Μετοχολόγια 2020: «Όπου λαλούν πολλοί κοκκόροι αργεί να ξημερώσει»

Μετοχολόγια 2020: «Όπου λαλούν πολλοί κοκκόροι αργεί να ξημερώσει»

Το 2020 ήταν μια καλύτερη χρονιά ως προς την ενεργοποίηση κωδικών αφού είχαμε κατά μέσο όρο 24.089 ενεργούς κωδικούς κάθε μήνα έναντι 21.292 το 2019. Το 2020 έκλεισε με 12.417 νέες μερίδες έναντι 9.207 νέων μερίδων το 2019 σε μια χρονιά που κάθε άλλο παρά ήρεμη μπορεί να θεωρηθεί.  Το νέο «αίμα» δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι ακόμα κάνει την διαφορά, είναι ωστόσο ένα συν στο να αποκτήσει το ΧΑ το απαραίτητο βάθος.

Για τους κωδικούς λοιπόν που κινήθηκαν περισσότερο μέσα στην περσινή χρονιά προκύπτει ότι οι ροές σε πλήθος πήγαν προς τις μετοχές μου έμειναν πίσω ή δέχθηκαν ισχυρή πίεση κατά την διάρκεια του 2020

Η πιο χαρακτηριστική περίπτωση είναι αυτή της Motor oil η οποία σε ένα χρόνο αύξησε τους μετόχους της κατά 3.743 ή 36% σε σχέση με πέρυσι. Το αυξημένο ενδιαφέρον αποδίδεται στην έντονη υποχώρηση της μετοχής λόγω και της εξόδου της από τον MSCI τον Νοέμβριο. 

Η Motor oil έκλεισε την χρονιά με απώλειες 43%, η μετοχική της βάση ωστόσο έφτασε τους 14.149 μετόχους. 

Στον αντίποδα βρέθηκε η μετοχή της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Οι μέτοχοι μειώθηκαν κατά 1.463 ή 10,6% ενώ η μετοχή έγραψε κέρδη 72% στο τέλος της χρονιάς. Φαίνεται ότι η αύξηση της τιμής της μετοχής ήταν καταλύτης για την απόφαση πολλών επενδυτών να ρευστοποιήσουν και να στραφούν προς άλλες ιδέες του ΧΑ. 

Μάλιστα η τάση αυτή καταγράφεται προς το τέλος της χρονιάς όταν η μετοχή έγραψε αλλεπάλληλα ιστορικά υψηλά. Το ίδιο συμβαίνει, αλλά σε πολύ μικρότερη κλίμακα, με την Μυτιληναίος η οποία έκλεισε με κέρδη 22% στην χρονιά, αλλά με 370 μετόχους λιγότερους σε σχέση με το 2019 (32.162). 

Εξαιρέσεις στον κανόνα αποτελούν οι ΑΔΜΗΕ (+1210 νέοι μέτοχοι) γεγονός που αποδίδεται στην ευρεία κάλυψη της μετοχής και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (+991) όπου φαίνεται να βρίσκεται σε εξέλιξη ένα συνθετικό trade αντίθετης θέσης με την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. 

Στο ίδιο μοτίβο με την Motor oil κινούνται και οι μετοχές των Jumbo, Φουρλή, Αεροπορία Αιγαίου και Τιτάν. Παρουσιάζουν αύξηση της μετοχικής τους βάσης με απώλειες στην απόδοση τους. 

Ενδιαφέρον έχει και η συμπεριφορά της Ελλάκτωρ η οποία έχει και τις μεγαλύτερες αυξομειώσεις μετόχων μέσα στην χρονιά. Στο τέλους του 2020 «έχασε» 1.055 μετόχους ενώ μέσα στην χρονιά παρουσίασε αύξηση έως και 1.500 μετόχους.

Τα παραπάνω αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα για το πως αντιμετωπίζει την Αγορά ένα μεγάλο μέρος των ενεργών επενδυτών. Η χαμηλότερη τιμή ενεργοποιεί αντανακλαστικά τοποθετήσεων που σε κάποιο σημαντικό βαθμό είναι καθαρά βραχυπρόθεσμου ορίζοντα.

Από την άλλη πλευρά η πληθωρική παρουσία νέων κωδικών σε μια μετοχή δεν φαίνεται να πληρώνει πάντα, αντιθέτως υπάρχει μια μακρά περίοδος αναμονής μέχρι η τιμή να ξεκολλήσει από τα χαμηλά. Κοινώς ο «πολύς κόσμος πάει κουβά» όπως λένε και οι έμπειροι παίκτες του στοιχήματος.  

Κατά τα λοιπά: Η Alpha Bank παραμένει η μετοχή με τους περισσότερους μετόχους στον FTSE-25 με 115.059 μετόχους, 2.272 περισσότερους από πέρυσι οι οποίοι είδαν την μετοχή να χάνει 50% στην χρονιά. 

Αύξηση κατά 2080 μετόχους παρατηρείται και στην Τράπεζα Πειραιώς (σύνολο 29.165) η οποία είχε και την χαμηλότερη επίδοση στον FTSE-25 (-57%). Τους λιγότερους μετόχους έχει η Σαράντης με «μόλις» 1.773 πρακτικά αμετάβλητους σε σχέση με πέρυσι (+27) και απόδοση έτους 10%.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.