Μεικτά πρόσημα στις ευρωαγορές με το βλέμμα στην ένταση ΗΠΑ - Κίνας

Μεικτά πρόσημα στις ευρωαγορές με το βλέμμα στην ένταση ΗΠΑ - Κίνας

Επιφυλακτικοί οι επενδυτές στις ευρωαγορές, οι οποίες κατέγραψαν μεικτά πρόσημα την Παρασκευή, αποτυπώνοντας την ανησυχία αναφορικά με την επιδείνωση των σινοαμερικανικών σχέσεων τόσο σε σχέση με την εξάπλωση της πανδημίας όσο και ως προς την πρόθεση της Κίνας να προχωρήσει στην αλλαγή του νομικού καθεστώτος στο Χονγκ Κονγκ.

Υπενθυμίζεται πως την Πέμπτη, η ανακοίνωση της κινεζικής ηγεσίας σχετικά με την πρόθεσή της να ενσωματώσει στο θεσμικό πλαίσιο του Χονγκ Κονγκ, ένα νόμο για την εθνική ασφάλεια που ισχύει και στο εσωτερικό της κινεζικής επικράτειας προκάλεσε την άμεση αντίδραση των ΗΠΑ, με τον πρόεδρο Τραμπ να προειδοποιεί πως η απάντηση των Ηνωμένων Πολιτειών θα είναι «πολύ ισχυρή» σε περίπτωση που η Κίνα βάλει σε εφαρμογή τους σχεδιασμούς της για την πρώην βρετανική αποικία.

Ταυτόχρονα, ερωτήματα εγείρονται και για το μέλλον της «Συμφωνίας Πρώτης Φάσης» μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη για το εμπόριο, καθώς πέρα από το «αγκάθι» στις σχέσεις των δύο χωρών για το Χονγκ Κονγκ, οι δύο χώρες βρίσκονται σε ανοιχτή αντιπαράθεση και αναφορικά με τον ρόλο και τις ευθύνες της Κίνας σχετικά με την εξάπλωση του κορονοϊού σε παγκόσμια κλίμακα, με την πλευρά των ΗΠΑ να κατηγορούν την ασιατική χώρα για «απόκρυψη κρίσιμων στοιχείων» σχετικά με την νόσο αλλά και για πλημμελή αντίδραση που οδήγησε στην διασπορά της.

Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 υποχώρησε στις 340 μονάδες με απώλειες 0,03%. Στη Γερμανία, ο δείκτης DAX σημείωσε οριακά κέρδη 0,07% στις 11.073 μονάδες, ενώ οριακές απώλειες 0,02 % κατέγραψε ο γαλλικός δείκτης CAC 40, που έκλεισε στις 4.444 μονάδες.

Πτωτικά κινήθηκε ο δείκτης FTSE 100 στη Μεγάλη Βρετανία κλείνοντας στις 5.993 μονάδες με απώλειες 0,37% μετά τα στοιχεία που δείχνουν πτώση των λιανικών πωλήσεων τον Απρίλιο κατά 18%, ενώ στην ευρωπαϊκή περιφέρεια ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία κατέγραψε κέρδη 1,34% στις 17.316 μονάδες. 

Τέλος, άνοδο 0,17% καταγράφει και ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία, που διαμορφώθηκε στις 6.697 μονάδες.   

Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δηλώνει «απόλυτα έτοιμη» να παράσχει περαιτέρω νομισματική τόνωση ακόμα και τον Ιούνιο για να στηρίξει την οικονομία της Ευρωζώνης, σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της κεντρικής τράπεζας τον Απρίλιο.

Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ τόνισαν στη συνεδρίαση ότι το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (PEPP) θα εφαρμοστεί με ευέλικτο τρόπο, υποστηρίζοντας ότι μια ανάκαμψη τύπου «V» της οικονομίας δεν είναι πιθανή.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται χαμηλότερα 0,5%έναντι του δολαρίου στο 1,090 από 1,0951 χθες.