7ος χρόνος, ημέρα 2149η
Κυριακή, 19 Σεπτεμβρίου 2021

Μικρή άνοδος αλλά με διεύρυνση ρεκόρ στην Wall Street

Μικρή άνοδος αλλά με διεύρυνση ρεκόρ στην Wall Street

Με μικρά κέρδη αλλά τον S&P 500 σε νέο ρεκόρ διαπραγματεύονται οι βασικοί δείκτες της αμερικανικής αγοράς, παρόλο που συνεχίζονται οι ανησυχίες για την εξέλιξη της πανδημίας λόγω μετάλλαξης Δέλτα, ενώ οι επενδυτές αναμένουν αύριο και τα κρίσιμα στοιχεία για τον πληθωρισμό.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός Dow Jones ενισχύεται κατά 0,12% και κινείται στις 35.174 μονάδες, ο διευρυμένος S&P 500 σημειώνει άνοδο 0,2% έχοντας διευρύνει το ιστορικό υψηλό του στις 4.441 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικά σταθμισμένος Nasdaq βρίσκεται στις 14.885 μονάδες με +0,17% και απέχει λιγότερες από 10 μονάδες από το δικό του.

Στην επικαιρότητα που παρακολουθούν οι επενδυτές, η Γερουσία ενδέχεται να εγκρίνει ακόμα και σήμερα το διακομματικό νομοσχέδιο για τις υποδομές, συνολικού ύψους 1 τρισ. δολαρίων.

Σημειώνεται ότι περίπου τα μισά σχεδόν εξ αυτών αφορούν έργα μεταφορών και ευρυζωνικότητας που έχουν δυναμική να προσφέρουν νέα τόνωση στην ανάπτυξη, η οποία δείχνει κάποια σημάδια επιβράδυνσης μετά την κορύφωσή της έπειτα από την επαναλειτουργία της οικονομίας.

Κατά τα άλλα, ο κλάδος της ενέργειας σημείωσε χτες σημαντικές απώλειες έπειτα από τη βουτιά περίπου 4% που κατέγραψαν οι τιμές του πετρελαίου υπό τους φόβους ότι η εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα θα μπορούσε να επιφέρει πλήγμα στη ζήτηση, ωστόσο η ανάκαμψη των τιμών σήμερα παρέχει στήριξη στις εταιρείες του κλάδου.

Προς το παρόν πάντως και όσον αφορά στις ΗΠΑ, ο αναλυτής της Glenmede Τζέισον Πράιντ σημειώνει ότι «παρά την αύξησή των κρουσμάτων τα πρόσφατα δεδομένα κινητικότητας δείχνουν ότι οι καταναλωτικές δαπάνες θα διατηρηθούν σε ισχυρό επίπεδο».

«Τα εβδομαδιαία δεδομένα κυκλοφορίας πεζών που συλλέγονται από το Placer.ai, για κλάδους ευαίσθητους απέναντι στην COVID-19, όπως ξενοδοχεία, εστιατόρια, αναψυχή και γυμναστήρια, συνεχίζουν να δείχνουν αυξητικές τάσεις και είναι κοντά ή και ξεπερνούν την κορυφή των προπανδημικών επιπέδων», προσθέτει.

Παράλληλα, οι αποδόσεις των κρατικών τίτλων των ΗΠΑ συνεχίζουν να αυξάνονται με φόντο την ανάκαμψη που έδειξαν τα πρόσφατα στοιχεία για την αγορά εργασίας, με 10,1 εκατομμύρια νέες θέσεις τον Ιούλιο αντί των 9,1 εκατ. που εκτιμούσαν αναλυτές.

Στις εταιρικές επιδόσεις, η μετοχή της AMC Entertainment πραγματοποιεί ράλι άνω του 7,3% μετά τα καλύτερα των εκτιμήσεων αποτελέσματα τριμήνου που ανακοίνωσε, καθώς και ότι θα δέχεται πλέον bitcoin για την πληρωμή εισιτηρίων στα σινεμά της.

Αντίθετα, η RealReal βλέπει τον τίτλο της να βυθίζεται άνω του 13,5% μετά τις απώλειες για το δεύτερο τρίμηνο που παρουσίασε.

Στην κορυφή του Dow Jones βρίσκονται οι Walmart με +1,3%, και η Dow Inc. και Chevron με +1% η καθεμία, ενώ αντίθετα η Amgen υποχωρεί κατά σχεδόν 1% και οι American Express και Visa κατά 0,5%.