7ος χρόνος, ημέρα 2181η
Πέμπτη, 21 Οκτωβρίου 2021

Μια ...σταγόνα από τα 80 δολάρια το βαρέλι για το πετρέλαιο – Νέο άλμα στις τιμές φυσικού αερίου

Μια ...σταγόνα από τα 80 δολάρια το βαρέλι για το πετρέλαιο – Νέο άλμα στις τιμές φυσικού αερίου

Το ράλι στις τιμές των ενεργειακών εμπορευμάτων συνεχίζεται ακάθεκτο, με το Brent να συνεχίζει την ανοδική του κίνηση που διαρκεί ήδη τρεις συνεχόμενες εβδομάδες, προσεγγίζοντας τα 80 δολάρια το βαρέλι, την ώρα που και οι τιμές του φυσικού αερίου κάνουν σήμερα νέο άλμα άνω του 3,6%.Νωρίτερα οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου brent αναρριχήθηκαν μέχρι τα 78,64 δολάρια με άνοδο πάνω από 1,4% επιστρέφοντας σε υψηλά τριών ετών.

Ως αφορμή για την άνοδο διαρκείας των τιμών του πετρελαίου προβάλλεται από τους αναλυτές η ανησυχία της αγοράς για τον παρατεταμένο αντίκτυπο των διαταραχών στην προσφορά και οι πιθανές αναλήψεις αποθεμάτων που θα χρειαστούν για να καλύψουν τη ζήτηση από τα διυλιστήρια.

Σε ανάλυσή της η Goldman Sachs εκτιμά πως το ράλι των διεθνών τιμών του πετρελαίου θα συνεχιστεί τουλάχιστον προς τα 90 δολάρια το βαρέλι, αναβαθμίζοντας την προηγούμενη πρόβλεψή - στόχο για 80 δολάρια το βαρέλι, επίπεδο από το οποίο το brent απέχει πλέον λιγότερο από 2 δολάρια.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναλυτών, το παγκόσμιο έλλειμμα προσφοράς – ζήτησης είναι μεγαλύτερο από τις αρχικές προβλέψεις, λόγω και της ταχύτερης ανάκαμψης της παγκόσμιας ζήτησης από τις επιπτώσεις του κορωνοϊου.

Εμμέσως πλην σαφώς υψηλές τιμές πετρελαίου για μεγάλο χρονικό διάστημα σημαίνουν διατήρηση των πληθωριστικών πιέσεων στην οικονομία και πιθανόν θα συμβάλλουν ώστε οι κεντρικές τράπεζες να επισπεύσουν τον περιορισμό των μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης σε ΗΠΑ και Ε.Ε.