Μια εικόνα, χίλιες λέξεις για το ξεκίνημα του 2021 στην ελληνική και τις ξένες αγορές

Μια εικόνα, χίλιες λέξεις για το ξεκίνημα του 2021 στην ελληνική και τις ξένες αγορές

Μια από τις πιο περίεργες, δύσκολες και δραματικές χρονιές εξέπνευσε προ δυο εβδομάδων με μια τεράστια υγειονομική κρίση που ανέδειξε όμως και την ταχύτατη αντίδραση των αγορών και στην έναρξή της  και στη διαφαινόμενη αρχή του τέλους της.

Πρωτοστάτησε η δύναμη της επιστήμης που έφερε σε λίγους μήνες την ελπίδα στον παγκόσμιο πληθυσμό αλλά και την άμβλυνση των αβεβαιοτήτων στον κόσμο των αγορών, που για την φετινή χρονιά αναμένει ευκαιρίες και απεύχεται κινδύνους.

Η έκπληξη ήταν ότι πολλές αγορές βρέθηκαν σε υψηλότερο σημείο από αυτό που ξεκίνησαν, καθώς ενεργοποιήθηκαν τα θεσμικά αντανακλαστικά Κεντρικών Τραπεζών και κυβερνήσεων προσφέροντας πρωτοφανή μέτρα τόνωσης των επιχειρήσεων και των χωρών.

Η δυσκολία έγκειται στο πως θα αντιμετωπισθούν τα πλήγματα που θα έχει αφήσει η πανδημία, όταν τα μέτρα αυτά θα βαίνουν προς το τέλος τους. Τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν με το νέο κύμα μη εξυπηρετούμενων δανείων και με ενδεχόμενο ξέσπασμα μιας νέας κρίσης χρέους που θα αποτελέσει κίνδυνο για την ανάπτυξη, δεν είναι εύκολα αντιμετωπίσιμα λόγω και της χρονικής αβεβαιότητας των εμβολιασμών σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η φράση «Μια εικόνα, χίλιες λέξεις» που αποδίδεται στον Αμερικάνο διαφημιστή της δεκαετίας του ΄20 Frend R. Barnard ταυτίζεται   πολύ συχνά με τα τεκταινόμενα στο χώρο των αγορών.  Πέντε γραφήματα που αφορούν την ελληνική αγορά αλλά και το διεθνές περιβάλλον  μας αποκαλύπτουν και μας αναδεικνύουν παρελθόν και ίσως...μέλλον, με μια  μόνο ματιά. 

1) ΜΗΝΙΑΙΟ ΓΡΑΦΗΜΑ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΔΕΙΚΤΗ ΣΤΟ ΧΑ

Στο μηνιαίο γράφημα, σημαντική θα είναι η εξέλιξη σε σχέση με την περιοριστική κατερχόμενη από τα υψηλά του 2014 F100.  Αποτυπώνει τα χρόνια της δεκαετούς κρίσης αλλά και της πανδημίας με χαμηλό στη ζώνη των 420-470 μονάδων ανά τετραετία. Επισημαίνει επίσης την δυσκολία υπέρβασης των 827 μονάδων, που όταν όμως επιτευχθεί θα προετοιμάσει την ανοδική διαφυγή από την κατερχόμενη, που εφόσον επιβεβαιωθεί θα προεξοφλήσει θετικές εξελίξεις για το 2021 και τα επόμενα χρόνια και στην εθνική οικονομία και το ελληνικό χρηματιστήριο.

2) ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΓΡΑΦΗΜΑ 10ΕΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΟΜΟΛΟΓΟΥ

Η απόφαση της ΕΚΤ να ξεκινήσει  από τον Μάρτιο του 2020 το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (Pandemic Purchase Emergency Program) και να συμπεριλάβει κατ’ εξαίρεση και την Ελλάδα ήταν ο "από μηχανής θεός" που βοήθησε την αγορά ομολόγων να ξεπεράσει το παγκόσμιο σοκ της υγειονομικής κρίσης.  Το γράφημα αποτυπώνει αυτή ακριβώς την πορεία με την απόδοση του Ελληνικού δεκαετούς ομολόγου, να βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά. Το 2021 θα είναι η χρονιά κατά την οποία είναι πολύ πιθανό κάτω από την ομπρέλα της Ευρώπης η χώρα με το μεγαλύτερο χρέος της Ευρωζώνης να έχει τα πιο περιζήτητα ομόλογα από τους μεγάλους επενδυτές.

3) ΓΡΑΦΗΜΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ ΙΔΙΩΤΩΝ ΚΑΙ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ

Το γράφημα απεικονίζει τις καταθέσεις ιδιωτικών και νοικοκυριών τα τελευταία 10 χρόνια μέχρι τον Αύγουστο του 2020. Ήδη  στο τέλος του 2020 οι καταθέσεις αγγίζουν τα 160 δις, έχοντας αυξηθεί κατά την περίοδο της πανδημίας κατά 15 δισ ευρώ. Το γεγονός οφείλεται κυρίως στην αδυναμία κατανάλωσης λόγω των περιοριστικών μέτρων που έφερε μαζί της η πανδημία και δευτερευόντως σε μια σχετική αβεβαιότητα των καταθετών αναφορικά με την συνέχεια της κρίσης που τους κάνει πιο συγκρατημένους σε καταναλωτικές δαπάνες. Αν υπολογίσει κανείς ότι δημόσια και ιδιωτική δαπάνη αποτελεί το 65% περίπου του ΑΕΠ, είναι εύλογο ότι η σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων θα επιφέρει εκτόξευση των δαπανών, προσθέτοντας σημαντικό ποσοστό στην αύξηση του ΑΕΠ  και δίνοντας ώθηση στις εμπορικές επιχειρήσεις να αυξήσουν τα κέρδη τους.

4) ΓΡΑΦΗΜΑ ΠΟΣΟΣΤΙΑΙΑΣ ΑΝΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΜΕΙΩΣΗΣ ΤΩΝ ΝΟΣΗΛΕΙΩΝ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

Θα μπορούσε να απεικονίζει την αρχή του τέλους της πανδημίας στην πιο πληττόμενη χώρα του πλανήτη. Παρά το γεγονός ότι το δεύτερο ( και τρίτο) κύμα συνεχίζει να πλήττει τις δυτικές οικονομίες , πρόκειται για ένα πολλά υποσχόμενο δεδομένο εφόσον συνεχιστεί αυτή η απομείωση. Στην Ελλάδα ήδη ζούμε την εκπνοή του δεύτερου κύματος αλλά με την αβεβαιότητα να παραμονεύει. Η σχεδόν ταυτόχρονη έναρξη των εμβολιασμών όμως στις χώρες του Δυτικού Κόσμου δίνει ελπίδα ότι ο δρόμος προς την ομαλότητα είναι πλέον ορατός με έντονο φως στο τέλος της σήραγγας .

5) ΓΡΑΦΗΜΑ ΤΗΣ ΕΚΤΟΞΕΥΣΗ ΤΗΣ ΜΕΤΟΧΗΣ ΤΗΣ SIGNAL ADVANCE 

 Έχουν γραφτεί πολλά, αλλά δεν παύει να είναι εντυπωσιακό δείγμα της συμπεριφοράς των επενδυτών και ιδίως των μικρότερων ηλικιών που είναι εξοικειωμένοι με τη χρήση των πλατφορμών αντιμετωπίζοντας τις επενδύσεις σαν ..βιντεοπαιχνίδι. Την Πέμπτη 7 Ιανουαρίου ο Εlon Musk της Tesla έγραψε ένα απλό tweet : «Use Signal”, θέλοντας να προτρέψει τους ακόλουθούς του να χρησιμοποιούν την εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Signal αντί του What’s Up,  που επικρίθηκε πρόσφατα σε θέματα απορρήτου.

Αποτέλεσμα; Θέλοντας ταχύτατα κέρδη πολλοί traders ανέβασαν στα ουράνια από 0,60 δολάρια έως τα 70 δολάρια μια άλλη εταιρεία που δεν έχει καμιά σχέση, την Signal Advance που είναι μια μικρή εταιρεία υγειονομικής περίθαλψης που διαπραγματεύεται στην ΟΤC αγορά  και πρόκειται για penny stock. Σημεία των καιρών, σημεία του 2021.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες