Μεγάλη άνοδος της λίρας μετά την παραίτηση Αλμπαϊράκ και την καρατόμηση του κεντρικού τραπεζίτη

Μεγάλη άνοδος της λίρας μετά την παραίτηση Αλμπαϊράκ και την καρατόμηση του κεντρικού τραπεζίτη

Μεγάλη άνοδο έως και άνω του 5% έφτασε να σημειώνει η τουρκική λίρα στις συναλλαγές της Δευτέρας καθώς η αντικατάσταση του κεντρικού τραπεζίτη από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αλλά και η παραίτηση του υπουργού Οικονομικών θεωρούνται ως σημάδια αλλαγής κατεύθυνσης και αύξησης των επιτοκίων.

Η ισοτιμία της λίρας με το αμερικανικό νόμισμα έφτασε μέχρι και τις 8,04 λίρες/δολάριο, έναντι 8,52 λιρών της Παρασκευής και ενώ εδώ και καιρό κάνει την μια βουτιά μετά την άλλη, αναγκάζοντας τον Ερντογάν να προχωρήσει σε κρίσιμες αλλαγές στην κορυφή της ομάδας των συνεργατών του σε οικονομικά ζητήματα.

Το Σάββατο ο Τούρκος πρόεδρος «καρατόμησε» τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας Μουράτ Ουισάλ και στη θέση του τοποθέτησε τον πρώην υπουργό Οικονομικών, Νατσί Ακμπάλ.

Στις πρώτες του δηλώσεις, ο Ακμπάλ έθεσε ως βασική του προτεραιότητα, την σταθερότητας των τιμών, προσθέτοντας ότι θα χρησιμοποιήσει «αποφαστικά» όλα τα εργαλεία πολιτικής για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Σε γραπτή δήλωσή του μετά τον διορισμό του, ο πρώην υπ. Οικονομικών δήλωσε ότι η επικοινωνία της πολιτικής θα ενισχυθεί στο πλαίσιο των αρχών της διαφάνειας, της λογοδοσίας και της πρόβλεψης.

Η σημερινή πάντως στάση των επενδυτών δείχνει ότι αξιολογούν θετικά την αλλαγή στο τιμόνι της κεντρικής τράπεζας της χώρας, σε συνδυασμό και με την επειδοσιακή παραίτηση του υπουργού Οικονομικών και γαμπρού του Ερντογάν, Μπεράτ Αλμπαιράκ.

Σε ομιλία του, πάντως, σήμερα προς τους ξένους πρεσβευτές, ο Τ. Ερντογάν δεν έκανε την παραμικρή αναφορά στο θέμα της αλλαγής προσώπων στην κορυφαία ομάδα που χειρίζεται την οικονομία της χώρας

Σύμφωνα με δημοσιεύματα που αναπαράγουν την ανάρτησή του Μπεράτ Αλμπαϊράκ, ο γαμπρός του Τούρκου προέδρου παραιτήθηκε από τη θέση του, αναφέροντας ότι οδηγείται σε αυτή την κίνηση για λόγους υγείας. «Αφού κατείχα υπουργικές θέσεις για σχεδόν πέντε χρόνια, έλαβα την απόφαση να μην συνεχίσω την υπηρεσία μου (ως υπουργός Οικονομικών) λόγω προβλημάτων υγείας», αναφέρει χαρακτηριστικά. Ταυτόχρονα εδώ και μερικές ώρες δεν λειτουργεί ο λογαριασμός του στο Twitter. 

Οι φήμες οργιάζουν δεδομένου ότι η «παραίτηση» έρχεται σε μια περίοδο όπου το εθνικό νόμισμα της χώρας δέχεται σφυροκόπημα, ενώ την Παρασκευή βρέθηκε μια ανάσα από τις 8,6 λίρες έναντι του δολαρίου και ενώ αρκετοί θεωρούν βέβαιο ότι σύντομα θα υπερβεί το «φράγμα» των 9 λιρών.

Σύμφωνα με το Bloomberg, πηγή του τουρκικού υπουργείου Οικονομικών, που ζήτησε να μην κατονομασθεί, επιβεβαίωσε στο πρακτορείο την αυθεντικότητα της ανάρτησης του Αλμπαϊράκ. Την ίδια ώρα ωστόσο οι πληροφορίες είναι αντικρουόμενες, ενώ μεγάλα τουρκικά ΜΜΕ, όπως η Σαμπάχ και η Χουριέτ δεν έχουν την παραμικρή αναφορά στο θέμα.

Η κίνηση, εφόσον φυσικά επιβεβαιωθεί, προκαλεί ερωτηματικά, καθώς ο γαμπρός του Ερντογάν, μια μόλις ημέρα μετά την αποπομπή του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας, δηλώνει ότι αποχωρεί από την θέση του, χωρίς να είναι γνωστό αν ο πραγματικός λόγος συνδέεται όντως με θέματα υγείας.

Η τουρκική λίρα καταγράφει τις χειρότερες επιδόσεις μεταξύ των νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών από την αρχή του έτους, εξαιτίας των ανησυχιών για το ενδεχόμενο δυτικών κυρώσεων, εξάντλησης των αποθεμάτων, υψηλού πληθωρισμού και νομισματικής ανεξαρτησίας.

Οι αναλυτές είναι βέβαιοι ότι η κατηφόρα θα έχει συνέχεια. Την προηγούμενη Παρασκευή η γερμανική Commerzbank είχε προβλέψει ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες η ισοτιμία για το τουρκικό νόμισμα θα διαμορφωθεί στα επίπεδα των 9 λιρών ανά δολάριο.