδυτής θα έχει μεσοπρόθεσμο χαρακτήρα, ωστόσο στις αγορές κρυπτονομισμάτων παρατηρούμε περισσότερο ενδιαφέρον από ευκαιριακούς επενδυτές, ενώ δεν είναι μικρό το ενδιαφέρον και από όσους έχουν αντικαταστήσει μέρος των χρημάτων που διέθεταν για τυχερά παίγνια για τοποθετήσεις σε πολύ ευμετάβλητα ψηφιακά νομίσματα.

Επανερχόμαστε στην αρχική μας τοποθέτηση, κατά πάσα πιθανότητα δεν θα ​κερδίζατε πολλά χρήματα από τις αγορές κρυπτονομισμάτων​,​ παρά την αύξηση αυτών εάν δεν ασχολούσασταν πραγματικά με τα ψηφιακά νομίσματα, και το κέρδος θα ήταν περισσότερο μια τυχερή συγκυρία και ευκαιριακή περίσταση (που προφανώς είναι ευπρόσδεκτο, και χαιρόμαστε που τόσοι νέοι αναγνώστες ​του Liberal Markets, έχουν τοποθετήσει μέρος των χρημάτων τους και κερδίζουν χρήματα).

Για να βγάλετε πραγματικά χρήματα στις αγορές ψηφιακών νομισμάτων, πρέπει να έχετε μια ολιστική συμπεριφορά, ακολουθούν μερικά παραδείγματα:

Staking: Συμμετέχετε στην αποκεντρωμένη διοίκηση πρωτοκόλλων Proof of Stake και λαμβάνετε κέρδη για την διασφάλιση των δικτύων.

Αυτή την στιγμή υπάρχουν τουλάχιστον 200 κρυπτονομίσματα (αξιόπιστα) που προσφέρουν Staking με ετήσιες αποδόσεις που ξεκινούν από 1 έως 200%. Δεν είναι απαραίτητο ότι αυτό που προσφέρει 200% είναι καλύτερη επιλογή από αυτό που προσφέρει 1%.

Οι αποδόσεις προσφέρονται σε κρυπτονομίσματα του δικτύου, οπότε πρώτα θα πρέπει να είστε σίγουροι ότι σας ενδιαφέρει το συγκεκριμένο κρυπτονόμισμα μακροπρόθεσμα καθώς απαιτούνται συνήθως lockups. Ανάλογα το δίκτυο, απαιτείται διαφορετική διαδικασία που μπορεί να είναι μερικά κλικ  delegated proof of stake, μέχρι και πολύ σύνθετη διαχείριση nodes. Σίγουρα είναι μια ευκαιρία που δεν πρέπει να αγνοείτε.

Συμμετοχή στην αποκεντρωμένη οικονομία: Μια πολύ καλή επιλογή για να κερδίσετε παθητικό εισόδημα από τα κρυπτονομίσματα που διαθέτετε είναι η παροχή ρευστότητας στις εφαρμογές της αποκεντρωμένης οικονομίας. Από την προσθήκη ρευστότητας στα Automated Market Makers των αποκεντρωμένων ανταλλακτηρίων όπως το Uniswap, ή ο δανεισμός χρημάτων σε άλλους επενδυτές όπως στο Compound & AAVE για την εξυπηρέτηση ενυπόθηκα δανείων. Φυσικά και αυτή η δραστηριότητα παρά τα πολύ δελεαστικά επιτόκια που παρέχει κρύβει κινδύνους κυρίως σχετικά με την ασφάλεια, ωστόσο υπάρχει η δυνατότητα αγοράς ασφαλιστικών καλύψεων για τις θέσεις σας στα περισσότερα πρωτόκολλα αποκεντρωμένης οικονομίας.

Governance & Testing: Πολλά οικοσυστήματα ψηφιακών νομισμάτων επιβραβεύουν τους πρώτους χρήστες και όσους τα χρησιμοποίησαν πρώτοι με την διάθεση κρυπτονομισμάτων. Για παράδειγμα το Uniswap εάν το είχατε χρησιμοποιήσει (είχαμε αναφερθεί αρκετές φορές) σήμερα τα ψηφιακά νομίσματα (εάν δεν τα είχατε πωλήσει) αξίζουν σχεδόν $12.000 Αντίστοιχα το 1Inch Exchange, UMA Protocol, Pool Together, Tornado Cash μοίρασαν κρυπτονομίσματα στους πρώτους χρήστες τους τελευταίους μήνες. Εάν συμμετείχατε σε όλα σήμερα θα είχατε κερδίσει τουλάχιστον $10.000 κατά την διανομή αυτών, εάν διατηρούσατε τις θέσεις σας μέχρι και σήμερα το ποσό μπορεί να ξεπερνούσε τα $50.000.

Υπάρχουν αρκετοί άλλοι τρόποι για να κερδίσει χρήματα στα κρυπτονομίσματα όπως το yield farming και τα NFTs.

Σχεδιάστε προσεκτικά την θέση σας, σε τι κρυπτονομίσματα θέλετε να έχετε συμμετοχή και για ποιο λόγο, και αγοράστε προσεκτικά σε διορθώσεις της αγοράς - συμβαίνουν συχνά.

Παράδειγμα, αυτή την στιγμή το Bitcoin έχει κεφαλαιοποίηση περίπου 10% της αγοράς του χρυσού. Εάν νομίζετε ότι ο χρυσός είναι μια ιδέα που δεν έχει νόημα σήμερα, και το Bitcoin θα διαδεχθεί το πολύτιμο μέταλλο, βλέπουμε ότι είμαστε ακόμα πολύ μακριά από την τιμή που θα φτάσει το δημοφιλές κρυπτονόμισμα. Σίγουρα υπάρχουν ευκαιρίες και για όσους πιστεύουν ότι το Bitcoin είναι πολύ υψηλά και θα προχώρησε σε διόρθωση.

​Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.​