Μεγάλο τεστ για τα κρυπτονομίσματα η ρωσική εισβολή

Μεγάλο τεστ για τα κρυπτονομίσματα η ρωσική εισβολή

Το θεωρητικό υπόβαθρο των κρυπτονομισμάτων και ειδικότερα του bitcoin, βασίζεται σε δύο παραδοχές. Η πρώτη παραδοχή είναι, ότι το bitcoin είναι ο ψηφιακός χρυσός, που υποκαθιστά τον φυσικό χρυσό σαν καταφύγιο ασφαλείας και σιγουριάς. Και η δεύτερη παραδοχή, που είναι και πιο πρακτικής φύσεως, αφορά τη μέσω bitcoin κίνηση των κεφαλαίων εκτός τραπεζικού συστήματος, μακριά από τον έλεγχο των εποπτικών και ρυθμιστικών αρχών και κάτω από τα ραντάρ των μυστικών υπηρεσιών και των κυβερνήσεων. Επομένως η Ρωσική εισβολή, ίσως και να αποτελεί σήμερα, τη στιγμή της αλήθειας, για τα κρυπτονομίσματα. Να αποτελεί ίσως, το μεγαλύτερο τεστ.

Οι «ευαγγελιστές» των κρυπτονομισμάτων, υποστηρίζουν, ότι το bitcoin είναι το καταφύγιο απέναντι στον πληθωρισμό και στους μακροοικονομικούς κινδύνους. Ωστόσο εκ του αποτελέσματος, δεν φαίνεται πως κάτι τέτοιο έχει σχέση με την πραγματικότητα. Παρά την εκτόξευση του πληθωρισμού σε επίπεδα, που έχουμε να δούμε εδώ και σχεδόν σαράντα χρόνια, το bitcoin παραμένει σε τιμές πολύ χαμηλότερες από τα υψηλά που έχει καταγράψει και δεν έχει ούτε κατά διάνοια ακολουθήσει την άνοδο του πληθωρισμού σαν αντιστάθμισμα του κινδύνου, ούτε στο παραμικρό.

Κάτι που απεικονίζεται στα δυο επόμενα γραφήματα που παρουσιάζουν την κίνηση του πληθωρισμού και την πορεία της τιμής του bitcoin, κατά τη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών.

Πορεία πληθωρισμού ΗΠΑ

Πορεία τιμής bitcoin

Όσον αφορά την επικρατούσα «θρησκευτικού τύπου» ιδεοληψία, ότι το bitcoin είναι ο νέος χρυσός, έρχεται και εδώ μια άβολη προσγείωση στην πραγματικότητα. Δεν χρειάζεται κανείς να είναι εξειδικευμένος χρηματοοικονομικός αναλυτής ή έμπειρος trader των cryptos για να διαπιστώσει ότι από την έναρξη της κρίσης, εδώ και ένα μήνα, μέχρι και σήμερα, ο χρυσός έχει προσελκύσει ισχυρούς αγοραστές, κάτι που δεν συμβαίνει στο bitcoin.

Η διαφορά στη συμπεριφορά, καταγράφεται στα ακόλουθα διαγράμματα, που παρουσιάζουν την κίνηση του χρυσού και την κίνηση του bitcoin, κατά τη διάρκεια των τελευταίων 30 ημερών.

Μηνιαίο διάγραμμα Χρυσού

Μηνιαίο διάγραμμα bitcoin

Πολλοί υποστηρίζουν ότι το bitcoin, αποτελεί το όπλο κατά της «δολαριακής δυναστείας» και του «τραπεζικού κατεστημένου». Ωστόσο, ούτε η εκ νέου υποτίμηση του ρωσικού ρουβλιού απέναντι στο αμερικανικό δολάριο, αλλά ούτε και ο εξοβελισμός μιας σειράς ρωσικών τραπεζών από το σύστημα διατραπεζικών συναλλαγών SWIFT, στάθηκαν ικανά να «απογειώσουν» τη τιμή του bitcoin. Εκ του αποτελέσματος, φαίνεται ότι το bitcoin, δεν επελέγη σαν λύση ούτε από τους πολίτες της Ρωσίας για τη διασφάλιση των καταθέσεων τους, ούτε από τους ολιγάρχες για τη σωτηρία των κεφαλαίων τους από τα ρωσικά capital controls και για τη μεταφορά τους εκτός τραπεζικού συστήματος, αλλά ούτε και από όσους επιθυμούν να πραγματοποιήσουν εμπορικές πράξεις εν μέσω καθεστώτος κυρώσεων.

Αντίθετα, το Ιράν και η Ινδία δείχνουν πρόθυμες να πληρώσουν σε φυσικό χρυσό τα προϊόντα που εισάγουν από τη Ρωσία. Και η Κίνα προτείνει σαν εναλλακτική επιλογή, το δικό της ψηφιακό νόμισμα, που ουδεμία σχέση έχει όμως με τα κρυπτονομίσματα.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η έκρηξη του πληθωρισμού και η στρέβλωση των τραπεζικών συναλλαγών λόγω SWIFT, θα μπορούσαν να συνθέτουν την καλύτερη διαφήμιση για το bitcoin. Ακόμα μεγαλύτερη και από τις διαφημίσεις που κατακλύζουν τον αγώνα του Super Bowl στις HΠΑ.

Προς το παρόν όμως, η προφητεία δεν εκπληρώνεται. Και όπως φαίνεται, οι φανατικοί οπαδοί των κρυπτονομισμάτων περισσότερο ενθουσιαζόντουσαν από τα κερδοσκοπικά tweets του Elon Musk, και τις δηλώσεις της Cathie Wood, παρά από την ιστορική ευκαιρία, να αποδείξουν ότι αυτά που πιστεύουν και ευαγγελίζονται, αποτελούν πραγματικότητα. Ταυτόχρονα αρκετοί θεσμικοί επενδυτές, που έχουν ακολουθήσει τη μόδα των cryptos, συνειδητοποιούν, ότι «ο βασιλιάς είναι γυμνός» και είναι έτοιμοι να αναθεωρήσουν τη στάση τους απέναντι στο bitcoin, αφού όπως φαίνεται η χρηστικότητα του είναι αμφιβόλου ποιότητας.

Με στρατιωτικούς όρους, το bitcoin στο πεδίο της μάχης, προς το παρόν, όχι δεν έχει δείξει χαρακτήρα, αλλά βρίσκεται εκτός τόπου και χρόνου.