7ος χρόνος, ημέρα 2147η
Παρασκευή, 17 Σεπτεμβρίου 2021

Μπαράζ θετικών εξελίξεων δημιουργεί νέες προοπτικές στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Μπαράζ θετικών εξελίξεων δημιουργεί νέες προοπτικές στο Χρηματιστήριο Αθηνών

H εβδομάδα έκλεισε με απώλειες πέριξ του 1,5% για τους 3 βασικούς  δείκτες με τον τζίρο να συνεχίζει να είναι σε χαμηλά επίπεδα. Η Παρασκευή είναι εβδομάδα λήξης που σίγουρα έχει την σημασία της και που πάντα χρειάζεται προσοχή μετά το κλείσιμο της.   

Η εβδομάδα είχε δύο σημαντικά νέα. Το πρώτο ήταν η αύξηση του ΑΕΠ δεύτερου τριμήνου με 16,2% με την αγορά να μην το «πληρώνει» και το δεύτερο και πιο σημαντικό ήταν το τίμημα για το 49% του ΔΕΔΗΕ στα 2,1 δισ. Το δεύτερο η αγορά θα το αποτιμήσει από τη σημερινή συνεδρίαση. Σε κάθε περίπτωση και τα δύο νέα ήταν πολύ καλύτερα των αναμενομένων. Ακόμα ένα τρίτο νέο ήταν η αναβάθμιση της πιστοληπτική ικανότητα της χώρας σε BB+ από ΒΒ, από την Scope Rating κάτι που την φέρνει μίαν ανάσα από την επενδυτική βαθμίδα. Μπορεί να έχουμε την Ευρώπη να αγοράζει ομόλογα παρόλα αυτά θα χρειαστεί μπροστά μας σύντομα από την στιγμή που αυτό θα τελειώσει. 

Η πώληση του ΔΕΔΗΕ σε αυτό το τίμημα δείχνει πλέον ότι η εμπιστοσύνη στην οικονομία από τα Private Equity funds είναι δεδομένη θυμίζοντας ότι στον διαγωνισμό συμμετείχαν τέσσερις ενδιαφερόμενοι.

Έχουμε να δούμε τόσο υψηλά τιμήματα και συμμετοχή από την πώληση του πακέτου του ΟΤΕ, κάτι που μας δείχνει ότι η χώρα έχει ήδη πάρει σημαντική στροφή. Μπορεί ο ΓΔ να μην δείχνει ότι αποτιμάει τα νέα παρόλα αυτά του λείπει το αλατοπίπερο του τραπεζικού που καλώς ή κακώς έχει μεγάλη βαρύτητα στην αγορά μας.

Αν κοιτάξει κάποιος τις αποτιμήσεις στις εταιρείες θα δει πως σταδιακά πολλές από αυτές κερδίζουν την χαμένη τους αίγλη, με την αγορά να προεξοφλεί μελλοντικά αποτελέσματα.

Η σημερινή συνεδρίαση είναι σημαντική για την ΔΕΗ μιας και θα μας δείξει πως η αγορά έστω και βραχυπρόθεσμα αποτιμάει το νέο. Το πιο πιθανό είναι να ανοίξει πάνω από το υψηλό του 10,26 περιμένοντας να δούμε που θα την βρει στο κλείσιμο.

Η ΔΕΗ πλέον μπροστά της μετά και την σημαντική ρευστότητα θα μπορέσει να ρίξει περαιτέρω τα επιτόκια τους που παραμένουν σε υψηλά επίπεδα αλλά παράλληλα και να χρηματοδοτήσει πιο εύκολα τα project της στις ΑΠΕ. Το μόνο σίγουρο είναι ότι είναι μία εταιρεία που μπορεί να αλλάξει σημαντικά τα οικονομικά της έστω και με καθυστέρηση με τον κλάδο ενέργειας που προηγείται παρασάγγας τα τελευταία χρόνια.

Η ΔΕΘ είναι μία από τις πιο σημαντικές των τελευταίων ετών μιας και ο πρωθυπουργός είχε να παρουσιάσει πεπραγμένα αλλά κυρίως να μας παρουσιάσει τον χάρτη των επόμενων κινήσεων χωρίς το άγχος που θα βρεθούν τα χρήματα.

Πολύ σημαντικό είναι να η κυβέρνηση καταφέρει να αξιοποιήσει στο έπακρο τα κεφάλαια που έρχονται από την Ευρώπη με σκοπό την όσο μεγαλύτερη ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια. Μπορεί το ποσοστό του χρέους προς ΑΕΠ να έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο παρόλα αυτά αν κάποιος σκεφτεί ότι μπορεί να έχουμε πολύ σύντομα 15% μεγαλύτερη ανάπτυξη το κλάσμα θα αλλάξει δραματικά. Το θέμα στο χρέος είναι η εξυπηρέτηση του και όχι το μέγεθος του. Η χώρα είναι θωρακισμένη μέχρι τα τέλη της 10ετίας και σε αυτό το διάστημα θα πρέπει να μεγαλώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο το ΑΕΠ μας. Το παράδειγμα της ΔΕΗ μας δείχνει ότι η χώρα έχει τεράστιες δυνατότητες να πετύχει αρκεί να οδηγηθεί σε σωστά μονοπάτια παίρνοντας σωστές αποφάσεις.

Τεχνικά η αγορά είναι Long τόσο σε ημερήσιο όσο και σε εβδομαδιαίο γράφημα με το stop μας να έχει ανέβει στις 878 μονάδες.  Ουσιαστικά είμαστε σε μία φάση που χρειαζόμαστε μία ανοδική δυνατή ώθηση από μία εβδομάδα για να μπορέσουμε να αλλάξουμε επίπεδο και να μην συνεχίσουμε αν μη τι άλλο την χρονική ταλαιπωρία. Σίγουρα οι ξένες αγορές πάντα φοβίζουν παρόλα αυτά καλό θα ήταν να βλέπουμε μία - μία τις εταιρίες ή τους κλάδους που απαρτίζουν τον ΓΔ. Ακόμα μία από τις συμμετοχές μας αυτή της INFOQUEST οδεύει για τον FTSE 25 κάτι που την φέρνει για ακόμα μία φορά στο στόχαστρο ψάχνοντας πάνω από 16 τιμές.

Δεν αλλάζει η αισιοδοξία μας για την αγορά μιας και μέρα με την μέρα τα νέα και τα αποτελέσματα συνεπικουρούν προς αυτή την κατεύθυνση. Το θέμα είναι να μην περιμένουμε ότι η αγορά είναι πάντα news driven μιας και ειδικά το Ελληνικό χρηματιστήριο  είναι ρηχό και πολλές φορές προεξοφλεί αρκετά νωρίτερα νέα και αποτελέσματα.

Πάντα προσέχουμε μετά από μία εβδομάδα λήξης μιας και αρκετές φορές λήγει με την  τάση και διορθώνει μετέπειτα χωρίς αυτό να είναι πανάκεια.

 Συνεχίζουμε να θεωρούμε τον τραπεζικό κλειδί για αύξηση του τζίρου αλλά και πληρωμή των 1000 μονάδων, χωρίς παρόλα αυτά να βιαζόμαστε για κάτι τέτοιο. Όσο πιο αργά κινείται ο ΓΔ δίνοντας αποδόσεις και επιβράβευση σε καλές εταιρείες είναι ότι καλύτερο.

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟ-ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ-ΜΗΝΙΑΙΟ

Ο μαγνήτης στη ζώνη του 900 συνεχίζει να συντηρεί την αγορά χωρίς τάση. Το 910 είναι κοντινή αντίσταση που κατοχύρωση μπορεί να οδηγήσει και πάλι στα υψηλά μας. Το 892 στήριξη που διάσπαση θα μας φέρει αντιμέτωπους με το στοπ του 878. Χρειαζόμαστε μια δυνατή θετική εβδομάδα για να πείσει για αλλαγή επιπέδου. Μένει να δούμε αν η ΔΕΗ είναι ικανή να σηκώσει το βάρος.


 

FTSE25: ΗΜΕΡΗΣΙΟ LONG - STOP 2100-EΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ LONG STOP 2100 ΜΟΝΑΔΕΣ

To 2100 πλέον εκτός από ημερήσιο είναι και σε εβδομάδα το στοπ μας. Το 2144 είναι κοντινή σημαντική στήριξη μας με το 2200 αντίσταση που χρειάζεται κατοχύρωση αν θέλει να δοκιμάσει και πάλι κίνηση προς τα υψηλά.


ΤΡΑΠΕΖΕΣ: ΗΜΕΡΗΣΙΟ LONG - STOP 550 ΜΟΝΑΔΕΣ

To stop ανέβηκε στις 550 σε κλείσιμο. Το 580 συνεχίζει να είναι αντίσταση που χρειάζεται κατοχύρωση αν θέλει να δοκιμάσει κίνηση στο 600


 

AΛΦΑ: ΗΜΕΡΗΣΙΟ LONG - STOP 1,08 ΕΥΡΩ

To 1,21 είναι κοντινή αντίσταση με επόμενο επίπεδο το 1,31.  Το 1,13 και 1,07 στηρίξεις με το 1,08 να είναι και στοπ στο 1,115 σε κλείσιμο.

EUROBANK: ΗΜΕΡΗΣΙΟ LONG - STOP 0,81 ΕΥΡΩ

To stop στο 0,81 σε κλείσιμο με το επίπεδο να είναι κύρια στήριξη. Το 0,86 και 0,88 είναι οι αντιστάσεις μας.

ΟΤΕ: ΗΜΕΡΗΣΙΟ LONG - STOP 15,80 ΕΥΡΩ

To stop ανέβηκε στο 15,80 σε κλείσιμο με το επίπεδο να είναι κύρια στήριξη. Το 16,62 θέλει την απαραίτητη προσοχή ενώ κατοχύρωση μπορεί να δώσει συνέχιση.

ΟΠΑΠ: ΗΜΕΡΗΣΙΟ LONG - STOP 12,72 ΕΥΡΩ

To 12,60-12,72 είναι κύρια στήριξη και στοπ σε κλείσιμο (12,72). Το 13,37 ουσιαστική κοντινή αντίσταση που διάσπαση και μόνο μπορεί να δώσει κίνηση στο 13,72.


 

ΔΕΗ: ΗΜΕΡΗΣΙΟ SHORT STOP 10,26

To 9,60 κράτησε σαν ανοδικό trend δίνοντας και αντίδραση. Μένει να δούμε μετά τα νέα για τον ΔΕΔΔΗΕ και πιθανό άνοιγμα ημέρας πάνω από το 10,26 αν μπορέσει να το συντηρήσει σε κλείσιμο και να δώσει κίνηση στο 10,86 ή το 11,30.

ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ: ΗΜΕΡΗΣΙΟ SHORT – STOP 16,25 ΕΥΡΩ

To 15,25 είναι ουσιαστική επόμενη στήριξη στον τίτλο με τα 16 ευρώ να έχουν γίνει κοντινή αντίσταση που μόνο διάσπαση μπορεί να δοκιμάσει κίνηση στο 16,31.

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: ΗΜΕΡΗΣΙΟ LONG - STOP 9,21 ΕΥΡΩ

Συνέχεια της πλάγιας κίνησης με το 9,65 να είναι κοντινή αντίσταση και το 10,06 κύρια. Ουσιαστική στήριξη στο 9,20 επίπεδο.

ΛΑΜΔΑ: ΗΜΕΡΗΣΙΟ SHORT - STOP 8,30 ΕΥΡΩ

O τίτλος μας έχει δώσει έξοδο με το στοπ στο 8,30. Ουσιαστική στήριξη έχουμε στο 7,66 και κοντινή αντίσταση στο 8,10.

VIOHALCO: ΗΜΕΡΗΣΙΟ LONG - STOP 4,50 ΕΥΡΩ

To stop στο 4,50 με το επίπεδο κύρια στήριξη και στοπ. Το 4,74 είναι το make or break επίπεδο αν θέλει να δώσει το 5,04.

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: ΗΜΕΡΗΣIO SHORT - STOP 1,60 ΕΥΡΩ

Το 1,41 είναι σημαντική κοντινή στήριξη που κατοχύρωση και μόνο θα δώσει συνέχιση στο 1,32. Το 1,51 είναι κοντινή αντίσταση που διάσπαση μπορεί και πάλι να δοκιμάσει το 1,60 ευρώ.

INFOQUEST: ΗΜΕΡΗΣΙΟ LONG - STOP 14,04 ΕΥΡΩ

O τίτλος οδεύει προς τον FTSE 25, με νέο αγοραστικό σήμα και κοντινό στοπ στο 14,04.  Τα 15 και 15,54 κοντινές αντιστάσεις με το 16,2 επόμενο μεγάλο στόχο.

ΚΡΙ – ΚΡΙ:  ΗΜΕΡΗΣΙΟ SHORT - STOP 8,60 ΕΥΡΩ

Το 8,30 έγινε κοντινή αντίσταση που διάσπαση μπορεί να μας φέρει στο 8,60 που είναι και το στοπ στο short. Το 7,80 κοντινή και το 7,62 επόμενη κύρια στήριξη.

ΕΝΤERSOFT: ΗΜΕΡΗΣΙΟ LONG - STOP 4,70 ΕΥΡΩ

To 4,70 συνεχίζει να συντηρείται. Κατοχύρωση μας δίνει έξοδο με το 4,40 επόμενο επίπεδο. Το 4,90 είναι σημαντική αντίσταση που κατοχύρωση σε κλείσιμο μπορεί να δώσει το 5,10 ή το 5,60.

S&P 500: ΗΜΕΡΗΣΙΟ LONG - STOP 4367 ΜΟΝΑΔΕΣ

To 4430-4445 που δοκιμάζεται είναι και η τάση μας. Μια διάσπαση θα μας φέρει αντιμέτωπους με το stop του 4367. Το 4513 συνεχίζει να είναι αντίσταση που χρειάζεται κατοχύρωση για να δώσει συνέχιση της κίνησης. Είμαστε σε εβδομάδα λήξης που συνήθως μετά βγάζει ανάποδη κίνηση.

GOLD: ΗΜΕΡΗΣΙΟ SHORT – STOP 1832 ΔΟΛΑΡΙΑ

To 1780 και το 1832 είναι τα δυο σημαντικά επίπεδα μας. Κατοχύρωση του πρώτου μπορεί να δώσει κίνηση στο 1762 ενώ κλείσιμο πάνω από το 1832 μας δίνει αγοραστικό σήμα.

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.