7ος χρόνος, ημέρα 2102η
Τρίτη, 3 Αυγούστου 2021

Με απόδοση +53% τους τελευταίους 5 μήνες το Χρηματιστήριο «κοιτάζει» τις 1.020 μονάδες

Με απόδοση +53% τους τελευταίους 5 μήνες το Χρηματιστήριο «κοιτάζει» τις 1.020 μονάδες

Με 8 ανοδικές εβδομάδες στις τελευταίες 9 συνεχίζει το ελληνικό χρηματιστήριο, έχοντας μάλιστα πτωτικές μόλις 6 στις 22 τελευταίες. Μια απόδοση αν μη τι άλλο εντυπωσιακή, καθώς ο Γενικός Δείκτης επιτυγχάνει αντίστοιχα +16,77% στις 9 αλλά και +53,74% απόδοση στους πέντε τελευταίους μήνες με τη θεωρητική έναρξη της νέας ανοδικής τάσης.

Σημαντικότερο κι από τα παραπάνω στατιστικά είναι ο τρόπος με τον οποίον επιτεύχθηκαν αυτά. Σε 44 ανέρχονται οι εισηγμένες έχουν σημειώσει νέα υψηλά 52 εβδομάδων τις τελευταίες συνεδριάσεις, δηλαδή έχουν αναρρώσει πλήρως από την κρίση της πανδημίας, οι περισσότερες εξ αυτών να έχουν επαναλάβει πολλάκις τη συγκεκριμένη επίδοση.

Συγκεκριμένα, οι Viohalco, ΓΕΚ ΤΕΡNΑ, Mytilineos, ΕΕΕ, ETE, Lykos, InfoQuest, Μοτοδυναμική, Logismos, Plaisio, Eurobank, Autohellas, Cenergy, Elinoil, Revoil, ΟΛΠ, EΛΒΑΛ-ΧΑΛΚΟΡ, Άβακας, Ίλυδα, Intracom, Mevaco, ΚΡΙ ΚΡΙ, Βιοκαρπέτ, Αλουμίνια Μυλωνά, ΙΝΚΑΤ, ΑΔΜΗΕ, Μουζάκης, Έλαστρον, ΕΥΑΘ, Reds, Κυριακούλης, Foodlink, Τράστορας, Avenir, Δρομέας, Μινέρβα, ΟΠΑΠ, Βιοσώλ, Πλαστικά Θράκης, Vidavo, Elton, Ικτίνος, Βιοτέρ και ΕΥΔΑΠ.

Εξ αυτών, οι 10 επί συνόλου 25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης ως δεικτοβαρείς έχουν «τραβήξει» και τον Γενικό σε αντίστοιχη απόδοση υψηλών 13 μηνών, ενώ και από τον πλέον σταθμισμένο τραπεζικό, οι δύο από τις τέσσερις (Eurobank και ΕΤΕ) διατηρούν την έντονα ανοδική τους τάση, παρά την πρόσφατη περιπέτεια της τράπεζας Πειραιώς, που σε άλλη συγκυρία θα επιβάρυνε το κλίμα.

Παράλληλα, 12 εισηγμένες υψηλής και 8 μεσαίας έχουν επιτύχει θετική απόδοση άνω του 10% εντός του τριμήνου. Κατ’ αντιστοιχία, οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (+32,99%), Eurobank (+29,62%), Viohalco (+27,81%) και ΔΕΗ (22.48%) και οι ΕΛΧΑ (+32,335%), Cenergy (+42,20%), Intracom (+40,81%), Elinoil (+35.06%), Ιντρακάτ (+%), Πλαστικά Θράκης (+19.58%) έχουν υπεραποδώσει αισθητά.

Στα παραπάνω έρχονται να προστεθούν οι ισχυρές αποδόσεις 6μήνου για πάμπολλες εισηγμένες (αποδόσεις άνω του +60%): ενδεικτικά αναφέρονται οι ΕΤΕ (+129.70%), Cairomezz (+110.44%) και Ίλυδα (+108.84%) με τον κατάλογο να είναι μακρύς.

Πρόκειται για εντυπωσιακά στατιστικά, που απεικονίζουν αρκετά καλά την πολύ έντονη ανοδική τάση που υφίσταται το τελευταίο διάστημα στην ελληνική αγορά. Αυτό είναι προφανές και διεθνώς, καθώς όλοι οι μεγάλοι χρηματιστηριακοί δείκτες, είτε στην Ευρώπη είτε στις ΗΠΑ βρίσκονται στα ιστορικά τους υψηλά, χάρη στις οικονομικές συνθήκες που επικρατούν, δηλαδή τα μηδενικά επιτόκια αναφοράς των Κεντρικών Τραπεζών, τα υπέρογκα ποσά δημοσιονομικής στήριξης με αφορμή την πανδημία, τη σχετική ασφάλεια από πληθωριστικές πιέσεις και την κατάσταση στην αγορά εργασίας στην Ευρωζώνη και στις ΗΠΑ.

Η γενικότερη αίσθηση που αφήνει η προαναφερθείσα συμπεριφορά του ελληνικού χρηματιστηρίου είναι κατά γενική ομολογία ιδιαίτερα στιβαρή. Και αυτό διότι η διάχυση της ρευστότητας είναι πέραν από ικανοποιητική, έχει παρατηρηθεί σημαντική αύξηση τζίρου συναλλαγών, μεγάλα πακέτα προσυμφωνημένων συναλλαγών συνοδεύουν επιτυχημένες αναδιαρθρώσεις μεγάλων ομίλων, έλαβαν χώρα σημαντικά επιτυχημένες εκδόσεις εταιρικών και κρατικού ομολόγων, ενώ και η ευαισθησία (ή η έλλειψη αυτής) σε κρίσιμα γεγονότα όπως οι πιέσεις στα αμερικανικά ομόλογα και το έμφραγμα  της διώρυγας Σουέζ ενδυναμώνει την ως άνω πεποίθηση.

Πρωταθλητές στην απόδοση της εβδομάδας που τελείωσε σήμερα ήταν οι ΕΥΔΑΠ (+9,75%), Τιτάνας (+8,81%) και ΕΛΠΕ (+8,55%), ενώ μόλις 4 εισηγμένες είχαν (μικρές) εβδομαδιαίες απώλειες, οι Viohalco (-1,44%), ΕΤΕ (-3.3%) και ΑΔΜΗΕ (-0,53%).

O Γενικός Δείκτης κινείται άκοπα προς την περιοχή των 890-900 μονάδων σε βραχυπρόθεσμο, και των 1.020 σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Λογικά, ή εξομάλυνση ή/και λύση της εταιρικής αναδιάρθρωσης της Πειραιώς θα συμβάλλει στο ήδη θετικό κλίμα, ενώ και τα πολλά –αναμενόμενα- κεφάλαια που αναμένονται θα δώσουν τόνο στην αγορά.

Αναλύουμε καθημερινά στο live τη συμπεριφορά πολλών τίτλων, ιδιαίτερα εκείνων που έχουν κάποια αξία, ωστόσο ενδεικτικά αναφέρουμε ότι αναμένουμε τη μετοχή του ΟΤΕ να ακολουθήσει το τέμπο, όντας το τελευταίο διάστημα πιο «βαρύς» από τη λοιπή αγορά, τον Σαράντη που είναι ελκυστικός για μια προσέγγιση των 10 ευρώ, την Jumbo που είναι πάντα μια ενδιαφέρουσα επενδυτική επιλογή και ιδιαίτερα «φθηνή» στα τρέχοντα επίπεδα λόγω της επιβάρυνσης που δεχτηκε (αυτή και η Αεροπορία Αιγαίου) από τις συνθήκες του lockdown.

Επιπλέον, κανένα χαρτοφυλάκιο δεν θα πρέπει να αμελεί τις μετοχές τεχνολογίας (Entersoft, BYTE, Profile, Performance, Infoquest, Epsilon, Space, Ideal), διότι αφενός έχουν πολύ καλά χρηματοοικονομικά στοιχεία, αφετέρου έχουν ιδιαίτερα επιθετική συμπεριφορά όντας και σε έναν κρίσιμο κλάδο για το 2021 (όπως και το 2020).

Τέλος, οι ΕΛΠΕ και Motor Oil ξέφυγαν από την πτωτική τους κίνηση λόγω και των τιμών του πετρελαίου, ο ΟΠΑΠ απέκτησε έντονο momentum και οι Mytilineos, ΓΕΚ Τέρνα και όμιλος Viohalco έχουν εκπλήξει εδώ και πολλές εβδομάδες με τη συμπεριφορά τους.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.