Μεγάλη πτώση 8,2% το πετρέλαιο

Μεγάλη πτώση 8,2% το πετρέλαιο

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Ημέρα γενικευμένης επενδυτικής αναδίπλωσης ήταν η σημερινή ευρύτερα τόσο στα χρηματιστήρια όσο και στα commodities, η πλειονότητα των οποίων σημείωσε σημαντικές απώλειες, με το αργό πετρέλαιο να χάνει άνω του 8%, ύστερα από τις δυσμενείς προειδοποιήσεις της Fed, το φόβο μεγαλύτερης παγκόσμιας ύφεσης, αλλά και τα νέα κρούσματα του Covid-19.

Χθες η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ εκτίμησε ότι η αμερικανική οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 6,5% το 2020, ενώ τουλάχιστον μέχρι το 2022, διάστημα στο οποίο υπολογίζουν ότι θα έχει ανακάμψει πλήρως η οικονομία της χώρας από τον κορονοϊό τα επιτόκια θα διατηρηθούν στο εύρος του 0 - 0,25%.

Παράλληλα, η διαφαινόμενη εμπλοκή μέσω πολλαπλών βέτο στο ταμείο ανάκαμψης των 750 δισ. της Κομισιόν επαναφέρει την ανησυχία, την οποία επίσης κλιμακώνουν τα πολλά κρούσματα κορονοϊού σε διάφορες χώρες. Συνάμα, το άνοιγμα διεθνώς του τουρισμού, κάθε άλλο παρά… βατό και αισιόδοξο είναι, με τις κρατήσεις σε μηδενικά επίπεδα, τα αεροπλάνα άδεια και τον προβληματισμό να παραμένει πιο έντονος.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, το αμερικανικό αργό πετρέλαιο WTI, παραδόσεως Ιουλίου, υποχώρησε κατά 8,2% ή 3,26% με την τιμή του  να διαμορφώνεται στα 36,34 δολάρια το βαρέλι, ενώ το ευρωπαϊκό brend κατέγραψε απώλειες 8,58% ή 3,58 δολαρίων και είδε την τιμή του να κλείνει στα 38,15 δολάρια το βαρέλι.

Στον αντίποδα, όπως πάντα γίνεται σε τέτοιες περιπτώσεις αυξημένης ανησυχίας, ο χρυσός ενισχύθηκε κατά 1,5%, με την τιμή του συμβολαίου παραδόσεως Αυγούστου να φτάνει στα 1.744 δολάρια η ουγγιά, με άνοδο 1,5%.

Στον αντίποδα, η πλειονότητα των υπολοίπων commodities υποχώρησε, με την πλατίνα να χάνει 1,4% στα 833 δολάρια η ουγγιά, το χαλκό στο -1,3%, το αλουμίνιο -1,44%, τον ψευδάργυρο -1,10%, το νικέλιο -2,63%, τον κασσίτερο -1,56% κ.ο.κ.

Αντιθέτως, κέρδη 2,4% είχε το ασήμι άργυρος και 1,2% το παλλάδιο.