Με ανοδικό σερί οδεύει προς τις εκλογές το χρηματιστήριο

Με ανοδικό σερί οδεύει προς τις εκλογές το χρηματιστήριο

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Μια ακόμη συνεδρίαση που πιστοποίησε ότι οι long έχουν το γενικό πρόσταγμα και «κυβερνούν» το momentum της αγοράς ήταν η σημερινή στο ελληνικό χρηματιστήριο, με την αγορά να κάνει ενδοσυνεδριακή διόρθωση έως την περιοχή των 880 μονάδων, όμως σταδιακά βγήκαν αγορές σε τράπεζες και blue chips, οδηγώντας σε ένα ακόμη ανοδικό κλείσιμο.

Ήταν η 7η διαδοχική ανοδική συνεδρίαση και η 9η στις δέκα τελευταίες για το ελληνικό χρηματιστήριο, που οδεύει προς τις εκλογές «χτίζοντας» διαρκώς καλύτερα επίπεδα, έχοντας ήδη φτάσει σε υψηλά 4,5 ετών, κλείνοντας – με μια κίνηση μεγάλου συμβολισμού - τον πτωτικό κύκλο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ!

Με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν άνοιγμα της «ψαλίδας» υπέρ της Ν.Δ. και τη διαφορά να αγγίζει ακόμη και διψήφιο ποσοστό, τα ομόλογα να καταγράφουν ιστορικό – σε ταχύτητα και ένταση - ράλι αποφόρτισης και τις αγορές του εξωτερικού σε επιβεβαίωση του bull market, το Χ.Α. πλέον, δείχνει απελευθερωμένο τεχνικά, κινούμενο προς τις 900 μονάδες.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 892,94 μονάδες με άνοδο 0,18% και πολύ κοντά στο υψηλό ημέρας που ήταν στις 893 μονάδες, ενώ το χαμηλό ημέρας ήταν στις 881,11 μονάδες (-1,14%) γύρω στις 12:22 μ.μ. Πρόκειται για νέα υψηλά 4,5 ετών, καθώς υψηλότερα είχε κλείσει το Φεβροάριο του 2015!

Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 80,42 εκατ. ευρώ, με τον όγκο στα 43,1 εκατ. τεμάχια. Στις τράπεζες οι συναλλαγές ήταν ήπιες, καθώς διακίνησαν 22,62 εκατ. μετοχές συνολικά μέσω τζίρου 31,46 εκατ. ευρώ.

Η μετοχή της leader του X.A. Coca Cola HBC διαπραγματεύτηκε από σήμερα χωρίς το μέρισμα και την επιστροφή κεφαλαίου των 2,57 ευρώ, κάτι που την οδήγησε σε απώλειες έως και 8,52%, όμως στο τέλος έκλεισε με πτώση 5,33%. Θυμίζουμε πως χθες ο τίτλος έκλεισε στα 35,09 ευρώ που είναι νέα ιστορικά υψηλά, σ' ό,τι αφορά την πορεία μετά τη διπλή εισαγωγή προ πενταετίας.

Πιέσεις κοντά στο 3% έφτασε να δέχεται και ο ΟΤΕ καθώς από σήμερα «έκοψε» το τακτικό μέρισμα των 0,46 ευρώ ανά μετοχή, όμως στο τέλος έκλεισε με πτώση 1%, μετριάζοντας σημαντικά τις πιέσεις. Θυμίζουμε ότι η Coca Cola HBC επηρεάζει το Γ.Δ. σε ποσοστό 10,14%, ενώ ο ΟΤΕ 9,77%.

Κατά τα λοιπά, εντυπωσιακή δυναμική για ακόμη μια συνεδρίαση έδειξε η ΔΕΗ που μετά το +15,07% χθες και το +25% το 4ήμερο, ενισχύθηκε εκ νέου σε ποσοστό 6,51% φτάνοντας στα 2,48 ευρώ με όγκο 1,62 εκατ. μετοχές. Η Επιχείρηση προεξοφλεί ότι θα βρεθούν βιώσιμες λύσεις, είτε με αύξηση τιμολογίων, είτε με πώληση μονάδων, είτε με συνδυασμό επιλογών.

Νέα ιστορικά υψηλά για τη Jumbo που ξεπέρασε και τα 18 ευρώ με άνοδο άνω του 2%, ενώ η Lamda Development παρ'' ότι αρχικά έφτασε να υποχωρεί έως και 5,65% σταδιακά όχι μόνο περιόρισε την πτώση αλλά έκλεισε με άνοδο 2,88% και σε νέα υψηλά 11ετίας!

Με σημαντικά κέρδη έκλεισαν και οι τράπεζες, με την Εθνική στο +2,70%, την Πειραιώς +2,24% και τη Eurobank +2,06%, ενώ η Alpha Bank κέρδισε 0,39%. Κέρδη άνω του 1% στα blue chips είχαν επίσης οι Μυτιληναίος (νέα υψηλά 11μήνου), ΑΔΜΗΕ, Τέρνα Ενεργειακή και Σαράντης, ενώ με πτώση έκλεισαν οι Viohalco (-2,05%), ΟΠΑΠ (-1%), ΕΛΠΕ (-0,99%) κ.λπ.

Στο χώρο του Mid Cap η μετοχή της MIG μετά τα εντυπωσιακά κέρδη (+80%) του πρώτου εξαμήνου ξεχώρισε με έμφαση και κέρδη 8,70%, διακινώντας όγκο 7,25 εκατ. μετοχών, με την αγορά να κρίνει θετικά τις κινήσεις της διοίκησης που συμμαζεύει τις θυγατρικές με αποτελεσματικό τρόπο. Ξεχώρισε επίσης και η AVAX που έφτασε να κερδίζει άνω του 11%, ενώ έκλεισε στο +8,51%, με ισχυρό όγκο, επηρεασμένη θετικά από τη γενική ανασυγκρότηση που επιχειρείται στις δραστηριότητες της Μέσης Ανατολής και στη γενικευμένη αναδιοργάνωση.

Κέρδη 6,95% είχε η Intralot που προέρχονταν από ράλι +20% από το προηγούμενο 5ήμερο, στο +6,17% η Παπουτσάνης, στο +4,69% η Πλαστικά Θράκης, ενώ κέρδη σημείωσαν οι ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος, Πλαίσιο, Κρι Κρι, Ικτίνος, ΙΑΣΩ, Quest Συμμετοχών και AS Company.

Στην ευρύτερη αγορά ράλι +17,68% έκανε η Κυρακούλης με όγκο 693.771 τεμάχια, ενώ έγινε πακέτο 645.161 τεμαχίων που αφορούν το 8,6% του συνόλου των μετοχών της στα 1,55 ευρώ ανά μετοχή. Με σημαντικά κέρδη έκλεισαν επίσης μετοχές όπως Δομική Κρήτης, Frigoglass, ΑΕΓΕΚ, Καράτζης, Λανακάμ, Φιερατέξ, Quality & Reliability, Αττικές Εκδόσεις, Αγρ. Οίκος Σπύρου, Σφακιανάκης και Space Hellas.

Πτωτικά έκλεισαν οι Μπήτρος, Ελινόιλ, Briq Properties, Δρομέας, Audiovisual, Byte Computer, Ιντερτέκ, Ίλυδα κ.λπ. Στο σύνολο της αγοράς 72 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 43 που έκλεισαν με απώλειες.

Θυμίζουμε πως σήμερα είναι κλειστή η Wall Street λόγω της κορυφαίας Αμερικανικής γιορτής, που είναι η 4η Ιουλίου και η Ημέρα της Ανεξαρτησίας, ενώ χθες οι δείκτες S&P 500 και Dow Jones έκλεισαν σε νέα ιστορικά υψηλά!