Χρηματιστήριο Αθηνών: Πάνω από τις 870 μονάδες με τραπεζική ώθηση

Χρηματιστήριο Αθηνών: Πάνω από τις 870 μονάδες με τραπεζική ώθηση

Τράβηξαν στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις οι επενδυτές το βλέμμα τους από τον πόλεμο στην Ουκρανία, την πανδημία στην Κίνα, τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, τις πληθωριστικές πιέσεις και τις ανησυχίες για στασιμοπληθωρισμό και επικεντρώθηκαν στις δημοσιεύσεις αποτελεσμάτων, προεξοφλώντας μία καλή πορεία στο πρώτο τρίμηνο κυρίως από τις τράπεζες. Ωστόσο, η αξία των συναλλαγών έδειξε πως δεν υπάρχει μεγάλος ενθουσιασμός και η πλειονότητα των επενδυτών παραμένει στην άκρη περιμένοντας κάποιο περιορισμό των κινδύνων πριν προχωρήσει σε αγορές περιουσιακών στοιχείων με ρίσκο.

Ο Γενικός Δείκτης το τελευταίο διάστημα κινείται μεταξύ 860 και 870 μονάδων και σήμερα προσπάθησε να ξεπεράσει τις 870 μονάδες και να προσεγγίσει τον εκθετικό κινητό μέσο των 200 ημερών (887 μονάδες), ο οποίος καθορίζει τη μακροπρόθεσμη τάση. Η τάση είναι πτωτική αφού το τελευταίο διάστημα η αγορά κινείται κάτω από τον εν λόγω κινητό.
Τελικά, έκλεισε με άνοδο 1,15% και στις 873,37 μονάδες μετά από συναλλαγές ύψους 69,5 εκατ. ευρώ και με την πλειονότητα των μετοχών να καταγράφει άνοδο.

Στην κίνηση πρωταγωνίστησαν οι μετοχές των τραπεζών και μερικά ακόμα βαριά χαρτιά, καθώς σήμερα δημοσιεύει αποτελέσματα πρώτου τριμήνου η Eurobank, αύριο η Alpha Bank και η ΔΕΗ και μεθαύριο η Εθνική Τράπεζα. Ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε 1,73% με τις μετοχές των Πειραιώς και Εθνική να έχουν άνοδο άνω του 2%. Η Alpha Bank είχε άνοδο 1,6% και η Eurobank 1,29%.

Ξεχώρισε πάντως και η μετοχή της Lamda, η οποία λόγω εξελίξεων στο Ελληνικό έχει επανέλθει στις επενδυτικές επιλογές των επενδυτών του Χ.Α. Επιπλέον, αναμένεται έκδοση ομολογιακού δανείου. Η μετοχή ενισχύθηκε άνω του 3%. Στο κλείσιμο της συνεδρίασης η Coca Cola βρέθηκε σε υψηλό ημέρας και στα 20,55 ευρώ καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση στις πιο κερδισμένες μετοχές του FTSE 25 με 3,14% και «απειλώντας» την πρωτιά του ΟΤΕ στον πίνακα των κεφαλαιοποιήσεων. Πλέον έχει φτάσει στα 7,64 δισ. ευρώ με τον ΟΤΕ να είναι στα 7,7 δισ. ευρώ.   

Προσπάθεια αντίδρασης και από τη ΔΕΗ που δημοσιεύει αύριο αποτελέσματα και οι αναλυτές περιμένουν από τη διοίκηση στην τηλεδιάσκεψη να επιβεβαιώσει την εκτίμηση για τα EBITDA, αλλά και να αναφερθεί στα κόστη, στους φόρους και το επενδυτικό πλάνο στις  ΑΠΕ. Για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση ενισχύθηκε η Μυτιληναίος, η οποία σε λίγες μέρες θα περιλαμβάνεται στον MSCI Greece Standard. Συνέχισε ανοδικά και η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ λόγω των εξαιρετικών αποτελεσμάτων που δημοσίευσε.

Στις μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις, Frigoglass, Τράπεζα Αττικής, ΒΙΣ, Κορδέλλου και Έλτον είχαν τη μεγαλύτερη άνοδο, χωρίς όλες να έχουν καλές συναλλαγές. Στον αντίποδα η Doppler, το Κτήμα Λαζαρίδη, η Βιοτέρ και η ΑΝΕΚ είχαν τις μεγαλύτερες απώλειες.