Μικτά πρόσημα στις ευρωαγορές - Θετικά νέα από την Κίνα

Μικτά πρόσημα στις ευρωαγορές - Θετικά νέα από την Κίνα

Με μικτά πρόσημα διαπραγματεύονται οι βασικοί ευρωπαϊκοί δείκτες καθώς από τη μία τα θετικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα για την οικονομία της Κίνας ενθαρρύνουν το επενδυτικό κλίμα, από την άλλη όμως, οι ανησυχίες για τα αυξημένα κρούσματα κορονοϊού παραμένουν.

Σημειώνεται πως ο δείκτης μεταποιητικής δραστηριότητας της Κίνας της Caixin, διαμορφώθηκε σε υψηλό εξαμήνου τον Ιούνιο, λόγω της αυξημένης εγχώριας ζήτησης. Ο δείκτης μεταποίησης Caixin σημείωσε άνοδο στις 51,2 μονάδες τον Ιούνιο από τις 50,7 μονάδες τον Μάιο. Τα στοιχεία του Ιουνίου κάνουν λόγο για ανάπτυξη της δραστηριότητας σε μηνιαία βάση, καθώς διαμορφώθηκε άνω των 50 μονάδων.

Στο ταμπλό ο Stoxx 600 κινείται οριακά με τον κλάδο της ενέργειας να ενισχύεται 1,2% και να οδηγεί τα κέρδη. Ο γερμανικός DAX σημειώνει μικρά κέρδη 0,22% στις 12.337 μονάδες, ο γαλλικός CAC-40 καταγράφει απώλειες 0,2% στις 4.926 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 υποχωρεί οριακά στις 6.165 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB σημειώνει οριακά κέρδη στις 19.382 μονάδες, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 χάνει 0,05% στις 7.229 μονάδες. 

Στα εταιρικά νέα, η Ryanair εξετάζει το ενδεχόμενο να περικόψει 3.500 θέσεις εργασίας αν δεν μπορέσει να καταλήξει σε συμφωνία με το προσωπικό για περικοπή μισθών, ανακοίνωσε σήμερα ο CEO της εταιρείας, Μάικλ Ο' Λίρι, προσθέτοντας ότι ο ίδιος θα μειώσει κατά 50% τις απολαβές του.

Η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους της Ευρώπης ανακοίνωσε ότι απέλυσε περίπου 250 άτομα από το προσωπικό γραφείου σε όλη την Ευρώπη και εξετάζει τις περικοπές έως και 3.000 θέσεων εργασίας μεταξύ των πιλότων και των πληρωμάτων καμπίνας.

Τέλος, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι έτοιμη να προσαρμόσει την πολιτική της στις ανάγκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά την πανδημία του κορονοϊού, οι μεταρρυθμίσεις της κάθε χώρας ξεχωριστά όμως θα παίξουν σημαντικότερο ρόλο από τη νομισματική πολιτική, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λουίς ντε Γκουίντος.

«Το βασικό αντίδοτο στην ύφεση δεν θα είναι η νομισματική πολιτική – την οποία θα ασκήσουμε, γνωρίζοντας ότι δεν είμαστε παντοδύναμοι – αλλά μάλλον οι μεταρρυθμίσεις και η δημοσιονομική πολιτική των εθνικών κυβερνήσεων», ανέφερε σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα La Stampa.