Μικρές απώλειες στις ευρωαγορές με πίεση από τα μακροοικονομικά

Μικρές απώλειες στις ευρωαγορές με πίεση από τα μακροοικονομικά

Σε αρνητικό έδαφος με μικρές απώλειες ολοκλήρωσαν τις σημερινές συναλλαγές τους στην πλειοψηφία τους οι κυριότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες, με πίεση από τα στοιχεία για τον πληθωρισμό και την ανεργία στην ευρωζώνη, ενώ αντίθετα μερική στήριξη έδωσε ο κλάδος της τεχνολογίας.

Συγκεκριμένα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600, παρά τα αρχικά κέρδη στις πρωινές συναλλαγές, τελικά ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με απώλειες 0,38% στις 365,23 μονάδες.

Στα υπόλοιπα ταμπλό, σε παρόμοιους ρυθμούς κινήθηκε ο γαλλικός CAC 40 που υποχώρησε κατά 0,2% στις 4.938 μονάδες, όπως και ο βρετανικός FTSE 100 κατέγραψε ισχυρή πτώση 1,7% κλείνοντας στις 5.862 μονάδες, ενώ εξαίρεση αποτέλεσε ο γερμανικός DAX που έκλεισε σε θετικό έδαφος, στο +0,22% στις 12.974 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB κατέγραψε πτώση 0,2% και ολοκλήρωσε στις 19.595 μονάδες, όπως και ο ισπανικός IBEX 35 που υποχώρησε κατά 0,18% στις 6.956 μονάδες.

Στα εταιρικά νέα, οι κατασκευαστές μικροτσίπ στην Ευρώπη έλαβαν ώθηση από τα δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι η Apple σχεδιάζει την κατασκευή 75 εκατομμυρίων τηλεφωνικών συσκευών 5G, και κατέγραψαν σημαντικά κέρδη. Ειδικότερα, οι προμηθευτές της Apple, Dialog Semiconductor, Infineon, STMicro και ASML ενισχύθηκαν όλες άνω του 1% ενώ γενικά ο κλάδος έκλεισε στο +1,2%.

Τέλος, στη βασική μακροοικονομική είδηση της ημέρας, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη κινήθηκε αρνητικά τον προηγούμενο μήνα για πρώτη φορά από τον Μάιο του 2016, αυξάνοντας τις πιθανότητες παρέμβασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat η ανεργία στην Ένωση διαμορφώθηκε στο 7,9%.

Συγκεκριμένα, οι τιμές καταναλωτή στις 19 χώρες κινήθηκαν αρνητικά στο -0,4% σε μηνιαία βάση και στο -0,2% σε ετήσια βάση, πολύ μακριά από τον στόχο του 2% της ΕΚΤ, ενώ παράλληλα οι αναλυτές ανέμεναν άνοδο 0,2% σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα.

Σημειώνεται πως την τελευταία φορά που οι τιμές σημείωσαν ετήσια πτώση στην Ευρωζώνη ήταν τον Μάιο του 2016, όταν είχαν μειωθεί κατά 0,1%.