Προσπάθεια ανάκαμψης στην Wall μετά το sell-off της Τετάρτης

Προσπάθεια ανάκαμψης στην Wall μετά το sell-off της Τετάρτης

Ανοδικά κινούνται την Πέμπτη οι κυριότεροι δείκτες στην Wall Street, με την αγορά να καταβάλει προσπάθειες επανάκαμψης μετά τις απώλειες σχεδόν 1.000 μονάδων, κατά την συνεδρίαση της Τετάρτης, με οδηγό το ρεκόρ αύξησης του ΑΕΠ της οικονομίας των ΗΠΑ κατά το γ' τρίμηνο του 2020 και τη νέα μείωση των αιτήσεων για παροχή επιδόματος ανεργίας.

Πιο αναλυτικά, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones σημειώνει άνοδο 117 μονάδων ή 0,44% και βρίσκεται στις 26.637 μονάδες, ενώ κέρδη 1,01% καταγράφει ο διευρυμένος δείκτης S&P 500, ο οποίος ενισχύεται στις 3.303 μονάδες.

Τέλος, ισχυρά κέρδη 1,54% καταγράφει ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq, που βρίσκεται στις 11.174 μονάδες.

Υπενθυμίζεται πως κατά την συνεδρίαση της Πέμπτης, οι δείκτες της Wall Street κατέγραψαν τις χειρότερες επιδόσεις τους κατά τους τελευταίους μήνες, ενώ συνολικά η αγορά βρίσκεται καθ΄οδόν προς την χειρότερη εβδομαδιαία επίδοσή της από τον περασμένο Μάρτιο.

Στο ταμπλό, κέρδη της τάξης του 1,1% σημειώνει η μετοχή της Amazon, ενώ οπ τίτλος της Apple ενισχύεται κατά 2,3%. Παρόμοια εικόνα και για την Alphabet που καταγράφει κέρδη άνω του 2%, ενώ η Facebook σημειώνει άνοδο 4,3%, καθώς και τέσσερις τεχνολογικοί κολοσσοί αναμένεται να ανακοινώσουν τα αποτελέσματα γ΄ τριμήνου μετά τη λήξη της σημερινής συνεδρίασης.

Το επενδυτικό κλίμα, ωστόσο, παραμένει σε ιδιαίτερα αρνητικό πεδίο, καθώς τα διαδοχικά αρνητικά ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων στις ΗΠΑ, λίγες μόνο ημέρες πριν τις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, δημιουργούν έντονη ανησυχία και προβληματισμό, καθώς οι φόβοι για νέα καθολικά lockdown αυξάνονται.

Πιο αναλυτικά, οι ΗΠΑ κατέγραψαν την Τετάρτη περισσότερες από 80.000 νέες λοιμώξεις από κορονοϊό, με τις νέες νοσηλείες και τις διασωληνώσεις να σημειώνουν αύξηση σε μία σειρά από Πολιτείες.

Από την άλλη, αισιοδοξία προκάλεσε η ανακοίνωση πως το ΑΕΠ των ΗΠΑ κατά το γ΄ τρίμηνο του έτους αυξήθηκε κατά 33,1%, καθώς το πακέτο των 3 τρισ. δολαρίων που δόθηκε από το Κογκρέσο στους Αμερικανούς για την ανάκαμψη από τις επιπτώσεις της πανδημίας τροφοδότησε ιστορικές καταναλωτικές δαπάνες.

Το +33,1% την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, διαδέχτηκε το -31,4% του δευτέρου τριμήνου, ενώ η επίδοση ήταν πολύ καλύτερη από την εκτίμηση του για αύξηση 32% που έδιναν οι αναλυτές. Το προηγούμενο ρεκόρ του αμερικανικού ΑΕΠ ήταν μετά τον Β 'Παγκόσμιο Πόλεμο όταν και αυξήθηκε 16,7% το πρώτο τρίμηνο του 1950.

Σημειώνεται, παράλληλα, ότι θετικά ήταν και τα νέα στις ΗΠΑ και για τον κλάδο της εργασίας, καθώς την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 24 Οκτωβρίου υποβλήθηκαν μεν 751.000 νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας, ωστόσο ο αριθμό κυμάνθηκε κάτω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών που ανέμεναν ότι θα υπάρξουν 778.000 νέοι άνεργοι.