Μια αναδυόμενη ευκαιρία για τις αγορές κρυπτονομισμάτων

Μια αναδυόμενη ευκαιρία για τις αγορές κρυπτονομισμάτων

Σε μια όλο και πιο δυναμική αναδυόμενη αγορά εξελίσσεται η παροχή δανείων με ενέχυρο ψηφιακά νομίσματα Bitcoin. Οι ιδιότητες του Bitcoin το καθιστούν ιδανικό καθώς η αγορά του έχει μεγάλη ρευστότητα, διαπραγματεύεται 24 ώρες των 24ωρο, επτά ημέρες την εβδομάδα και 365 ημέρες τον χρόνο σε παγκόσμιο επίπεδο. Αντίστοιχα είναι και το επενδυτικό προϊόν με τη μεγαλύτερη ευκολία μεταφοράς, καθώς αρκεί κανείς να θυμάται τις λέξεις που απαρτίζουν τα private key του ψηφιακού πορτοφολιού τους. Κανένα άλλο επενδυτικό προϊόν δεν έχει αυτές τις ιδιότητες.

Σήμερα περισσότερα από 625.000 BTC αξίας $30 δισ. Χρησιμοποιούνται ως ενέχυρο, κυρίως από τις αγορές Bitcoin futures. Παρόλο που οι αγορές futures εισήγαγαν για πρώτη φορά αυτό τον θεσμό, πλέον ολοένα και περισσότερα ανταλλακτήρια ρυθμίζουν τις θέσεις τους σε λιγότερα ευμετάβλητα νομίσματα όπως τα stablecoins.

Περίπου 60.000 BTC χρησιμοποιούνται στις αγορές futures. Οι θέσεις συνολικά υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τα 182.600 ωστόσο υπάρχει υψηλή μόχλευση που αγγίζει ακόμα και το 125x. Ωστόσο, από τα δεδομένα που υπάρχουν διαθέσιμα μέχρι και 60 χιλιάδες BTC χρησιμοποιούνται ως ενέχυρο για τη ρύθμιση των αγορών futures.

Σε ίδιους ρυθμούς, έτσι και η αγορά των BTC Options λαμβάνει σημαντική θέση στην ενυπόθηκη χρήση του Bitcoin. Αυτή τη στιγμή το 95% των αγορών των Bitcoin Options εξοφλούνται με BTC.

Οι θεσμικοί επενδυτές λαμβάνουν ήδη θέσεις στις αγορές δανεισμού κρυπτονομισμάτων. Οι ρυθμοί με την οποία αυξάνεται η βιομηχανία είναι ασύλληπτοι.

Η εταιρεία Genesis που εξυπηρετεί αποκλειστικά θεσμικούς επενδυτές κατέγραψε αύξηση 245% σε ετήσια βάση το 2020 αναφορικά με τον αριθμό των δανείων που έχει προσφέρει.

Περισσότερα από 400.000 BTC αποτελούν έχουν ενεχυριαστεί για αυτό τον σκοπό. Οι πιο σημαντικοί λόγοι για τη λήψη δανείων με ενέχυρο το bitcoin είναι η εξισορροπητική κερδοσκοπία, η δανειοδότηση για τη λήψη μεγαλύτερων θέσεων στις αγορές κρυπτονομισμάτων, το market making, αλλά και η κάλυψη εξόδων χωρίς το κλείσιμο θέσεων σε κρυπτονομίσματα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι η Genesis έχει εκδώσει δάνεια αξίας $20 δισ. μέσα στο 2020.

Αντίστοιχα, και η BlockFi που απευθύνεται και σε ιδιώτες επενδυτές έχει δάνεια αξίας $18,6 δισ. κατά το 2020. Η εταιρεία προσφέρει σε ιδιώτες επενδυτές την δυνατότητα να κερδίσουν 6-8% επιτόκιο δανείζοντας τα κρυπτονομίσματα τους σε υπερ - ενεχυριασμένα δάνεια. Αντίστοιχα οι πελάτες μπορούν να δανειστούν δολάρια με ενέχυρο κρυπτονομίσματα όπως το BTC & ETH.

Φυσικά, η επιτυχία της αγοράς έχει δημιουργήσει ευκαιρίες και πολλά startups δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό. Μερικά από τα μεγαλύτερα είναι το Celsius που προσφέρει τη δυνατότητα να κερδίσει κάποιος επιτόκιο σε 25 διαφορετικά κρυπτονομίσματα, ενώ η εταιρεία δηλώνει πως έχει περισσότερους από 350.000 πελάτες.

Η NEXO που έχει ευρωπαϊκές ρίζες στην γειτονική μας Βουλγαρία, αλλά και δραστηριοποίηση στη Βουλγαρία είναι από τα πιο δημοφιλή startup σε αυτή την αγορά. Κατά το 2020 πρόσφερε δάνεια αξίας $5 δις και δέχεται 16 κρυπτονομίσματα. Βασική διαφοροποίηση της είναι η δυνατότητα χορήγησης δανείων σε 40 διαφορετικά νομίσματα όπως το δολάριο και το ευρώ.

Για τους ιδιώτες επενδυτές είναι πολύ δελεαστικά τα επιτόκια που προσφέρουν οι εταιρείες που ξεπερνούν ακόμα και το 10%. Ωστόσο, πρέπει να γίνει αξιολόγηση για την αξιοπιστία της κάθε πλατφόρμας, αλλά και των όρων με τους οποίους χορηγούνται τα δάνεια, δηλαδή εάν είναι εγγυημένα ή όχι.

Για όσους δε θέλουν να ασχοληθούν με τη μεταβλητότητα του Bitcoin, αλλά θέλουν να επωφεληθούν από τα πολύ δελεαστικά επιτόκια που προσφέρονται για τον δανεισμό stablecoins μπορούν να κερδίσουν μέχρι και 8% - κάτι που φαντάζει σχεδόν ονειρικό μπροστά στα ποσοστά που μπορεί να πετύχει στις παραδοσιακές αγορές…

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.