Μικτά πρόσημα στην Wall Street στη σκιά του πληθωρισμού

Μικτά πρόσημα στην Wall Street στη σκιά του πληθωρισμού

Διαφορετικές κατευθύνσεις ακολουθούν οι βασικοί δείκτες της αμερικανικής αγοράς, με τους επενδυτές να επεξεργάζονται την πολυαναμενόμενη έκθεση για τον πληθωρισμό ο οποίος ξεπέρασε έστω και ελαφρώς τις εκτιμήσεις και διατηρήθηκε σε υψηλά 30ετίας, την ώρα που η JPMorgan παρουσίασε εκτίναξη της κερδοφορίας της στο τρίτο τρίμηνο διαλύοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κινείται με απώλειες 0,45% και διαπραγματεύεται στις 34.225 μονάδες, ο διευρυμένος S&P 500 παρά το θετικό άνοιγμα διέγραψε γρήγορα τα κέρδη του και καταγράφει ήπιες απώλειες 0,2% κινούμενος στις 4.342 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικά σταθμισμένος φαίνεται να βγαίνει ωφελημένος από τον υψηλό ρυθμό αύξησης των τιμών καθώς ενισχύεται κατά 0,4% και βρίσκεται στις 14,522 μονάδες.

Στη βασική είδηση της ημέρας, συνεχίστηκε με αμείωτο ρυθμό και τον Σεπτέμβριο η αύξηση του κόστους διαβίωσης στις ΗΠΑ, όπου ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή ενισχύθηκε κατά 0,4% τον Σεπτέμβριο μετά το +0,3% που είχε καταγράψει τον Αύγουστο, ενώ αντίστοιχα σε ετήσιο επίπεδο οι τιμές αγαθών και υπηρεσιών εμφάνισαν αύξηση κατά 5,4% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2020 από το +5,3% που είχε προηγηθεί.

Σημειώνεται ότι οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις αναλυτών σε έρευνα του Reuters ανέμεναν αύξηση της τάξεως του 0,3% σε μηνιαία βάση.

Ωστόσο, ο λεγόμενος δομικός δείκτης, ο οποίος δεν προσμετρά τις έντονα ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, κινήθηκε τον Σεπτέμβριο στο +0,2%, εναρμονισμένος με τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Σε ετήσια βάση δε, διατηρήθηκε αμετάβλητος στο +4%, όπως και τον Αύγουστο.

Αναφορικά με την ενέργεια, αξίζει να σημειωθεί ότι οι τιμές της βενζίνης ενισχύθηκαν τον Σεπτέμβριο κατά επιπλέον 1,2% και πλέον έχει εκτιναχθεί κατά το θηριώδες 42,6% σε ετήσια βάση.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η αγορά δεν δείχνει να δέχτηκε κάποια ψυχρολουσία από τα στοιχεία, ίσως μάλιστα ότι σε ένα βαθμό ότι τα είχε προεξοφλήσει. 

Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά ο Ρικ Μέκλερ, partner στην Cherry Lane Investments, «ο πληθωρισμός είναι ισχυρός και είναι λίγο ανησυχητικός, αλλά δεν συνιστά κάτι απροσδόκητο δεδομένου του τι συμβαίνει στην οικονομία, εν μέσω υψηλού κόστους ενέργειας, διαταραχών στην εφοδιαστική αλυσίδα και ελλείψεων στην αγορά εργασίας».

Την ίδια ώρα πάντως, οι όποιες πιέσεις έφερε η επιμονή της αυξητικής τάσης των τιμών δείχνει να αντισταθμίζονται από τις εντυπωσιακές επιδόσεις που παρουσίασε ο τραπεζικός κολοσσός JPMorgan, ανοίγοντας την αυλαία των εταιρικών αποτελεσμάτων του τρίτου τριμήνου.

Συγκεκριμένα, σε σχέση με τα καθαρά κέρδη 9,4 δισ. δολαρίων ή 2,92 δολ. ανά μετοχή που είχε παρουσιάσει στο τρίτο τρίμηνο πέρυσι, η JPMorgan κατά το ίδιο διάστημα φέτος ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 11,7 δισ. δολαρίων ή 3,74 δολ. ανά μετοχή.

Χαρακτηριστικό είναι ότι αναλυτές σε έρευνα της Refinitiv ανέμεναν μεν βελτίωση των μεγεθών της αμερικανικής τράπεζας κολοσσού αλλά ελαφρώς, στα 3 δολ. ανά μετοχή.

Σημειώνεται ότι τα συνολικά έσοδα της JPMorgan στο τρίτο τρίμηνο ανήλθαν σε 29,65 δισ. δολάρια, με τα έσοδα του κλάδου διαχείρισης assets να ενισχύονται κατά 21%, ενώ στην επενδυτική τραπεζικής της εκτινάχθηκαν κατά 45% φτάνοντας τα 3 δισ. δολάρια.