Κέρδη στη Wall μετά τo «σήμα» Fed για μεγαλύτερη αύξηση επιτοκίων - Στο +1,5% ο Nasdaq

Κέρδη στη Wall μετά τo «σήμα» Fed για μεγαλύτερη αύξηση επιτοκίων - Στο +1,5% ο Nasdaq

Ανοδικό κλείσιμο στη Wall μετά τα πρακτικά της συνεδρίασης της Federal Reserve που έδειξαν ότι η κεντρική τράπεζα είναι έτοιμη να αυξήσει τα επιτόκια περισσότερο από ό,τι είχε προβλέψει η αγορά.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 191,66 μονάδες ή 0,6% στις 32.120,28 μονάδες. Ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,9% στις 3.978,73 μονάδες και ο Nasdaq ενισχύθηκε 1,5% στις 11.434,74 μονάδες. 

Αξιωματούχοι της Federal Reserve τόνισαν την ανάγκη να αυξηθούν τα επιτόκια γρήγορα και πιθανώς περισσότερο από ό,τι αναμένουν οι αγορές για την αντιμετώπιση του διογκούμενου προβλήματος του πληθωρισμού, σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη.

«Οι περισσότεροι έκριναν ότι οι αυξήσεις κατά 50 μονάδες βάσης θα ήταν πιθανότατα κατάλληλες στις επόμενες δύο συναντήσεις», αναφέρουν τα πρακτικά. Επιπλέον, μέλη της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς ανέφεραν ότι «μια περιοριστική στάση πολιτικής μπορεί κάλλιστα να καταστεί κατάλληλη ανάλογα με τις εξελισσόμενες οικονομικές προοπτικές και τους κινδύνους».

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου του αμερικανικού ομολόγου άλλαξε ελάχιστα μετά τα πρακτικά της Fed, περίπου στο 2,75%, αλλά οι μετοχές ανέκαμψαν από τα υψηλά της συνεδρίασης μετά τη δημοσίευση των πρακτικών.

Το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε με κέρδη 1,15% πάνω από τις 970 μονάδες, ενώ στην Ευρώπη ο Dax κέρδισε 0,63%, ο CAC 0,73%, ο Stoxx 600 0,63% και ο FTSE 0,51%.

Ανοδικά κινήθηκαν σήμερα οι τιμές του πετρελαίου με κέρδη άνω του 1% καθώς εξακολουθούν να υπάρχουν οι ανησυχίες στις τάξεις των επενδυτών για την παγκόσμια προσφορά λόγω του πολέμου στην Ουκρανία ενώ την ίδια ώρα αναμένεται να τονωθεί η ζήτηση στις ΗΠΑ ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου.

Όπως σημειώνει το CNBC τα παγκόσμια αποθέματα αργού συνεχίζουν να περιορίζονται καθώς οι αγοραστές αποφεύγουν να εισάγουν πετρέλαιο από τη Ρωσία εν μέσω κυρώσεων εξαιτίας της εισβολής στην Ουκρανία.

Την ίδια ώρα οι Αμερικάνοι πολίτες εμφανίζονται πρόθυμοι να εκδράμουν ενόψει του Σαββατοκύριακου της Ημέρας μνήμης των ΗΠΑ, στην πρώτη μαζική τουριστική «απόδραση» μετά από πανδημία δύο ετών.

Στο μεταξύ σήμερα αναμένονται τα στοιχεία για τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για μείωση τόσο στο αργό όσο και στην βενζίνη.

Σε αυτό το κλίμα, τα futures του brent κερδίζουν 19 σεντς  ή 0,29% στα 113,89 δολάρια ανά βαρέλι ενώ τα futures αργού πετρελαίου WTI παραδόσεως Ιουλίου ενισχύονται κατά 0,32% στα 110,08 δολάρια ανά βαρέλι.

Οριακές απώλειες καταγράφουν οι τιμές του χρυσού υποχωρώντας από τα υψηλά δύο εβδομάδων που έφτασε χτες καθώς η ενίσχυση του δολαρίου κατέστησε το πολύτιμο μέταλλο ακριβότερο και κατά συνέπεια λιγότερο ελκυστικό στους επενδυτές.

Παρά το γεγονός ότι ο χρυσός θεωρείται μια επιλογή αντιστάθμισης έναντι του πληθωρισμού, η βραχυπρόθεσμη αύξηση των επιτοκίων δεν ευνοεί την επενδυτική επιλογή για το πολύτιμο μέταλλο δεν αποδίδει.

Η τιμή spot του χρυσού υποχωρεί κατά 0,87% στα 1.849 δολάρια ανά ουγγιά υποχωρώντας από τα υψηλά δύο εβδομάδων και συγκεκριμένα από τις 9 Μαΐου.

Η τιμή spot για το ασήμι χάνει 0,63% στα 21,925 δολάρια ανά ουγγιά και η πλατίνα με απώλειες κινείται στα 938,60 δολάρια ανά ουγγιά. Στον αντίποδα, το παλλάδιο ενισχύεται κατά 0,02% στα 1.987 δολάρια ανά ουγγιά.

Με κέρδη συνεχίζει τις σημερινές συναλλαγές η πλειοψηφία των ασιατικών αγορών με την κεντρική τράπεζα της Νέας Ζηλανδίας να προχωρά σε νέα αύξηση των βασικών της επιτοκίων.

Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης του βασικού της επιτοκίου, στο 2%, σε μια κίνηση που ωστόσο αναμενόταν από τους αναλυτές. Σύμφωνα με την ανακοίνωσή της, η αύξηση αυτή έχει στόχο να συγκρατήσει τον πληθωρισμό και παρέχει μεγαλύτερη ευελιξία ενόψει ενός εξαιρετικά αβέβαιου παγκόσμιου οικονομικού περιβάλλοντος. Πρόκειται για την πέμπτη διαδοχική αύξηση επιτοκίων στη χώρα.

Σε αυτό το κλίμα, στο Χονγκ Κονγκ, ο Hang Seng ενισχύθηκε κατά 0,64%, ενώ στην ηπειρωτική Κίνα ο Shanghai κέρδισε 0,6% και ο Shenzhen κινήθηκε οριακά θετικά κατά 0,1%.

Στην Ιαπωνία, ο Niikei ενισχύθηκε κατά 0,11% και ο Topix κέρδισε 0,24%.

Στη Νότια Κορέα, ο Kospi κέρδισε 0,81% ενώ στην Αυστραλία ο S&P /ASX 200 κέρδισε 0,77%.